Το πάγωμα κονδυλίων της ΕΕ που ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ εισηγείται για την Ουγγαρία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενη ζητήματα διαφθοράς, καθώς οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες όφειλε να εφαρμόσει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, δεν είναι αρκετές.
Η αυστηρή αυτή στάση της ΕΕ δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς έχει συχνά λάβει προειδοποιητικά μηνύμα από τις Βρυξέλλες ενώ ο Όρμπαν, έχει κατηγορηθεί ότι εκβιάζει τις Βρυξέλλες μπλοκάροντας ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, όπως το κοινό σχέδιο βοήθειας ύψους 18 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία και τον ελάχιστο φόρο στα κέρδη των πολυεθνικών.
Επιπλέον, αντιτίθεται στην επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ - πλην της Τουρκίας - που δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.
Μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν
Αν και η Ουγγαρία επιμένει ότι δεν συνδέει το θέμα των κονδυλίων της ΕΕ με άλλα θέματα, πολλοί στις Βρυξέλλες βλέπουν τα βέτο ως σημάδι ότι ο Όρμπαν προσπαθεί να εκβιάσει.
Η Ουγγαρία συμφώνησε να εφαρμόσει 17 μεταρρυθμίσεις συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ειδικής ομάδας για την καταπολέμηση της διαφθοράς και αλλαγές στους κανόνες της για τις δημόσιες συμβάσεις, αλλά η Επιτροπή πιστεύει ότι δεν έχει κάνει αρκετά για να διορθώσει τα προβλήματα.
«Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, εξακολουθεί να υπάρχει συνεχής κίνδυνος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ», ανέφερε η Επιτροπή.
Η ΕΕ έχει τη συνατότητα να παγώσει κονδύλια στο πλαίσιο ενός μηχανισμού όρων που εισήχθη πρόσφατα, ο οποίος επιτρέπει στην ΕΕ να λάβει μέτρα για την προστασία του προϋπολογισμού της.
Οποιαδήποτε ενέργεια για την αναστολή των κονδυλίων πρέπει να εγκρίνεται από τα κράτη μέλη της ΕΕ και αυτό απαιτεί «ειδική πλειοψηφία», η οποία ανέρχεται στο 55% των 27 μελών που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.
Ωστόσο, η Ουγγαρία θα λάβει τη χρηματοδότηση των 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πανδημία, αλλά με την προϋπόθεση ότι η χώρα θα εφαρμόσει 27 «σούπερ ορόσημα» — συμπεριλαμβανομένων των 17 μέτρων που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως για την επίλυση της διαφοράς σχετικά με τα ταμεία συνοχής.