Την επομένη του τερματισμού της ένοπλης ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν και κάποιων από τους μισθοφόρους του στη Ρωσία, μέλη του στρατού του Κιέβου τόνιζαν χθες Κυριακή πως δεν διαπίστωσαν στην πραγματικότητα καμιά μείζονα αλλαγή στα μέτωπα γύρω από το Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία.
«Οι περισσότεροι στρατιώτες καταλαβαίνουν πως πρόκειται για τσίρκο, πως οι Ρώσοι δεν έφυγαν. Παραμένουν πάντα στις θέσεις τους», είπε ο Ναζάρ, 26 χρονών, γενειοφόρος στρατιώτης η θέση του οποίου βρίσκεται σε πρατήριο καυσίμων σε δρόμο στην ευρύτερη περιοχή της Μπαχμούτ.
Αυτή η πόλη του Ντονμπάς ήταν επί μήνες θέατρο άγριων μαχών ανάμεσα σε ουκρανικές μονάδες και μισθοφόρους της Wagner, της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας ιδρυτής της οποίας είναι ο επιχειρηματίας Γεβγκένι Πριγκόζιν.
Παρότι οι μαχητές του την κατέλαβαν τον Μάιο και την παρέδωσαν κατόπιν στον ρωσικό τακτικό στρατό, οι εχθροπραξίες στην περιοχή δεν έπαψαν.
Ο ουκρανικός στρατός λέει ότι διεξάγει αντεπίθεση για εβδομάδες, πως πλαγιοκοπεί το Μπαχμούτ και προελαύνει σταδιακά, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να διαπεράσει τις ρωσικές αμυντικές γραμμές στο νότιο μέτωπο, εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά.
Ο Πριγκόζιν προχώρησε την Παρασκευή σε ένοπλη ανταρσία, περνώντας στο ρωσικό έδαφος. Ανακοίνωσε πως ο ίδιος και οι άνδρες του έθεσαν υπό τον «έλεγχό τους» το κέντρο διοίκησης στο Ροστόφ (νοτιοδυτική Ρωσία) και ότι μονάδες της Βάγκνερ κατευθύνονταν στη Μόσχα, πως είχαν φθάσει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τη ρωσική πρωτεύουσα.
Με μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο πάντως το Κρεμλίνο και ο κ. Πριγκόζιν έκλεισαν συμφωνία και η θεαματική ανταρσία έλαβε τέλος.
«Ψευδείς ειδήσεις»
Στη ζώνη του Μπαχμούτ «μπορούμε να πούμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες», αντέτεινε ο Ναζάρ, που δεν πίστεψε πως ο κ. Πριγκόζιν έκανε πράγματι ανταρσία.
Κατ’ αυτόν, όλη αυτή η ιστορία είχε στόχο να εξαπατηθεί η Ουκρανία.
«Η Ρωσία προσπαθεί να μας κάνει να χάσουμε τον έλεγχο με όλα τα μέσα», κι αυτό συμπεριλαμβάνει «ψευδείς ειδήσεις», θέλει να πιστεύει. Οι ρωσικές δυνάμεις «συνέχισαν να επιτίθενται και χθες και σήμερα».
Σύμφωνα με άλλο στρατιώτη, που δεν θέλησε να δώσει το όνομά του, αλλά είπε πως πολεμά στην περιοχή εδώ κι έξι μήνες, οι μισθοφόροι της Wagner συνεχίζουν να πολεμούν κι η Ρωσία στέλνει ποινικούς που στρατολόγησε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν να κάνουν εφόδους. Πληροφορία που είναι αδύνατο να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.
«Η Storm Z είναι πάντα εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο στρατιώτης αυτός, αναφερόμενος σε μονάδα εφόδου των μισθοφόρων.
