Η Ρωσία εγκατέλειψε τον κύριο προμαχώνα της στη βορειοανατολική Ουκρανία το Σάββατο, σε μια ξαφνική κατάρρευση μιας από τις κύριες γραμμές του πολεμικού μετώπου, μετά την ταχεία προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων.
Η πτώση του Ιζιουμ στην επαρχία Χάρκοβο ήταν η χειρότερη ήττα της Μόσχας από τότε που τα στρατεύματά της αναγκάστηκαν να επιστρέψουν από το Κίεβο τον Μάρτιο. Η Ουκρανία χαιρέτισε αυτή την νίκη ως «σημείο καμπής» στον πόλεμο των 6 μηνών, με χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες να αφήνουν πίσω τους πυρομαχικά και εξοπλισμό καθώς τράπηκαν σε φυγή.
Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν το Ιζιουμ ως βάση υλικοτεχνικής υποστήριξης για μια από τις κύριες εκστρατείες τους - την πολύμηνη επίθεση από τα βόρεια στη γειτονική περιοχή του Ντονμπάς, που αποτελείται από το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στα στρατεύματα να εγκαταλείψουν την περιοχή και να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις σε άλλα σημεία στο Ντόνετσκ.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διοίκησης στο Χάρκοβο είπε στους κατοίκους να εκκενώσουν την επαρχία και να καταφύγουν στη Ρωσία για να «σώσουν ζωές», μετέδωσε το TASS.
Πρόκειται για ένα σοβαρό πλήγμα για τη Ρωσία, η οποία σύμφωνα με τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών έχει υποστεί τεράστιες απώλειες. Συνιστά, επίσης μια μεγάλη ώθηση για την Ουκρανία, η οποία θέλει να δείξει στα δυτικά έθνη ότι αξίζει να συνεχίσουν να την προμηθεύουν με όπλα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απέδειξαν ότι είναι ικανές να νικήσουν τον ρωσικό στρατό με τα όπλα που τους δόθηκαν.
«Και λοιπόν επαναλαμβάνω: όσο περισσότερα όπλα λάβουμε, τόσο πιο γρήγορα θα κερδίσουμε και τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», είπε.
Στη νυχτερινή του ομιλία με βίντεο το Σάββατο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν ανακτήσει περίπου 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεσή της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η ρωσική ανακοίνωση αποχώρησης ήρθε λίγες ώρες αφότου τα ουκρανικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Κουπιάνσκ πιο βόρεια - τον μοναδικό σιδηροδρομικό κόμβο που τροφοδοτεί ολόκληρη τη γραμμή του μετώπου της Ρωσίας σε όλη τη βορειοανατολική Ουκρανία.
Αυτό απέκοψε απότομα χιλιάδες ρωσικά στρατεύματα από τις προμήθειες, κατά μήκος ενός μετώπου όπου έχουν σημειωθεί μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες του πολέμου.
Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, πρώην διοικητής των φιλορωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, χαρακτήρισε τη ρωσική αποχώρηση «μεγάλη ήττα» σε δηλώσεις του στο Telegram.
Η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει εκτεταμένα εδάφη στο Ντονμπάς και στο νότο, κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας που κατέλαβε το 2014.
Πριν από μέρες, οι δυνάμεις του Κιέβου διέρρηξαν τη γραμμή του μετώπου στα βορειοανατολικά και έκτοτε έχουν ανακαταλάβει δεκάδες πόλεις και χωριά σε μια ταχεία αντεπίθεση.
Σύμφωνα με τη Βρετανία, οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να σημειώνουν σημαντικά κέρδη στο Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες.
Διεκόπη η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια
Στο μεταξύ, η λειτουργία του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια σταμάτησε εντελώς για λόγους ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις εγκαταστάσεις (Energoatom).
Η λειτουργία της μονάδας «έχει σταματήσει εντελώς» αφού η υπηρεσία αποσυνέδεσε τον υπ’ αριθμόν 6 αντιδραστήρα από το δίκτυο στις 3:41 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το Κίεβο είχε καλέσει την Τετάρτη τους κατοίκους στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές γύρω από το εργοστάσιο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για τη δική τους ασφάλεια.
Η Ρωσία και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει την αποστρατιωτικοποίηση της γύρω περιοχής.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν-Πούτιν: ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε την απόσυρση των ελαφρών και των βαρέων όπλων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Η κατοχή του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από τις ρωσικές δυνάμεις είναι η αιτία των κινδύνων που έχουν δημιουργηθεί , δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την διάρκεια τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από τον Πούτιν την απόσυρση των ελαφρών και των βαρέων όπλων από τον πυρηνικό σταθμό και την συμμόρφωση με τις οδηγίες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την αποκατάσταση των συνθηκών ασφαλείας στον σταθμό της Ζαπορίζια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.
«Ο πρόεδρος θα παραμείνει σε επαφή με τον πρόεδρο (Βολοντίμιρ) Ζελένσκι, καθώς με τον διευθυντή της IAEA και θα μιλήσει και πάλι τις προσεχείς ημέρες με τον πρόεδρο Πούτιν ώστε να βρεθεί συμφωνία που θα εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
Κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Εμανουέλ Μακρόν «καταδίκασε την συνέχιση των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία και επανέφερε την απαίτησή του για τον τερματισμό τους το συντομότερο δυνατόν, για την έναρξη διαπραγματεύσεων και την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την «πολύ ανησυχητική» κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας.
Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε στον Πούτιν και για το θέμα της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και του υπενθύμισε ότι «οι ευρωπαϊκές κυρώσεις δεν εφαρμόζονται ούτε στα αγροτικά προϊόντα ούτε στα προϊόντα που είναι απαραίτητα στην γεωργία», ενώ ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο της Ρωσίας να εγγυηθεί την εφαρμογή της συμφωνίας για την εξαγωγή των σιτηρών ώστε να διασφαλισθεί η τροφοδοσία όσων έχουν περισσότερη ανάγκη.
Η Μόσχα δηλώνει ότι οι δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων εξακολουθούν να εμποδίζονται από τις δυτικές κυρώσεις, ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ουκρανικές εξαγωγές κατευθύνονται στο μεγαλύτερο μέρος τους προς την Ευρώπη και όχι προς τις φτωχές χώρες.
(με πληροφορίες από Reuters)