Ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία

Ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία
PA Archive/PA Images

Την υποστήριξή του σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία ενόψει του Eurogroup της Πέμπτης, μιλώντας σήμερα στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Σε συνέχεια των συναντήσεων που είχε ο γγ του ΟΟΣΑ πριν κάποιες εβδομάδες στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης τον κάλεσε να τοποθετηθεί σχετικά με την επικείμενη απόφαση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους καθώς και γενικότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποτιμώντας τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα.

Απαντώντας, ο Α. Γκουρία εξέφρασε την άποψη ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους θα έπρεπε έχει γίνει πολύ νωρίτερα με την πλήρη στήριξη όλων των χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι οι τότε υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι κινδυνεύουν οι τράπεζες που διακρατούσαν ελληνικό χρέος και επέλεξαν να τις προστατεύσουν, δανείζοντας στην Ελλάδα χρήματα των ευρωπαίων φορολογουμένων για να ξεπληρώσει το χρέος της προς τις τράπεζες και το ιδιωτικό χρέος να μετατραπεί σε δημόσιο.

Το εν λόγω χρέος, ο Α. Γκουρία το χαρακτήρισε «ανελαστικό», εξηγώντας ότι ανήκει στο ΔΝΤ και στον ESM και δεν μπορεί να περικοπεί. Αναφερόμενος στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι πλέον σε καλύτερη κατάσταση, καθώς θα επιτύχει ανάπτυξη 2% φέτος και 2,3% του χρόνου, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για «επώδυνες» μεταρρυθμίσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν κλόνισαν την κυβέρνηση Τσίπρα και τον ελληνικό λαό και πέτυχαν την «αναμόρφωση» της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, ο Α. Γκουρία υπογράμμισε ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία και παρ′ όλο που δεν μπορεί να γίνει ονομαστική διαγραφή για πολιτικούς λόγους, είναι δυνατό να ληφθούν κάποια μέτρα, όπως η επέκταση των ωριμάνσεων και η μείωση των επιτοκίων, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή