Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κοντά στο να επιτρέψουν πλήγματα με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία

Υπαινιγμοί από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν - τι λένε άλλες χώρες
via Associated Press

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν καταφέρθηκε την Πέμπτη εναντίον των ρωσικών προσπαθειών για πρόκληση διχασμού στις δημοκρατίες μέσω παραπληροφόρησης, αφού άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ίσως επιτρέψει σύντομα στην Ουκρανία τη χρήση αμερικανικών όπλων για πλήγματα σε ρωσικό έδαφος.

Στην Πράγα για συνάντηση υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ο Μπλίνκεν εξαπέλυσε επίθεση κατά αυτού που χαρακτήρισε ως χρήση παραπληροφόρησης από τη Μόσχα, κάνοντας λόγο για «δηλητήριο» και υπογράφοντας μια συμφωνία με την τσεχική κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της. Επίσης περιηγήθηκε σε τσεχική στρατιωτική βάση, όπου είδε τεθωρακισμένα που η Πράγα στέλνει στο Κίεβο για να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά της ρωσικής εισβολής και ενημερώθηκε για μια τσεχική πρωτοβουλία αποστολής μεγάλου όγκου πυρομαχικών στην Ουκρανία ως το τέλος του έτους.

«Ξέρουμε ότι ένα μεγάλο μέτωπο στον ανταγωνισμό που έχουμε, τη σχέση αντιπαλότητας που έχουμε, ιδιαίτερα με τη Ρωσία, είναι το μέτωπο της πληροφόρησης» είπε ο Μπλίνκεν, προσθέτοντας πως η συμφωνία με τους Τσέχους θα βοηθήσει στην «αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, που είναι ένα δηλητήριο το οποίο εισάγεται στις δημοκρατίες μας από τους αντιπάλους μας».

Σε άλλη εκδήλωση, σχετιζόμενη με το ΝΑΤΟ, την Πέμπτη, ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι είπε πως η Ουκρανία χρειάζεται πόρους για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επίθεση. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να πολεμήσει ενάντια στη Ρωσία με το ένα χέρι δεμένο στην πλάτη» είπε, προσθέτοντας πως «η Ουκρανία πρέπει να μπορεί να πολεμήσει εναντίον της βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας ακόμα και σε ρωσικό έδαφος. Η πολιτική αποφασιστικότητα πρέπει να υποστηρίζεται από αξιόπιστες δυνατότητες».

via Associated Press

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, είπε στον νορβηγικό σταθμό NRK πως η χώρα του θεωρεί πως η Ουκρανία «έχει ξεκάθαρο δικαίωμα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου να επιτεθεί στη Ρωσία εντός της Ρωσίας στο πλαίσιο της άμυνας της επικράτειάς της».

Την Τετάρτη στη Μολδαβία ο Μπλίνκεν είπε πως η αμερικανική πολιτική ως προς το πώς η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα αμερικανικά όπλα εξελίσσεται συνέχεια, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ουάσινγκτον ίσως επανεξετάσει μια άγραφη απαγόρευση στη χρήση τους για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος. Αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν υπάρχει επίσημη απαγόρευση, έχουν ξεκαθαρίσει εδώ και πολύ καιρό πως θεωρούν ότι η χρήση αμερικανικών όπλων για την επίθεση στόχων στο εσωτερικό της Ρωσίας θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση από πλευράς της Μόσχας, κάτι που ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει υποσχεθεί.

Η θέση αυτή φαίνεται να επανεξετάζεται, και ο Μπλίνκεν σημείωσε πως είναι χαρακτηριστικό της στάσης της κυβέρνησης Μπάιντεν ως προς την Ουκρανία να «προσαρμόζεται» όπως απαιτείται. Ο Μπλίνκεν είχε επισκεφθεί το Κίεβο νωρίτερα μέσα στον μήνα και άκουσε μια απευθείας έκκληση από τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι για χρήση της αμερικανικής βοήθειας για πλήγματα σε σημεία στη Ρωσία από τα οποία εξαπολύονται επιθέσεις.

«Καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει, καθώς το πεδίο της μάχης έχει αλλάξει, καθώς αυτό που η Ρωσία κάνει έχει αλλάξει ως προς το πώς υλοποιεί την επιθετικότητα και κλιμάκωση, προσαρμοστήκαμε και εμείς και είμαι βέβαιος πως θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Κισινάου.

«Σε κάθε βήμα προσαρμοζόμασταν όπως ήταν απαραίτητο, και ως εκ τούτου αυτό ακριβώς θα κάνουμε προχωρώντας προς τα εμπρός» σημείωσε. «Πάντα ακούμε, πάντα μαθαίνουμε και πάντα διαπιστώνουμε τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε πως η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει αποτελεσματικά να αμύνεται, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό».

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπαν πως οι χώρες της Δύσης δεν θα έπρεπε να φέρουν αντιρρήσεις αν η Ουκρανία χρειάζεται να χτυπήσει μέσα στη Ρωσία για να αμυνθεί. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως θα έπρεπε να επιτραπεί στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα από τη Δύση κατά στρατιωτικών στόχων σε ρωσικό έδαφος, αλλά αυστηρά όχι εναντίον πολιτικών στόχων. Υπενθυμίζεται πως ο Μακρόν εδώ και καιρό ζητά πιο άμεσες παρεμβάσεις στον πόλεμο. Σημειώνεται επίσης ο ο Γερμανός καγκελάριος μπορεί να παραμένει δημοσίως επιφυλακτικός, μα εκπρόσωπος είπε στο Βερολίνο πως η «αμυντική δράση δεν περιορίζεται στην επικράτεια κάποιου, μα περιλαμβάνει επίσης την επικράτεια του επιτιθέμενου». Ακόμη, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Κάμερον είπε νωρίτερα μέσα στον μήνα πως εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ μέσα στην εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε πως οι Ουκρανοί μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα πολωνικά όπλα «όπως θεωρούσαν κατάλληλο».

via Associated Press

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε πάντως αργά την Τετάρτη πως αν και η αμερικανική στήριξη προς το Κίεβο είχε εξελιχθεί, «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσης μεταβολή στην πολιτική μας». Επίσης η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είπε πως δεν θεωρεί απαραίτητο να πληγούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και κάλεσε τη Δύση να προμηθεύσει την Ουκρανία με περισσότερα συστήματα αεράμυνας.

Ο Ρώσος πρόεδρος από πλευράς του έχει αντιδράσει οργισμένα σε αναφορές σε μια τέτοια προοπτική, λέγοντας πως «στην Ευρώπη, ειδικά σε μικρές χώρες, θα έπρεπε να ξέρουν με τι παίζουν», προσθέτοντας πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν «μικρή επικράτεια» και «πυκνούς πληθυσμούς». Επίσης, είπε ότι η ευθύνη για οποιαδήποτε πλήγματα εντός της επικράτειας της χώρας του θα αποδίδεται στους δυτικούς προμηθευτές, ακόμα και αν αυτά γίνουν από τις ουκρανικές δυνάμεις. Γενικότερα πάντως, θεωρείται ότι η Ουκρανία έχει χρησιμοποιήσει ήδη κάποια δυτικά όπλα για επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, αν και το έχει κάνει χωρίς να το επιδείξει.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ήδη μεγάλους αριθμούς όπλων στην Ουκρανία- κυρίως αμυντικών, καθώς και αρμάτων μάχης και συστημάτων αεράμυνας. Από τον Απρίλιο επίσης έχουν στείλει στην Ουκρανία τη μεγαλύτερης εμβέλειας έκδοση των πυραύλων ATACMS, που μπορούν να χτυπήσουν σε απόσταση μέχρι 300 χλμ.

Με πληροφορίες από Associated Press, BBC

Δημοφιλή