
Σύγχυση προκαλεί η δήλωση του ειδικού απεσταλμένου του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία πως μεταπολεμικά η χώρα θα μπορούσε να μοιάζει με το «Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» με παράλληλη παρουσία ευρωπαϊκών και ρωσικών δυνάμεων, χωρισμένες από τον πόταμο Δνείπερο.
Ο Κιθ Κέλογγκ αναφέρθηκε σε αυτή την πιθανή προοπτική σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Times του Λονδίνου. Ωστόσο, λίγο μετά την δημοσίευση όπως αναφέρει το ΒΒC, o στρατηγός Κέλογκ σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστήριξε πως τα λεγόμενά του είχαν «παρερμηνευθεί». «Μιλούσα για μια ειδική δύναμη μετά την κατάπαυση του πυρός για την υποστήριξη της κυριαρχίας της Ουκρανίας», έγραψε στο X, προσθέτοντας: «ΔΕΝ αναφερόμουν σε διχοτόμηση της Ουκρανίας». Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Κίεβο αντέδρασαν αμέσως στα σχόλια.
Οι «λύσεις» του Γουίτκοφ και οι 4,5 ωρών συνομιλίες με Πούτιν
Η δήλωση του Κέλογκ ήρθε την ώρα που στην Αγία Πετρούιπολη είχε συνάντηση ο ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν με τον εταίρο ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ που ηγείται των συνομιλιών με την Μόσχα, Στιβ Γουίτκοφ με θέμα «τις πτυχές της διευθέτησης στην Ουκρανία». Σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Ria Novosti και TASS, οι συνομιλίες διήρκεσαν 4,5 ώρες και εντάσσονται σε μια ακόμη προσπάθεια του Τραμπ να τερματιστεί ο πόλεμος ενώ επιδιώκει εδώ και εβδομάδες χωριστές συνομιλίες με υψηλόβαθμους Ρώσους και Ουκρανούς αξιωματούχους.

Αξίζει να σημειωθεί πως και ο Γουίτκοφ φέρεται να έχει εκφράσει παραπλήσιες προτάσεις με τον Κέλογκ. Ο Γούτικοφ είχε πριν μερικές ημέρες δείπνο με έναν διαπραγματευτή που έστειλε ο Ρώσος Πρόεδρος. Μετά είχε συνάντηση με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο και φέρεται να του είπε πως ο ταχύτερος τρόπος για να μεσολαβήσει για μια κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ήταν να υποστηρίξει μια στρατηγική που θα έδινε στη Ρωσία την «κυριότητα» επί τεσσάρων περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας που επιχείρησε να προσαρτήσει παράνομα το 2022, όπως υποστηρίζουν μιλώντας στο Reuters δύο αμερικανοί αξιωματούχοι και πέντε άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Ο Γουίτκοφ είχε αναφερθεί σε αυτή την «λύση» και παλαιότερα αλλά το Κίεβο προβάλει σθεναρή αντίθεση όπως επίσης μερίδα αμερικανών αξιωματουχων και το σύνολο σχεδόν των ευρωπαίων συμμάχων. Στη συνάντηση με τον Τραμπ, ο Κέλογκ φέρεται να είπε στον Γουίτκοφ ότι η Ουκρανία, αν και πρόθυμη να διαπραγματευτεί ορισμένους όρους που σχετίζονται με αμφισβητούμενα εδάφη δεν θα συμφωνούσε ποτέ να εκχωρήσει μονομερώς την πλήρη κυριότητα των εδαφών στη ΡωσίαΗ συνάντηση έληξε χωρίς ο Τραμπ να ληφθεί κάποια απόφαση.
Η «πρόταση» Κέλογκ
Σε κάθε περίπτωση, παρά την διάψευση από τον Κέλογκ η ιδέα που παρουσίσε ήταν πολύ συγκεκριμένη.
«Θα μπορούσε ακόμα και να μοιάζει με αυτό που συνέβη με το Βερολίνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν υπήρχε μια ρωσική ζώνη, μια γαλλική ζώνη, μια βρετανική ζώνη, μια αμερικανική ζώνη», είπε στην συνέντευξη στους Times.

Και αντί για το τείχος που κατασκευάστηκε το 1961 και χώριζε τη γερμανική πρωτεύουσα, ο Αμερικανός απεσταλμένος σκέφτεται την περίπτωση του ποταμού Δνείπερου, ενός μεγάλου φυσικού «εμποδιου» που χωρίζει την Ουκρανία - ακόμα και το ίδιο το Κίεβο- από τον βορρά έως τον νότο.
Σύμφωνα με τον Κέλογκ, μια αγγλογαλλική παρουσία με τη μορφή «μια δύναμης που θα εγγυάται» την ειρήνη, στα δυτικά του Δνείπερου, δεν θα ήταν «καθόλου προκλητική» για τη Μόσχα. Η Ρωσία θα ήταν στα ανατολικά, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα θα βρίσκονταν στο ενδιάμεσο.
Σημείωσε πάντως πως οι ΗΠΑ δεν θα έστελναν καμία στρατιωτική δύναμη,.
Ωστόσο, έχοντας επίγνωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε «να μην αποδεχθεί» αυτή την πρόταση, ο Κέλογκ προτείνει επίσης να δημιουργηθεί μια «αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη» μεταξύ των ουκρανικών και των ρωσικών γραμμών. Αυτό θα έχει στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν ανταλλαγές πυρών.
«Βλέπετε ένα χάρτη και δημιουργείτε, ελλείψει καλύτερου όρου, μια αποστρατιωτικοποιημενη ζώνη. Και οι δύο πλευρές υποχωρούν η καθεμία 15 χιλιόμετρα», δήλωσε ο Κέλογκ. Μια μεταπολεμική ουδέτερη ζώνη, αλλά μόνο με πλάτος τεσσάρων χιλιομέτρων, υπάρχει για παράδειγμα μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από το 1953.
«Θα μπορείτε να το παρακολουθείτε αυτό πολύ εύκολα», δήλωσε ο Κέλογκ, προσθέτοντας ωστόσο: «Θα υπάρξουν παραβιάσεις; Πιθανόν, γιατί πάντα υπάρχουν».