Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ραντεβού με την Ιστορία

Το όραμά της για την ΕΕ όπως το παρουσίασε στην ετήσια ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης. Μια ομιλία με έντονη προεκλογική χροιά
picture alliance via Getty Images

Βρυξέλλες 13/9/2023

Την ανάγκη να γράψουμε μια νέα ιστορία για την Ευρώπη τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας της για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union) που εκφώνησε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περίπου 300 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

«Αυτή είναι η ευκαιρία της Ευρώπης να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της ιστορίας» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων τη διεύρυνση της Ένωσης σε περισσότερες από 30 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας, ενώ άνοιξε την πόρτα για ενδεχόμενη «τροποποίηση των Συνθηκών», αν και όταν παραστεί ανάγκη, όπως είπε η ίδια.

Η ομιλία της συμπεριέλαβε όλα τα μεγάλα θέματα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την πράσινη μετάβαση, την τεχνητή νοημοσύνη, την ανταγωνιστικότητα, την μετανάστευση, την Κίνα, ζητήματα ισότητας. Έδωσε έμφαση στις επενδύσεις στην αιολική ενέργεια, σε μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στην Αφρική, ενώ προανήγγειλε έρευνα κατά των επιδοτήσεων στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

Δεύτερη θητεία στην Κομισιόν

Και όπως αναφέρουν αναλυτές, σε πρώτα σχόλια μετά την ομιλία της, υπάρχουν οι ενδείξεις εκείνες που μαρτυρούν τη φιλοδοξία της φον ντερ Λάιεν να συνεχίσει για μια ακόμη θητεία την προεδρία της Κομισιόν. Οι συνεχείς αναφορές της στην ιστορία (τουλάχιστον 12 φορές μέσα σε περίπου μια ώρα που διήρκησε η ομιλία της) και σχεδόν όλες οι τοποθετήσεις της αφορούσαν ιδέες για την επόμενη πενταετία με την αίσθηση ότι θα είναι η ίδια παρούσα να τις υλοποιήσει.

«Οι πολίτες της Ευρώπης θέλουν μια Ένωση που να τους υπερασπίζεται σε μια εποχή μεγάλου ανταγωνισμού για την απόκτηση ισχύος. Θέλουν, όμως, και μια Ένωση που να τους προστατεύει και να στέκεται δίπλα τους, ως εταίρος και ως σύμμαχος στους καθημερινούς αγώνες τους. Εμείς θα ακούσουμε τη φωνή τους. Αν είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους, είναι σημαντικό για την Ευρώπη» είπε.

«Δεν θέλουμε κινέζικα»

Από τα πιο σημαντικά σημεία της πολιτικής της παρουσίασης ήταν η ανακοίνωση ότι οι οι Βρυξέλλες θα πλήξουν το Πεκίνο με έρευνα κατά των επιδοτήσεων στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα.

«Οι παγκόσμιες αγορές έχουν πλημμυρίσει πλέον με φθηνότερα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Και η τιμή τους παραμένει χαμηλή με τεχνητό τρόπο λόγω των τεράστιων κρατικών επιδοτήσεων. Το γεγονός αυτό προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά μας. Και όπως δεν δεχόμαστε κάτι τέτοιο από το εσωτερικό, δεν το δεχόμαστε ούτε από το εξωτερικό.

Μπορώ λοιπόν να ανακοινώσω σήμερα ότι η Επιτροπή ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα που προέρχονται από την Κίνα.

Η Ευρώπη είναι ανοικτή στον ανταγωνισμό. Όχι όμως σ′ έναν αγώνα δρόμου για χειρότερες συνθήκες» τόνισε ο φον ντερ Λάιεν.

Σπάνιες γαίες και διεθνείς συνεργασίες

«Σκεφτείτε μόνο τους εξαγωγικούς περιορισμούς της Κίνας για το γάλλιο και το γερμάνιο —τα οποία είναι απαραίτητα για προϊόντα όπως οι ημιαγωγοί και οι ηλιακοί συλλέκτες. Αυτό δείχνει γιατί είναι τόσο σημαντική για την Ευρώπη η ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας» υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διευκρίνισε ότι κάνει λόγο, όσον αφορά τη Κίνα, για ελαχιστοποίηση των κινδύνων και όχι αποσύνδεση.

