22 Φεβρουαρίου 2022
Δύο λόγια για το Ουκρανικό. Έχουμε ήδη συναντήσει ανάλογο πρόβλημα. Εχουμε ξαναδεί μια περιοχή να ξέφυγε με τον λαό της και να βρέθηκε σε άλλη χώρα, κοντινότερη ή μακρινότερη. Που έχει άλλη πηγή προέλευσης και γλώσσας. Και ενίοτε άλλον πολιτισμό. Που να αισθάνεται μειωμένη λόγω μειονότητας. Και να περιμένει από μόνη της ή με την βοήθεια συμπατριωτών της να απελευθερωθεί και να επιστρέψει σε πιο πάτρια χώματα.
Όπως για παράδειγμα η Κύπρος, ενσωματωμένη στην Τουρκία και αργότερα πουλημένη στην Βρετανική Κοινοπολιτεία. Όπως το (ισπανικό) Γιβραλτάρ
που πέρασε σε Αγγλικά χέρια. ‘Όπως η Καταλονία που ανήκει στην Ισπανία και συνεχίζει να αγωνίζεται για την Ανεξαρτησία της. Όπως πολλές πρώην σοβιετικές μειονότητες που απελευθερώθηκαν τελικά. ’Όπως η Ουκρανία. Και λαοί που ζήτησαν ανεξαρτησία και τελικά αποδέχτηκαν την μειονότητα για οικονομικούς κυρίως λόγους. Όπως οι Κορσικανοί, και οι Βρετόνοι της Γαλλίας. Και άλλοι που αγωνίστηκαν για την απελευθέρωσή τους και την απέκτησαν. Όπως οι Ιρλανδοί.
Οι Ουκρανοί είναι ένα από τα Ανατολικά φύλα που «γοητευμένα από τη Δύση» (όπως μου είπε ένας φίλος Ουκρανός) ξεχύθηκαν στην Κεντρική Ευρώπη, πάνω από τη Μαύρη θάλασσα. Οι δε Τούρκοι (από την Μογγολία) κάτω από την Μαύρη Θάλασσα. Οι Ουκρανοί ταλαιπωρήθηκαν πολύ εκείνον τον Μεσαίωνα αρπαγμένοι πότε από τον ένα και από τον άλλο λαό-δεσπότη στην Βορειο- Κεντρική Ευρώπη. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο η Ουκρανία, με όσους Ουκρανούς της έμειναν, θα βρεθούν στην ανάγκη περίθαλψης από την προσφάτος ιδρυθείσα Σοβιετική Ένωση.
Το γιατί μπορεί να οφείλεται στις επιθέσεις των Δυτικών – Άγγλων, Γάλλων, Ιταλών και... Ελλήνων!- και στις σκληρές μάχες που ακολούθησαν για την ανατροπή του Κομμουνιστικού καθεστώτος, μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Να εξηγήσουμε πώς εμφανίστηκαν και οι Έλληνες. Ο Βενιζέλος ήθελε να
απελευθερώσει την Σμύρνη. Και την άδεια έπρεπε να την πάρει από τον Λόιντ Τζόρτζ. Τον Άγγλο Πρωθυπουργό. Ιδού πώς περιγράφει τον διάλογο ο τότε Αρχηγός του Βρετανικού Γενικού Επιτελείου που του είχε ζητήσει ο Λόιντ Τζορτζ να είναι παρών στην συνάντηση: -Κύριε Πρόεδρε - τού είπα - ξέρετε τι σάς περιμένει; Σκέτη καταστροφή. Οι Τούρκοι θα σας ρίξουν στη θάλασσα. Και ο καημένος συμφώνησε...
Τελικά ο Άγγλος Πρωθυπουργός είπε στον Βενιζέλο: «Να πάτε στη Σμύρνη αφού το θέλετε, αφού πρώτα στείλετε κι’ εσείς μια μεραρχία στην Κριμαία εναντίον των Μπολσεβίκων»! Το ελληνικό στράτευμα στην Ουκρανία διοικούσε ο Πλαστήρας. Και είχαμε περίπου 600 νεκρούς στις μάχες.