«Μικρές ομάδες (Ρώσων) εγκατέλειψαν τις θέσεις τους», είπε από την πλευρά του ο Ολεξάντρ, άλλος Ουκρανός στρατιωτικός, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Αυτό δείχνει, πρόσθεσε, ότι η κατάσταση στο πεδίο «εξελίσσεται θετικά», παρότι οι Ουκρανοί δεν έχουν ανακαταλάβει παρά μερικά χωριά τον σχεδόν έναν μήνα που διαρκεί η αντεπίθεσή τους, η οποία, σύμφωνα με το Κίεβο τουλάχιστον, έχει είχε σκοπό να απελευθερωθούν «όλα» τα εδάφη που έχουν κυριεύσει οι δυνάμεις της Μόσχας.
«Περισσότεροι τραυματίες»
Σε νοσοκομείο εκστρατείας στο ανατολικό μέτωπο, γιατρός έλεγε χθες πως παρατηρεί «αύξηση» του αριθμού των τραυματιών «εδώ και δύο-τρεις ημέρες».
Το ένα φέρνει το άλλο: «όταν γίνεται επίθεση, έχουμε περισσότερους τραυματίες», εξήγησε σχηματικά ο Ντμίτρο, χειρουργός της 5ης ταξιαρχίας.
«Κατά μέσο όρο έχουμε αυτή τη στιγμή από 60 ως 80 (τραυματίες που χρειάζονται φροντίδες) κάθε μέρα», λογάριασε και διευκρίνισε πως οι περισσότεροι έχουν υποστεί διάσειση.
Σε μιάμιση ώρα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν να διακομίζονται στο κέντρο τέσσερις τραυματίες. Ο ένας, βαριά, με το πρόσωπο γεμάτο χώματα, διέτρεχε κίνδυνο να τού ακρωτηριάσουν και τα δυο πόδια, σύμφωνα με τραυματιοφορέα, που είπε πως τον λένε επίσης Ναζάρ. Η γρήγορη απομάκρυνση του τραυματία από το πεδίο της μάχης επέτρεψε να σωθεί η ζωή του, πρόσθεσε. Άλλος τραυματίες είχε χτυπηθεί από θραύσματα οβίδας στο πόδι.
Δεν απομακρύνονται όλοι οι τραυματίες ζωντανοί.
Ο τραυματιοφορέας Ναζάρ εξήγησε πως είδε δυο άνδρες να πεθαίνουν το πρωί, συμπεριλαμβανομένου πατέρα δυο παιδιών. Υπέκυψαν προτού γίνει διακομιδή τους σε νοσοκομείο. Άλλοι πέντε θερίστηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές δυνάμεις μοιάζουν να έχουν αλλάξει τακτική: «Πριν, αν μπορούσαν να πάρουν αιχμαλώτους (ουκρανούς στρατιώτες) ζωντανούς, το έκαναν. Τώρα, πυροβολούν για να σκοτώσουν».
Πέντε νεκροί στο Κίεβο
Στην ουκρανική πρωτεύουσα, μακριά από τα μέτωπα, ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε πως ο απολογισμός της ρωσικής αεροπορικής επιδρομής τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο έφθασε τους πέντε νεκρούς, καθώς ανασύρθηκαν δυο πτώματα από πολυκατοικία που υπέστη τεράστια ζημιά.
Άλλοι έντεκα ένοικοι του κτιρίου τραυματίστηκαν όταν, κατά τις ουκρανικές αρχές, έπεσαν σε αυτό συντρίμμια ρωσικού πυραύλου που καταρρίφθηκε.
Πάντα σύμφωνα με το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν πάνω από 50 πυραύλους κρουζ και τρία UAVs-καμικάζι. Καταστράφηκαν 41 πύραυλοι και τα τρία τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα οχήματα, διαβεβαίωσαν οι αρχές.
Ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ ζητά η Λιθουανία
Ο πρόεδρος της Λιθουανίας, Γκιτάνας Ναουσέντα, αξίωσε την Κυριακή να ενισχυθεί επειγόντως η ανατολική πτέρυγα του NATO, μετά την ένοπλη ανταρσία της Wagner εναντίον της Μόσχας, που θεωρήθηκε η πιο σοβαρή απειλή για τη μονοκρατορία του Πούτιν στη Ρωσία τις δυο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία.
