Τουλάχιστον 30 άμαχοι σκοτώθηκαν τον προηγούμενο Μάιο σε αμερικανικά πλήγματα εναντίον εργαστηρίων παρασκευής ναρκωτικών τα οποία φέρονται να διαχειρίζονταν οι Ταλιμπάν στην επαρχία Φάραχ του δυτικού Αφγανιστάν, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε, την οποία όμως αμφισβητεί ο αμερικανικός στρατός.
Η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) «επιβεβαίωσε την ύπαρξη 39 θυμάτων (30 νεκρών, πέντε τραυματιών καθώς και τέσσερις αδιευκρίνιστες περιπτώσεις), ανάμεσά τους 14 παιδιά και μία γυναίκα από τα πλήγματα της 5ης Μαΐου» στη διάρκεια πολλαπλών αεροπορικών επιθέσεων εναντίον περισσότερων από 60 τοποθεσιών στις περιοχές Μπάκουα και Ντελαράμ.
Εξάλλου η UNAMA εργάζεται για «να επιβεβαιώσει αξιόπιστες πληροφορίες για τουλάχιστον ακόμη 37 θύματα (30 νεκρούς και 7 τραυματίες) μεταξύ των αμάχων, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά».
Η UNAMA επισημαίνει ότι, αν και οι ΗΠΑ θεωρούν τις οικονομικές δραστηριότητες που συνεισφέρουν στον πόλεμο νόμιμους στρατιωτικούς στόχους, τόσο η υπηρεσία όσο και το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ναρκωτικών και οι εργαζόμενοι σε αυτές «δεν μπορούν να αποτελούν νόμιμουςστόχους επιθέσεων και θα πρέπει να προστατεύονται», καθώς τα εργαστήρια «δεν ελέγχονται (...) αποκλειστικά από τους Ταλιμπάν».
Ο αμερικανικός στρατός αμφισβητεί τα συμπεράσματα του ΟΗΕ και διέψευσε με ανακοίνωσή του ότι έπληξε αμάχους.
Οι αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν (USFOR-A) αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι «τα πλήγματα ακριβείας εναντίον εργαστηρίων μεθαμφεταμίνης των Ταλιμπάν και μαχητών των Ταλιμπάν που εξαπολύθηκαν στις 5 Μαΐου 2019 στοχοθέτησαν με ακρίβεια τους πόρους χρηματοδότησης» των ανταρτών.
Οι άμαχοι πλήττονται περισσότερο από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την UNAMA, 1.366 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και άλλοι 2.446 έχουν τραυματιστεί από την 1η Ιανουαρίου ως τις 30 Ιουνίου φέτος.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters, dpa)