Για τους λόγους αυτούς θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους η πρώτη συνεδρίαση της νέας ομάδας για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

«Ταυτόχρονα, θα εξακολουθήσουμε να προωθούμε το ανοικτό και δίκαιο εμπόριο.

Μέχρι στιγμής, έχουμε συνάψει νέες συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τη Χιλή, τη Νέα Ζηλανδία και την Κένυα. Θα πρέπει να επιδιώξουμε την ολοκλήρωση των συμφωνιών με την Αυστραλία, το Μεξικό και τη Mercosur έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Και λίγο αργότερα με την Ινδία και την Ινδονησία».

Οι τρεις προκλήσεις και η βοήθεια από τον «Σούπερ Μάριο»

Ακόμη ένα σημαντικό σημείο της ομιλίας της αφορούσε την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Όπως η ίδια υπογράμμισε ζήτησε από τον Μάριο Ντράγκι να εκπονήσει σχετική έκθεση.

«Τρεις προκλήσειςεργατικό δυναμικό, πληθωρισμός και επιχειρηματικό περιβάλλον— εμφανίζονται σε μια περίοδο κατά την οποία ζητούμε επίσης από τη βιομηχανία να ηγηθεί της καθαρής μετάβασης.

Επομένως, πρέπει να κοιτάξουμε πιο μακριά στο μέλλον και να προσδιορίσουμε με ποιον τρόπο θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί μακροπρόθεσμα.

Γι′ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ζήτησα από τον Μάριο Ντράγκι —ένα από τα μεγάλα οικονομικά μυαλά της Ευρώπης— να εκπονήσει έκθεση σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας.

Επειδή η Ευρώπη θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ψάχνοντας εργαζόμενους...

«Αντί να αναζητούν εργασία εκατομμύρια άνθρωποι, εκατομμύρια θέσεις εργασίας αναζητούν ανθρώπους. Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού και δεξιοτήτων φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ –τόσο εδώ όσο και σε όλες τις μεγάλες οικονομίες.

Το74% των ΜΜΕ δηλώνει ότι αντιμετωπίζει ελλείψεις δεξιοτήτων» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι εκατομμύρια γονείς —κυρίως μητέρες— αγωνίζονται να συνταιριάσουν εργασία και οικογένεια, διότι δεν υπάρχουν δομές παιδικής φροντίδας. Ότι 8 εκατομμύρια νέοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης..

Πρόκειται για προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η αγορά εργασίας —από ελλείψεις δεξιοτήτων και εργατικού δυναμικού έως τις νέες προκλήσεις που απορρέουν από την τεχνητή νοημοσύνη.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα συγκαλέσουμε, μαζί με τη βελγική Προεδρία το επόμενο έτος, νέα σύνοδο κορυφής των κοινωνικών εταίρων και πάλι στο Val Duchesse.

Το μέλλον της Ευρώπης θα χτιστεί από τους κοινωνικούς εταίρους μας και μαζί μ′ αυτούς».

Στήριξη στις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Για να μην χάνουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης οι ΜΜΕ η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι πριν από το τέλος του έτους, θα διορίσει έναν απεσταλμένο της ΕΕ για τις ΜΜΕ που θα υπάγεται απευθείας σε εκείνη

«Θέλουμε να μαθαίνουμε απευθείας από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τα καθημερινά τους προβλήματα. Για κάθε νέα νομοθετική πράξη αναθέτουμε τη διενέργεια ελέγχου ανταγωνιστικότητας σε ανεξάρτητη επιτροπή. Τον επόμενο μήνα θα υποβάλουμε τις πρώτες νομοθετικές προτάσεις για τη μείωση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 25 %.

«Πρέπει επίσης να συνεργαστούμε με τα κράτη μέλη, ώστε να φτάσουμε σ′ αυτή τη μείωση κατά 25 % και σε εθνικό επίπεδο.

Ήρθε η ώρα να διευκολύνουμε την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρώπη!» είπε.


«Πράσινη Συμφωνία» και οι καταστροφές στην Ελλάδα

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπενθύμισε ότι «Πριν από τέσσερα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία ήταν η δική μας απάντηση στο κάλεσμα της ιστορίας. Και το φετινό καλοκαίρι —το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη— ήταν μια σκληρή υπενθύμιση του γεγονότος αυτού.

Η Ελλάδα και η Ισπανία χτυπήθηκαν από καταστροφικές δασικές πυρκαγιές — και μόλις λίγες εβδομάδες αργότερα χτυπήθηκαν ξανά από ολέθριες πλημμύρες.

