Ο φιλορώσος ηγέτης της αυτονομιστικής περιοχής Ντόνετσκ της Ουκρανίας δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δοθεί χάρη σε δύο Βρετανούς υπηκόους που καταδικάστηκαν σε θάνατο την περασμένη εβδομάδα αφού συνελήφθησαν ενώ πολεμούσαν στην Ουκρανία.
Δικαστήριο της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ έκρινε την Πέμπτη τους Ειντεν Ασλιν και Σον Πίνερ -και ο Μαροκινός Μπραχίμ Σααντούν- ένοχους για «μισθοπραξίες» που επιδίωκαν να ανατρέψουν τη ”λαϊκή δημοκρατία του Ντονέτσκ”.
Η Βρετανία υποστηρίζει ότι ο Άσλιν και ο Πίνερ ήταν τακτικοί στρατιώτες και θα πρέπει να εξαιρεθούν βάσει των Συμβάσεων της Γενεύης από τη δίωξη για συμμετοχή σε εχθροπραξίες. Οι φιλορώσοι αυτονομιστές που ελέγχουν το Ντόνετσκ λένε ότι διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα και έχουν στη διάθεσή τους ένα μήνα για να ασκήσουν έφεση.
«Δεν βλέπω λόγους, προϋποθέσεις για να πάρω μια τέτοια απόφαση απονομής χάριτος», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ο ηγέτης της αποσχισθείσας δημοκρατίας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ είναι δύο αποσχισθείσες περιοχές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, για την οποία η Ρωσία λέει ότι αγωνίζεται να απομακρύνει πλήρως από τον έλεγχο του Κιέβου.
Τρεις μέρες πριν ξεκινήσει την εισβολή στην Ουκρανία στις 24/2, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, μια κίνηση που καταδικάστηκε από την Ουκρανία και τη Δύση ως παράνομη.
Η οικογένεια του Άσλιν είπε ότι αυτός και ο Πίνερ «δεν είναι και δεν ήταν ποτέ μισθοφόροι».
Ζούσαν στην Ουκρανία όταν ξέσπασε ο πόλεμος και «ως μέλη των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με σεβασμό όπως και οι άλλοι αιχμάλωτοι πολέμου», ανέφερε η οικογένεια σε δήλωσή της.