Ο πόλεμος αυτός της Ευρώπης σύσσωμης στο έδαφος της Νότιας Ρωσίας άφησε πολλές πληγές στους Ουκρανούς. Η Ουκρανία θα είναι μια από τις πρώτες Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτό δεν θα εμποδίσει μεγάλο μέρος των Ουκρανών να συνεργαστεί με τους ναζί Γερμανούς όταν εισήλθαν στην Ουκρανία με στόχο την Ρωσία.
Τριάντα χρόνια αργότερα οι Ουκρανοί μπορεί να βαρέθηκαν τον Κομμουνισμό. Ζήτησαν ανεξαρτησία και την πήραν πάραυτα. Μπορεί να μετάνιωσαν όταν πολύ υπέφεραν από τις απανωτές οικονομικές κρίσεις του κόσμου της αγοράς αλλά τουλάχιστον ήταν ανεξάρτητοι.
Όμως σήμερα το ξέχασαν. Και αρνούνται την ανεξαρτησία των Ρωσόφωνων!
Μιας μειονότητας που εδώ και πολλά χρόνια βρέθηκε κατά λάθος στο έδαφος που παραδόθηκε στους Ουκρανούς από την Ρωσία μαζί με την ανεξαρτησία τους. Θα χάσουν μερικά στρέμματα (πρώην ρωσικού!) εδάφους; Υπενθυμίζω ότι η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη σε έδαφος χώρα της Ευρώπης. Μετά την Ρωσία βέβαια.
Ο Πούτιν – για τον οποίο δεν έχω καμιά ιδιαίτερη συμπάθεια – περίμενε 10 χρόνια πριν ζητήσει την δίκαια ανεξαρτησία των Ρωσόφωνων της Ουκρανίας.
Τον ξύπνησε το κουβεντολόι περί ΝΑΤΟ. Αν η Ουκρανία μπει στο ΝΑΤΟ οι Αμερικανοί μπορούν να περικυλώσουν το σύνολο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας και ολόκληρη την Κριμαία. Η οποία βρίσκεται εντός ουκρανικού εδάφους! Και τα προϊόντα της Ρωσίας που έρχονται στην Ευρώπη θα αντικατασταθούν από αμερικανικά. Ήδη ξεκίνησαν με το γκάζι.
Τι κάνουν λοιπόν σήμερα οι γνήσιοι Ουκρανοί; Ένοπλοι εθνικιστές, μερικοί φορώντας πουκάμισα με ναζιστικές εικόνες (έχουν φωτογραφηθεί) έχουν ανοίξει χαρακώματα στα σύνορα της αυτόνομης πλέον περιοχής και στέλνουν οβίδες στα σχολεία των απέναντι. Μπορεί μερικές κατηγορίες του Πούτιν να είναι υπερβολικές αλλά είναι φυσικό να θέλει να βοηθήσει τους δικούς του και να διορθώσει το λάθος που έγινε. Του Γκορμπατσόφ αν δεν κάνω λάθος.
Ο κόσμος έχει αναστατωθεί από όλα αυτά, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που
δεν θέλει να χάσει την αμερικάνική της προστασία. Αλλά η λύση του
προβλήματος είναι απλούστατη. Οι φίλοι της εθνικιστικής Ουκρανίας να της ζητήσουν να αναγνωρίσει το ταχύτερο την Ανεξαρτησία της Ρωσόφωνης περιοχής.
24 Φεβρουαρίου 2022
Ο χθεσινός βομβαρδισμός της Ουκρανίας από τον Πούτιν ήταν μια βάρβαρη πράξη. Όπως κάθε παλιανθρωπιά που στοχεύει στην εξαφάνιση έστω και μιας ανθρώπινης ύπαρξης. Κρίμα. Η αμυντική στάση του ισχυρότερου ήταν η
σοφότερη και ανθρωπινότερη για την περίπτωση λύση.