Και είδαμε το χάος και τα θύματα που προκαλούν τα ακραία καιρικά φαινόμενα — από τη Σλοβενία έως τη Βουλγαρία και σε ολόκληρη την Ένωσή μας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα σ′ έναν πλανήτη που βράζει. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία γεννήθηκε ακριβώς από την ανάγκη να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας».

Σύμφωνα με την ίδια τα μέχρι σήμερα μέτρα αποδεικνύουν ότι ο εκσυγχρονισμός και η απανθρακοποίηση μπορούν να συμβαδίσουν.

«Καθώς περνάμε στην επόμενη φάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ένα πράγμα δεν θα αλλάξει ποτέ. α συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία καθ′ όλη τη διάρκεια αυτής της μετάβασης.

Ως εκ τούτου, ξεκινώντας από τον τρέχοντα μήνα, θα πραγματοποιήσουμε, με τη βιομηχανία, σειρά διαλόγων για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια» είπε και πρόσθεσε ότι ο πρωταρχικός στόχος θα είναι η στήριξη κάθε τομέα στην οικοδόμηση του δικού του επιχειρηματικού μοντέλου για την απανθρακοποίηση της βιομηχανίας αλλά και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ενέργεια

«Δεν λησμονούμε ότι ο Πούτιν εσκεμμένα χρησιμοποίησε το φυσικό αέριο ως όπλο και ότι το γεγονός αυτό πυροδότησε φόβους για διακοπή στην παροχή και ενεργειακή κρίση, όπως στη δεκαετία του 70. Πολλοί σκέφτηκαν ότι δεν θα είχαμε αρκετή ενέργεια για να περάσουμε τον χειμώνα. Αλλά τα καταφέραμε. Επειδή παραμείναμε ενωμένοι —συγκεντρώσαμε τη ζήτησή μας και αγοράσαμε ενέργεια από κοινού» είπε η φον ντερ Λάιεν και πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με τη δεκαετία του 70 η κρίση έγινε η ευκαιρία για να επενδύσει η ΕΕ μαζικά σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και να επιταγχυνθεί η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

«Χρησιμοποιήσαμε την κρίσιμη μάζα της Ευρώπης για να μειώσουμε τις τιμές και να εξασφαλίσουμε τον εφοδιασμό μας. Η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ξεπερνούσε τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα πριν από ένα χρόνο. Τώρα είναι περίπου 35.

Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε πώς μπορούμε να αναπαραγάγουμε αυτό το επιτυχημένο μοντέλο σε άλλους τομείς όπως είναι οι κρίσιμες πρώτες ύλες ή το καθαρό υδρογόνο».

Αιολική ενέργεια

Για την φον ντερ Λάιεν ο κλάδος της αιολικής ενέργειας αποτελεί πραγματική ευρωπαϊκή επιτυχία και γι΄αυτό το λόγο θα προτείνει μια δέσμη μέτρων για την ευρωπαϊκή αιολική ενέργεια — σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία και τα κράτη μέλη.

Θα επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο την αδειοδότηση.

Θα βελτιώσουμε τα συστήματα πλειστηριασμών σε ολόκληρη την ΕΕ.

Θα επικεντρωθούμε στις δεξιότητες, την πρόσβαση σε χρηματοδότηση και τις σταθερές αλυσίδες εφοδιασμού.

Όλα αυτά όμως δεν αφορούν μόνο έναν τομέα:

«Από τον άνεμο έως τον χάλυβα, από τους συσσωρευτές έως τα ηλεκτρικά οχήματα, η φιλοδοξία μας είναι απολύτως σαφής: Το μέλλον της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας πρέπει να δημιουργηθεί στην Ευρώπη.»

Φόρος τιμής στους αγρότες, όμως...

«Θέλω σήμερα να αποτίσω φόρο τιμής στους γεωργούς μας και να τους ευχαριστήσω που μας εφοδιάζουν με τρόφιμα σε καθημερινή βάση. Υγιεινά τρόφιμα — για εμάς στην Ευρώπη, αυτή η ευθύνη του τομέα της γεωργίας αποτελεί το θεμέλιο της γεωργικής πολιτικής μας. Η επισιτιστική ανεξαρτησία είναι επίσης σημαντική για εμάς. Αυτό μας το εξασφαλίζουν οι αγρότες μας» είπε η φον ντερ Λάιεν επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η επισιτιστική ασφάλεια βρίσκεται σε αρμονία με τη φύση.

Επρόκειτο για μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει καθώς με τους νέους κανόνες της ΕΕ για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων οικοσυστημάτων είχαν προκύψει σοβαρές αντιδράσεις.

«Χρειαζόμαστε περισσότερο διάλογο και λιγότερη πόλωση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλουμε να ξεκινήσουμε στρατηγικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ. Παραμένω πεπεισμένη ότι η γεωργία και η προστασία της φύσης μπορούν να συμπορευτούν. Χρειαζόμαστε και τις δύο» σημείωσε.

Τεχνητή νοημοσύνη ευκαιρίες και απειλές

Πιστεύω ότι η Ευρώπη, σε συνεργασία με τους εταίρους της, θα πρέπει να δείξει τον δρόμο για ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: προστατευτικά μέτρα, διακυβέρνηση και καθοδήγηση της καινοτομίας» ανέφερε η φον ντερ Λάιεν και συνέχισε λέγοντας ότι «πρωταρχική προτεραιότητα είναι να φροντίσουμε ώστε η τεχνητή νοημοσύνη να αναπτύσσεται με ανθρωποκεντρικό, διαφανή και υπεύθυνο τρόπο».

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στην πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη —την πρώτη ολοκληρωμένη νομοθετική πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη στον κόσμο η οποία τάσσεται υπέρ της καινοτομίας.

«Η πράξη μας για την τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ήδη υπόδειγμα για όλο τον κόσμο. Τώρα πλέον πρέπει να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας στην όσο το δυνατόν ταχύτερη έγκριση των κανόνων και να περάσουμε στην εφαρμογή τους».

Υπερυπολογιστές και νεοφυείς εταιρείες

Όπως ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν η Ευρώπη είναι πλέον πρωτοπόρος στον τομέα της υπερυπολογιστικής —με 3 από τους 5 ισχυρότερους υπερυπολογιστές στον κόσμο.

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

Ως εκ τούτου, μπορώ να ανακοινώσω σήμερα μια νέα πρωτοβουλία στο πλαίσιο της οποίας θα διαθέσουμε τους υπολογιστές μας υψηλών επιδόσεων σε εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους» σημείωσε και διευκρίνισε πως «αυτή η πρωτοβουλία δεν θα είναι παρά ένα μέρος των εργασιών μας για την καθοδήγηση της καινοτομίας».

Η Διεύρυνση ως καταλύτης προόδου

Η φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε στην ομιλία της ότι πρέπει να υπάρξει υπέρβαση των παλιών συζητήσεων σχετικά με τη διεύρυνση που έπαιρναν τη μορφή διλήμματος.

«Δεν τίθεται το θέμα «εμβάθυνση της ολοκλήρωσης» ή«διεύρυνση της Ένωσης». Μπορούμε και πρέπει να κάνουμε και τα δύο. Για να αποκτήσουμε τη γεωπολιτική βαρύτητα και την ικανότητα ανάληψης δράσης. Αυτό έκανε πάντα η Ένωσή μας. Πιστεύω ότι η επόμενη διεύρυνση πρέπει επίσης να λειτουργήσει ως καταλύτης προόδου. Δρομολογήσαμε την οικοδόμηση μιας Ένωσης Υγείας με 27 μέλη. Πιστεύω ότι μπορούμε να την ολοκληρώσουμε με 30+ μέλη.

«Το Κοινοβούλιο το έχει διατρανώσει: Το μέλλον της Ουκρανίας βρίσκεται εντός της Ένωσής μας.

Το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται εντός της Ένωσής μας.

Το μέλλον της Μολδαβίας βρίσκεται εντός της Ένωσής μας.

Και γνωρίζω πόσο σημαντική είναι η προοπτική της ένταξης στην ΕΕ για πάρα πολλούς πολίτες στη Γεωργία

Μετανάστευση: Χτύπημα στους διακινητές

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν μπορούσε να μην μιλήσει το καυτό πρόβλημα της μετανάστευσης του οποίου, όπως είπε, η διαχείριση απαιτεί ενότητα και υπομονή, στοιχεία που διέπουν και το πνεύμα του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο. Ανακοίνωσε δε την διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.