Ο κ. Ναουσέντα επέστησε την προσοχή στο ότι η συμφωνία με την οποία τερματίστηκε η κρίση με μεσολάβηση της Λευκορωσίας προβλέπει πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν θα εγκατασταθεί στο λευκορωσικό έδαφος.
Η Λιθουανία γειτονεύει με τη Λευκορωσία και με τον ρωσικό θύλακα στο Καλίνινγκραντ.
Κατά την άποψη του κ. Ναουσέντα, η παρουσία του κ. Πριγκόζιν στη Λευκορωσία και η αναταραχή στη Ρωσία κάνει πιο επικίνδυνη την κατάσταση στην περιοχή.
Πρόσθεσε πως «δεν μιλάω μόνο για τη Λιθουανία, αλλά για το NATO ως σύνολο».
Πρόκειται για «μεγάλο κράτος, για κράτος με πυρηνικά όπλα, και κάθε εσωτερική αναταραχή έχει συνέπειες για τις γειτονικές χώρες», επέμεινε.
Ο αρχηγός του λιθουανικού κράτους είπε πως δεν έχει πληροφορίες για το εάν ο ιδρυτής της Βάγκνερ βρίσκεται ήδη στη Λευκορωσία. Διαβεβαίωσε πως οι λιθουανικές υπηρεσίες πληροφοριών θα αποτιμήσουν «πολιτικές διαστάσεις και διαστάσεις ασφαλείας» στη χώρα αυτή.
Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, βρίσκεται στο Βίλνιους και θα συναντηθεί με τον κ. Ναουσέντα στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού την 11η και τη 12η Ιουλίου στη λιθουανική πρωτεύουσα. Τις συνομιλίες τους, όπως και τη σύνοδο, αναμένεται να μονοπωλήσουν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.
Η ανταρσία της Wagner στη Ρωσία αναμένεται να επισκιάσει το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συναντώνται στο Λουξεμβούργο, μολονότι στην ατζέντα βρίσκονταν διάφορες άλλες κρίσεις.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ διαβουλευόταν με Ευρωπαίους υπουργούς το προηγούμενο τριήμερο, καθώς οι μισθοφόροι κινούνταν προς τη Μόσχα.
Οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ, στο συμβούλιο των οποίων αναμένεται να συμμετάσχει μέσω βιντεοσύνδεσης ο Ουκρανός ομόλογός τους Ντμίτρο Κουλέμπα, αναμένεται να εκφράσουν για ακόμη μια φορά την αλληλεγγύη τους στο Κίεβο και να αποτιμήσουν την πορεία του σχεδίου η Ευρώπη να προμηθεύσει με 1 εκατομμύριο οβίδες τον ουκρανικό στρατό και της πρωτοβουλίας για την εκπαίδευση 24.000 Ουκρανών ως το τέλος της χρονιάς.
Στην ατζέντα βρίσκονταν η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία και η συνάντηση με μεσολάβηση της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία όμως δεν υπήρξε πραγματική πρόοδος, η συνεχιζόμενη σύγκρουση της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν και η κατάσταση στην Τυνησία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει πακέτο χρηματοδοτικής στήριξης στην Τυνησία ύψους 900 εκατ. ευρώ, καθώς η χώρα της βόρειας Αφρικής αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και υποδέχεται ολοένα μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών που ελπίζουν να φθάσουν σε ευρωπαϊκά κράτη.
Ακόμη, οι ΥΠΕΞ αναμένεται να ανακοινώσουν την επιβολή νέων κυρώσεων στο Ιράν εξαιτίας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Θα συζητηθούν επίσης οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενόψει της συνόδου ΕΕ-ΛΑΚ στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-dpa