Ουκρανία: Είναι ικανά τα δυτικά τανκ να κερδίσουν τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία;

Βρετανοί ανώτατοι στρατιωτικοί και αναλυτές δείχνουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των δυτικών όπλων.
Anadolu Agency via Getty Images

Η παράδοση των αρμάτων μάχης από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό τους στα 321, έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Γερμανία και μεγαλύτερες ελπίδες στην Ουκρανία. Είναι άραγε αυτή η κίνηση της Δύσης, το κλειδί για να κερδίσει το Κίεβο τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία;

Η Γερμανία μετά από ένα ισχυρό παρασκήνιο, ανακοίνωσε ότι θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ θα στείλουν M1 Abrams και περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα οχήματα Bradley και Stryker, το Ηνωμένο Βασίλειο 14 άρματα μάχης Challenger, 30 αυτοκινούμενα πυροβόλα και τεθωρακισμένα οχήματα, για να μεταφέρει στρατεύματα, ενώ και η Πολωνία έχει ανακοινώσει ανάλογο στρατιωτικό υλικό.

Ενα τεράστιο νέο πακέτο στρατιωτικής στήριξης, που περιλαμβάνει επίσης οχήματα κατά ναρκών και γεφυρών, ικανό να πραγματοποιήσει μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση σε βάρος της Μόσχας για να ανατρέψει το «παιχνίδι» (gamechanger) όπως λέγεται.

Είναι όμως, πραγματικά, αυτό αρκετό, για να κερδίσουν οι Ουκρανοί τον πόλεμο;

Ο Μπεν Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (ISS), δηλωσε στο BBC ότι τα τανκς των δυτικών θα κάνουν τη διαφορά στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Αλλά ο πρώην Ταξίαρχος του Βρετανικού Στρατού προειδοποιεί επίσης ότι τα τανκς που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί είναι λίγα για να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Ένα ισχυρό όπλο υπό προυποθέσεις

Στον σύγχρονο πόλεμο, τα τανκς είναι ένα βασικό στοιχείο για επιθετικές επιχειρήσεις - για να διαπεράσουν τις εχθρικές γραμμές και να ανακαταλάβουν το χαμένο έδαφος.

Χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά, παρέχουν δύναμη πυρός, προστασία, και έχουν μεγάλη επιθετική υπεροχή απέναντι στις άμυνες του εχθρού. Αλλά χρειάζονται την υποστήριξη του πυροβολικού για να αποδυναμώσουν αρχικά αυτές τις άμυνες και στη συνέχεια την υποστήριξη του πεζικού για να διατηρήσουν το έδαφος που έχουν ανακαταλάβει.

Η ιστορία δείχνει ότι τα τανκς από μόνα τους δεν κερδίζουν τις μάχες. Οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά εκατοντάδες τανκς στη μάχη του Cambrai τον Νοέμβριο του 1917, για να τερματίσουν το αδιέξοδο τον πόλεμο των χαρακωμάτων. Αρχικά, έκαναν σημαντικές προόδους, αλλά πολλά από τα τανκς τους σύντομα κατέρρευσαν μετά από τη γερμανική αντεπίθεση.

Τα τανκς μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην άμυνα. Το 1940 χρησιμοποιήθηκαν από τον συμμαχικό βρετανικό και γαλλικό στρατό στο Arras, για να σταματήσουν τη ναζιστική εισβολή, επιτρέποντας την επακόλουθη εκκένωση των βρετανικών στρατευμάτων από τη Δουνκέρκη.

Όμως η Ουκρανία έχει καταστήσει σαφές, ότι θέλει όπλα όχι μόνο για να λειτουργήσει αμυντικά και να σταματήσει οποιαδήποτε πιθανή επίθεση της Ρωσίας, αλλά και για να ανακαταλάβει το δικό της έδαφος μέσα από μια μεγάη επίθεση.

Πώς η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα τανκς

Δεν θα είχε νόημα για την Ουκρανία να διασκορπίσει τα τανκς της στην πρώτη γραμμή που εκτείνεται σε 1.000 χιλιόμετρα. Για να σπάσει τις ρωσικές άμυνες, η Ουκρανία θα χρειαστεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις της, πιθανώς σε μια περιοχή μεταξύ 5 και 20 χιλιομέτρων.

Ο Hamish de Bretton-Gordon, πρώην συνταγματάρχης στο Βασιλικό Σύνταγμα τεθωρακισμένων του Βρετανικού Στρατού, υποστηρίζει ότι οι αριθμοί έχουν σημασία για μια σημαντική αντεπίθεση.

«Μια τεθωρακισμένη ταξιαρχία για μια ισχυρή επιχείρηση θα απαιτούσε πάνω από 70 άρματα μάχης. Έτσι, περισσότερα από 100 άρματα μάχης θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη διαφορά», λέει.

Εάν η Ουκρανία είχε περισσότερα άρματα, θα μπορούσε να προσπαθήσει να διεξάγει ταυτόχρονες επιθετικές επιχειρήσεις σε διαφορετικά μέρη, όπως έκανε πέρυσι στο βορρά και το νότο.

Τα Challenger 2, Leopard 2 και M1 Abrams είναι ταχύτερα από τα περισσότερα ρωσικής κατασκευής άρματα μάχης, με ταχύτητες άνω των 25 mph (40 km/h) σε ανώμαλο έδαφος.

Για να καταφέρουν να ανακαταλάβουν εδάφη, χρειάζονται το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Πιθανότατα θα απέφευγαν τις αστικές περιοχές όπου θα ήταν πιο ευάλωτες σε επιθέσεις τους. Η Ρωσία έδειξε νωρίς σε αυτόν τον πόλεμο, οτι δυσκολεύεται μέσα στα αστικά κέντρα, για αυτό απέτυχε να περικυκλώσει το Κίεβο.

Ο Barry, του ISS, υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε επίθεση με τανκ θα έπρεπε να στοχεύει στα αδύναμα σημεία του εχθρού. Προειδοποιεί όμως ότι η Ρωσία έχει περάσει τους τελευταίους μήνες ενισχύοντας τις αμυντικές θέσεις της με χαρακώματα και παγίδες για τανκ.

Που υπερέχουν τα δυτικά τανκς

Τα δυτικά τανκς είναι περίπου 20 τόνους βαρύτερα από τα ρωσικά και διαθέτουν πρόσθετη θωράκιση για καλύτερη προστασία, γεγονός που τα κάνει πιο βαριά για να διασχίσουν αυτοσχέδιες γέφυρες, που τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία έχουν αρκετές.

Ο de Bretton Gordon, ο οποίος διοικούσε μια μοίρα βρετανικών αρμάτων μάχης Challenger, λέει ότι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των δυτικών τανκς είναι η ικανότητά τους να πολεμούν τη νύχτα.

Οι θερμικές κάμερες απεικόνισης, είναι από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα τους καθώς μόνο τα πιο προηγμένα άρματα μάχης της Ρωσίας - όπως το T-90 - είναι εξοπλισμένα για να πολεμούν τη νύχτα.

Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως για την Ουκρανία θα είναι ο εφοδιασμός και η διατήρηση της ροής καυσίμων, πυρομαχικών και ανταλλακτικών. Η Ουκρανία δεν θα πρέπει μόνο να εφοδιάζει το παλιό της οπλοστάσιο από την σοβιετική εποχή, αλλά θα πρέπει να ανησυχεί για το πως θα συντηρεί και θα κινεί έναν όλο και πιο περίπλοκο κατάλογο όπλων που προμηθεύεται από τη Δύση.

(με πληροφορίες από BBC)

Δημοφιλή