OHE: Προσπάθεια για διεθνή συμφωνία προστασίας των ωκεανών

Οι διαπραγματεύσεις για τη UN High Seas Treaty διαρκούν εδώ και 10 χρόνια.
Jaap Hooijkaas via Getty Images

Ηγέτες χωρών από όλο τον κόσμο συναντιούνται στον ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, για συνομιλίες ως προς μια συνθήκη για την προστασία των ωκεανών από την υπερεκμετάλλευση.

Η αποκαλούμενη UN High Seas Treaty τελεί υπό διαπραγμάτευση εδώ και 10 χρόνια, μα δεν έχει υπογραφεί ακόμα. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, εάν υπάρξει συμφωνία, το 30% των ωκεανών του κόσμου θα ενταχθεί σε ζώνες προστασίας ως το 2030. Υπέρμαχοι του περιβάλλοντος ελπίζουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα προστατευτεί η θαλάσσια ζωή από την υπεραλιεία και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα 2/3 των ωκεανών του κόσμου θεωρούνται διεθνή ύδατα, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα στην αλιεία, τη ναυτιλία και τις έρευνες εκεί. Ωστόσο μόνο το 1,2% αυτών των «ανοικτών θαλασσών» όπως χαρακτηρίζονται, προστατεύονται. Αυτό αφήνει τη θαλάσσια ζωή σε κίνδυνο απέναντι σε αυξανόμενες απειλές όπως η κλιματική αλλαγή, η υπεραλιεία κ.α.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα μέσα στο έτος, με τη χρηματοδότηση της ΝΟΑΑ, υποδεικνύει πως μεταξύ 10% και 15% των ειδών θαλάσσιας ζωής διατρέχουν ήδη κίνδυνο αφανισμού.

Η IUCN (International Union for the Conservation of Nature) έχει αναφέρει σε προηγούμενες διαπραγματεύσεις πως η «παραδοσιακά κατακερματισμένη φύση της διακυβέρνησης των ωκεανών» έχει αποτρέψει την αποτελεσματική προστασία τους.

Η συνθήκη θα ενέτασσε τμήματα των ωκεανών του κόσμου σε ένα ένα δίκτυο προστατευόμενων ζωνών (Marine Protected Areas). Μελέτες και αξιολογήσεις θα λάμβαναν χώρα πριν δοθούν εγκρίσεις ως προς δραστηριότητες σαν την εξόρυξη σε μεγάλα βάθη.

Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν από τη Δευτέρα μέχρι τις 26 Αυγούστου και, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, αναμένεται να καθορίσουν τη μοίρα των ωκεανών για τις επόμενες γενιές, με περιβαλλοντικές οργανώσεις να καλούν τους ηγέτες του κόσμου να καταλήξουν σε μια φιλόδοξη, νομικά δεσμευτική συνθήκη για την προστασία της θαλάσσιας ζωής και την αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας.

Πενήντα χώρες έχουν δεσμευτεί για την προστασία του 30% των γαιών και των θαλασσών του πλανήτη ως το 2030, μα χωρίς συμφωνία οι δεσμεύσεις αυτές δεν έχουν νομική βάση στις ανοιχτές θάλασσες. Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις αυτού του μήνα είναι η δεύτερη προσπάθεια για συμφωνία φέτος: Σε σύνοδο του ΟΗΕ για τον ωκεανό τον Ιούνιο, ο γγ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους ωκεανούς και είπε πως ο εγωισμός κάποιων κυβερνήσεων παρεμπόδιζε τις προσπάθειες. Στην ίδια σύνοδο στη Λισσαβώνα η Ρένα Λη, πρόεδρος της διακυβερνητικής συνόδου για τη βιοποικιλότητα πέρα από εθνικές δικαιοδοσίες, ζήτησε από τους απεσταλμένους να δώσουν οδηγία στους διαπραγματευτές τους να «έρθουν στην πέμπτη συνεδρίαση με τη μέγιστη ευελιξία για να φτάσουν στη γραμμή τερματισμού».

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Δημοφιλή