Ούτε μια από τις 26 γυναίκες που ήταν υποψήφιες στις πρώτες εκλογές στο Κατάρ δεν εξέλεξαν οι ψηφοφόροι της χώρας, παρά τις υψηλές προσδοκίες που υπήρχαν πως επιτέλους οι φωνές τους θα μπορέσουν να ακουστούν.
Οι εκλογές αφορούσαν την ανάδειξη 30 μελών από τα συνολικά 45 που απαρτίζουν το συμβουλευτικού συμβουλίου ”Σούρα”, ενώ ο εμίρης του Κατάρ θα συνεχίσει να διορίζει τα υπόλοιπα 15 μέλη του σώματος -που ούτως ή άλλως μπορεί να προωθήσει αποφάσεις σε πολύ λίγα ζητήματα που αφορούν την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή. Σημειώνεται πως στο Κατάρ απαγορεύονται τα πολιτικά κόμματα.
″Το να είναι όλοι άνδρες (σ.σ. τα μέλη της Σούρα), δεν είναι το όραμα που έχουμε για το Κατάρ” λέει η Αϊσα Χαμάμ αλ Τζασίμ, 59 ετών, και διευθύντρια νοσηλευτικής στην περιοχή Μαρκχίγια της Ντόχα. Προτρέπει μάλιστα τις γυναίκες του Κατάρ να αρχίσουν να «”εκφράζουν αυτό που πιστεύουν” και να ψηφίσουν στο μέλλον ισχυρές γυναίκες υποψήφιες.
″Για πρώτη φορά στο Κατάρ, έχω την ευκαιρία να συμμετάσχω στα πολιτικά πράγματα” δήλωσε το Σάββατο όταν είχαν ανοίξει οι κάλπες στο εμιράτο του Περσικού Κόλπου.
Η Τζασίμ, όπως και οι υποψήφιες για μια θέση στη Σούρα, είπε ότι είχε συναντήσει μερικούς άνδρες που πίστευαν ότι οι γυναίκες δεν έπρεπε να είναι υποψήφιες. Τονίζοντας τις διοικητικές της ικανότητες, επικεντρώθηκε σε πολιτικές προτεραιότητες όπως η υγεία, η απασχόληση των νέων και το συνταξιοδοτικό.
″Απλά λέω: είμαι δυνατή, ικανή. Βλέπω τον εαυτό μου ως ένα άτομο εξίσου κατάλληλο με έναν άνδρα... Αν θέλετε να με βλέπετε αδύναμη, αυτό εξαρτάται από εσάς, αλλά δεν είμαι αδύναμη”, λέει η Τζασίμ ενώ είναι στο εκλογικό κέντρο, όπου υπάρχουν ξεχωριστοί είσοδοι-έξοδοι για γυναίκες και άνδρες.
Ενώ το Κατάρ εισήγαγε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της άδειας οδήγησης, έχει επικριθεί από για θέματα όπως το σύστημα κηδεμονίας, όπου μια γυναίκα χρειάζεται άδεια από έναν άνδρα για να παντρευτεί, να ταξιδέψει και να έχει πρόσβαση στην αναπαραγωγική υγειονομική περίθαλψη.
Το Human Rights Watch τον Μάρτιο ανέφερε ότι όταν το 2019 οι γυναίκες έκαναν tweet από έναν ανώνυμο λογαριασμό σχετικά με το σύστημα κηδεμονίας του Κατάρ, ο λογαριασμός έκλεισε μέσα σε 24 ώρες μετά από παρέμβαση αξιωματούχων του τομέα κυβερνοασφάλειας.
Σημειώνεται πως το Κατάρ έχει μία γυναίκα υπουργό: την υπουργό Δημόσιας Υγείας, Χανάν Μοχάμεντ Αλ Κουβάρι.
Η Ναϊμα Αμπνουλγουαχαμπ αλ Μουτααουα, υποψήφια στις εκλογές η οποία εργάζεται στο υπουργείο Εξωτερικών, ήθελε να εκλεγεί και να ασκήσει πίεση για τη δημιουργία ενός φορέα που θα στηρίζει γυναίκες και παιδιά.
Γενικότερα αρκετές από τις υποψήφιες επιδιώκουν να βελτιώσουν την διαδικασία ένταξης στην κοινωνία του Κατάρ παιδιών που αποκτούν γυναίκες- πολίτες του Κατάρ οι οποίες έχουν παντρευτεί αλλοδαπούς και βάσει της νομοθεσίας δεν επιτρέπεται να πάρουν την υπηκοότητα με της μητέρας τους.
Το ζήτημα αυτό απασχολεί πολλές γυναίκες που ήταν υποψήφιες, όπως την Λένα αλ Ντάφα η οποία μάλιστα ζητά την χορήγηση ιθαγένειας για την συγκεκριμένη κατηγορία παιδιών.
Η Ντάφα, η οποία είναι συγγραφέας, δεν αντιλαμβάνεται όσους αντιτίθενται στην συμμετοχή γυναικών στο Συμβούλιο Σούρα ως εμπόδιο, επειδή ο Εμίρης και πλέον και ο νόμος υποστηρίζουν τη συμμετοχή των γυναικών.
”Ο νόμος μου δίνει αυτό το δικαίωμα ... Δεν με νοιάζει τι λένε”, είπε, προσθέτοντας ότι οι γυναίκες ήταν οι πλέον κατάλληλες για να συζητήσουν και θέσουν τα θέματα τους.
Η Αλ Μάχα αλ Ματζίντ, μια 34χρονη βιομηχανική μηχανικός, ήταν επίσης υποψήφια, και είναι αποφασισμένοι να αλλάξει την επικατούσα νοοτροπία.
”Για να πείσουμε τους άνδρες (να ψηφίσουν γυναίκες), ναι, μπορεί να χρειαστεί να δουλέψουμε πολύ, να απαιτείται επιπλέον προσπάθεια ... Είμαι πρόθυμη να κάνω αυτήν την επιπλέον προσπάθεια για να συμμετάσχω και να πείσω αυτήν την κοινωνία ότι οι γυναίκες μπορούν να τα καταφέρουν”.
Για άλλους πάντως, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η υπάρχουσα νοοτροπία και αντίληψη για τις γυναίκες.
Ο 65χρονος υποψήφιος, Σαμπαάν Αλ Τζασίμ, είναι υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στις εκλογές, αλλά όπως δηλώνει, ο πρωταρχικός τους ρόλος είναι μέσα στην οικογένεια.
”Είναι εδώ, με το δακτυλικό τους αποτύπωμα (χρησιμοποιείται κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος), έχουν την ψήφο τους και τη φωνή τους ... Αλλά το πιο σημαντικό είναι το σπίτι, να είναι με την οικογένεια, να φροντίζει τα παιδιά”.