Ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο: Τόσα φλυτζάνια καφέ να καταναλώνουμε για να ωφελήσουμε την υγεία

Η σωστή ποσότητα για την κατανάλωση καφεΐνης και τα πολλαπλά οφέλη της. ΤΙ αναφέρει νέα μελέτη.
«Η μεγαλύτερη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας σημειώθηκε σε όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα»
Tempura via Getty Images
«Η μεγαλύτερη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας σημειώθηκε σε όσους έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα»

Εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα φλυτζάνι ζεστού ή κρύου καφέ. Την συνεχίζουμε με εξίσου πολλαπλά φλυτζάνια στην δουλειά, στο διάβασμα, στην βόλτα, αντιλαμβανόμενοι την επικινδυνότητα της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης χωρίς όμως να μπορούμε να την αποχωριστούμε.

Πάντως, δεν είναι απαραίτητο να το κάνουμε αρκεί να διαθέτουμε μέτρο.

Μία καινούργια μελέτη διαπίστωσε ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης είτε αυτή προέρχεται από τσάι ή καφέ, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και διαβήτη.

Μια άλλη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ ειδικά το πρωί λειτουργεί ευεργετικά στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του πρόωρου θανάτου.

Οι αποδείξεις για τα οφέλη του καφέ στην υγεία

Η δρ. Λίνα Ουέν γιατρός και καθηγήτρια στο George Washington University, δηλώνει ότι, «μια πληθώρα ερευνών επί δεκαετίες έχει διαπιστώσει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλαπλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων του διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου, ενώ εμποδίζει και στην εμφάνιση της άνοιας».

Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ο καφές περιέχει χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. «Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να χρησιμοποιεί καλύτερα την ινσουλίνη και να συνδράμει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Μάλιστα, ορισμένα συστατικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη επεξεργασία της χοληστερόλης», δηλώνει η η γιατρός.

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα ανά ημέρα

Πολλές από αυτές τις μελέτες διαπίστωσαν θετικές επιδράσεις στην υγεία όταν διατηρούμε ένα μέτριο επίπεδο κατανάλωσης το οποίο γενικά ορίζεται από δύο έως τέσσερα φλυτζάνια καφέ την ημέρα.

Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη, ο κίνδυνος εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων μειώθηκε κατά 48% για όσους έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου ή έπιναν λιγότερο από ένα φλυτζάνι την ημέρα.

«Είναι ενδιαφέρον ότι η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλεσμένου καφέ μείωσε περισσότερο τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 27% ενώ ο στιγμιαίος σε ποσοστό 11%», εξηγεί η Ουέν.

Η ενδεδειγμένη ποσότητα καφεΐνης συγκεντρώνεται στα 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα πράγμα που αντιστοιχεί σε τρία φλυτζάνια καφέ των 350 ml.
martin-dm via Getty Images
Η ενδεδειγμένη ποσότητα καφεΐνης συγκεντρώνεται στα 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα πράγμα που αντιστοιχεί σε τρία φλυτζάνια καφέ των 350 ml.

Η ανησυχία που δημιουργείται εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης, αφορά τα όσα μπορεί να προκαλέσει, όπως ταχυπαλμία, άγχος, ανησυχία και δυσκολία στον ύπνο. Η ενδεδειγμένη ποσότητα καφεΐνης συγκεντρώνεται στα 400 χιλιοστόγραμμα την ημέρα πράγμα που αντιστοιχεί σε τρία φλυτζάνια καφέ των 350 ml.

«Πολλοί άνθρωποι υπερβαίνουν αυτή την ποσότητα και δεν παρουσιάζουν καμιά αρνητική επίπτωση. Όμως αυτοί που έχουν δυσκολίες στον ύπνο πρέπει να σταθμίσουν καλύτερα αυτή την κατανάλωση», τόνισε η γιατρός.

Τι συμβαίνει με τον καφέ εσπρέσο, τα τσάι και τα αναψυκτικά

Σύμφωνα με την Ουέν, μία δόση εσπρέσο περιέχει περίπου 60 έως 70 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι έχει συνήθως 40 έως 50 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης ή ακόμη και 90. Στα πράσινα και τα λευκά τσάγια εμπεριέχεται λιγότερη καφεΐνη.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνουμε στα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά, τα οποία όχι μόνο περιλαμβάνουν σημαντική περιεκτικότητα σε καφεΐνη συγκεντρώνοντας 200 ή και 300 χιλιοστόγραμμα, αλλά και εξίσου σημαντική σε σάκχαρα.

Ποιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση καφέ

Σίγουρα τα παιδιά κάτω των 12 ετών συνίσταται να μην καταναλώνουν καφεΐνη, ενώ τα παιδιά ηλικίας 12 έως 18 ετών δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 100 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα.

Από την άλλη, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικές όσον αφορά την πρόσληψη καφεΐνης. Μικρές ποσότητες αυτής μπορούν να περάσουν από τη θηλάζουσα μητέρα στο βρέφος, αλλά λιγότερα από 300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα θεωρούνται ασφαλή για τις θηλάζουσες γυναίκες

«Άλλα άτομα που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί είναι όσοι πάσχουν από υποκείμενες καρδιακές παθήσεις και όσοι χρησιμοποιούν φάρμακα που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον πιο ευαίσθητο στις επιδράσεις της καφεΐνης, όπως ορισμένα θυρεοειδικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα», εξηγεί η Ουέν.

Τι γίνεται με εκείνους που δεν πίνουν καφέ

Μπορεί να υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού, είτε περιέχει μεγάλη ποσότητα καφεΐνης είτε όχι. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση τσαγιού συνδέεται επίσης με χαμηλότερη θνησιμότητα και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.

Σίγουρα αυτό το όφελος δεν ισχύει για άλλα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως τα ενεργειακά ποτά και τα αναψυκτικά.

«Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τη συνολική πρόσληψη καφεΐνης που σημειώνουμε μέσα στην ημέρα αλλά κυρίως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μικρά παιδιά τα οποία πραγματικά δεν πρέπει να πίνουν καφέ», σχολιάζει η Ουέν.

Με πληροφορίες από CNN Health