Όπως υπογράμμισε στον τομέα της μετανάστευσης απαιτούνται συνεχείς προσπάθειες και οι προσπάθειες αυτές είναι παραπάνω από σημαντικές για την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων.

«Με τα ψέματά τους προσελκύουν απελπισμένους ανθρώπους. Και τους παρασύρουν σε θανατηφόρες οδούς μέσα από την έρημο ή άλλοτε σε πλοιάρια ακατάλληλα για πλεύση. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι διακινητές αλλάζει ασταμάτητα. Η νομοθεσία μας όμως είναι πάνω από είκοσι ετών και πρέπει να επικαιροποιηθεί επειγόντως».

Για τη φον ντερ Λάιεν απαιτείται νέα νομοθεσία και νέα δομή διακυβέρνησης.

«Χρειαζόμαστε αυστηρότερη εφαρμογή του νομικού πλαισίου και άσκηση διώξεων, και οι οργανισμοί μας, η Ευρωπόλ, η Eurojust και ο Frontex, πρέπει να αποκτήσουν σημαντικότερο ρόλο.

Και πρέπει να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια αυτή μάστιγα της εμπορίας ανθρώπων.

Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα διοργανώσει διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Είναι καιρός να βάλουμε τέλος στην αποτροπιαστική και εγκληματική αυτή δραστηριότητα!»

Αφρική

Στην Αφρική, ως γνωστόν, έχει επεκτείνει τη δράση της η Κίνα αλλά και η Ρωσία. Η Κίνα κάνει πολλές επενδύσεις και εκμεταλλεύται τις σπάνιες γαίες. Από την πλευρά της η Ρωσία εκμεταλλεύεται την αστάθεια που προκύπτει σε πολλά κράτη της Αφρικής.

«Σκεφτείτε την περιοχή του Σαχέλ, μια περιοχή που είναι μεν από τις φτωχότερες αλλά ταυτόχρονα και μία από τις περιοχές με την ταχύτερη δημογραφική ανάπτυξη. Τα διαδοχικά στρατιωτικά πραξικοπήματα θα εντείνουν την αστάθεια στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Η Ρωσία επηρεάζει το χάος αλλά και το εκμεταλλεύεται. Και η περιοχή έχει γίνει γόνιμο έδαφος για την αύξηση της τρομοκρατίας. Αυτό αφορά άμεσα την Ευρώπη —για την ασφάλεια και την ευημερία μας.

Πρέπει λοιπόν να δείξουμε, ως προς την Αφρική, την ίδια ενότητα σκοπού που δείξαμε και για την Ουκρανία.

Πρέπει να εστιάσουμε στη συνεργασία με νόμιμες κυβερνήσεις και περιφερειακούς οργανισμούς.

Μαζί με τον ύπατο εκπρόσωπο κ. Μπορέλ, θα εργαστούμε πάνω σε μια νέα στρατηγική προσέγγιση την οποία θα προτείνουμε στην επόμενη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης».

«Τα γρανάζια της Ιστορίας»

Για την πρόεδρο της Κομισιόν τα γρανάζια της ιστορίας βρίσκονται σε κίνηση.

Όπως είπε η Ρωσία διεξάγει πόλεμο πλήρους κλίμακας παραβιάζοντας τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό έχει εγείρει τεράστιες ανησυχίες σε χώρες από την Κεντρική Ασία έως τον Ινδοειρηνικό καθώς οι χώρες αυτές μπορεί να έχουν την ίδια τύχη με την Ουκρανία.

Οι ανησυχίες αυτές είναι θεμιτές καθώς όπως ανέφερε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν αυτές οι αναδυόμενες οικονομίες —με τους λαούς τους και τους φυσικούς τους πόρους— είναι σημαντικοί σύμμαχοι για να οικοδομήσουμε έναν πιο καθαρό κόσμο με μεγαλύτερη ασφάλεια και περισσότερη ευημερία.

Με το τρένο σε Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη

Η Ευρώπη θα συνεργάζεται πάντα μαζί τους για τη μεταρρύθμιση και τη βελτίωση του διεθνούς συστήματος, είπε και έκανε αναφορά στο πολύ σημαντικό σχέδιο Global Gateway και την υπογραφή την περασμένη εβδομάδα στο Νέο Δελχί του πιο φιλόδοξου έργου της γενιάς μας, όπως το χαρακτήρισε το οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης.

«Ο διάδρομος αυτός θα συνδέει με τον πιο άμεσο μέχρι σήμερα τρόπο την Ινδία, τον Αραβικό Κόλπο και την Ευρώπη: με σιδηροδρομική σύνδεση, που θα κάνει τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης κατά 40 % ταχύτερες.

Με ένα ηλεκτρικό καλώδιο και έναν αγωγό καθαρού υδρογόνου, ώστε να προαγάγουμε το εμπόριο καθαρής ενέργειας μεταξύ Ασίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης.

Με ένα καλώδιο μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας, για να συνδέσουμε μερικά από τα πλέον καινοτόμα ψηφιακά οικοσυστήματα στον κόσμο και να δημιουργήσουμε επιχειρηματικές ευκαιρίες σε όλο το μήκος του.

Όλα αυτά αποτελούν υπερσύγχρονες συνδέσεις για τον κόσμο του αύριο.

Πιο γρήγορες, πιο σύντομες, πιο καθαρές. Πρόκειται για για επενδύσεις στην ευημερία και την ασφάλεια της Ευρώπης σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο».

Στο πλευρό της Ουκρανίας

Αναφερόμενη στο πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ θα σταθεί αδιάλειπτα στο πλευρό της Ουκρανίας,για όσο χρειαστεί και ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή θα προτείνει να παραταθεί η προσωρινή προστασία για τους Ουκρανούς πολίτες στην ΕΕ.

Κράτος Δικαίου

«Σήμερα η ιστορία μας καλεί να εργαστούμε για να ολοκληρώσουμε την Ένωσή μας. Σ′ έναν κόσμο όπου ορισμένοι προσπαθούν να καταστρέψουν τη μία χώρα μετά την άλλη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να εγκαταλείψουμε στην τύχη τους τους Ευρωπαίους συμπολίτες μας...Αλλά και πέραν της πολιτικής και της γεωπολιτικής διάστασης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το διακύβευμα. Πρέπει να διαμορφώσουμε ένα όραμα για μια επιτυχημένη διεύρυνση. Μια Ένωση με περισσότερους από 500 εκατομμύρια πολίτες που ζουν σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και ευημερούσα Ένωση...Μια Ένωση με δυναμικές δημοκρατίες στις οποίες η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητη, οι αντίθετες απόψεις γίνονται σεβαστές και οι δημοσιογράφοι προστατεύονται.

Γιατί το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα θα αποτελούν πάντα τον ακρογωνιαίο λίθο της Ένωσής μας – τόσο στα σημερινά όσο και στα μελλοντικά κράτη μέλη.

Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή κατέστησε βασική προτεραιότητα τις εκθέσεις για το κράτος δικαίου.

Η μέθοδος αυτή διασφαλίζει τη λογοδοσία ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και των εθνικών κοινοβουλίων,.

Έχει προσφέρει τη δυνατότητα για διάλογο μεταξύ των κρατών μελών.

Και αποφέρει αποτελέσματα.

Πιστεύω ότι μπορεί να κάνει το ίδιο και για τα μελλοντικά κράτη μέλη.

Για τον λόγο αυτό, με χαρά ανακοινώνω ότι θα επεκτείνουμε τις εκθέσεις για το κράτος δικαίου σε εκείνες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες που θα μπορέσουν να επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη διαδικασία.

«Ας υλοποιήσουμε σήμερα και ας προετοιμαστούμε για το αύριο»

Τέλος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απευθυνόμενη στους Ευρωβουλευτές υπογράμμισε ότι μόλις εννέα μήνες πριν από τις ευρωεκλογές υλοποιήθηκε πάνω από το 90 % των πολιτικών κατευθύνσεων που παρουσίασε το 2019.

«Μαζί, αποδείξαμε ότι όταν η Ευρώπη τολμά, σημειώνει αποτελέσματα.Και το έργο μας δεν έχει τελειώσει ακόμη — γι′ αυτό ας είμαστε ενωμένοι. Ας υλοποιήσουμε σήμερα και ας προετοιμαστούμε για το αύριο». Η τοποθέτησή της αυτή ενισχύει την πεποίθηση ότι η πρόεδρος της Κομισιόν προσβλέπει σε μια ακόμη θητεία, παρότι μέχρι στιγμής δεν το έχει θέσει ευθέως.

Ακολουθεί η ομιλία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο προσωπικό της λογαριασμό «Χ»

Δημοφιλή