Κατά την διάρκεια της ιστορίας, οι επιδημίες έχουν κοστίσει την ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων. Ο λόγος ο αριθμός των νεκρών είναι τόσος μεγάλος είναι επειδή οι επιδημίες είναι συνήθως εξαιρετικά μεταδοτικές ασθένειες που μολύνουν μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μερικές επιδημίες διήρκεσαν τόσο πολύ που άφησαν ένα μόνιμο στίγμα στον πληθυσμό και πολύ μετά την καταπολέμησή τους.
Αυτές είναι οι επιδημίες με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων
Η Πανώλη του Ιουστινιανού (Βυζαντινή Αυτοκρατορία, 541 -750)
Η πανούκλα ήταν μια επιδημία που έπληξε την ανθρωπότητα μεταξύ 541 και 542 μ.χ και ήταν υπεύθυνη για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από μια επιδημία στην ιστορία. Αυτή η πανούκλα μεταδόθηκε εύκολα επειδή μεταφερόταν μέσω των ποντικιών που είχαν ψύλλους που είχαν μολυνθεί από βακτήρια.
Αυτά τα ποντίκια ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο μέσω εμπορικών πλοίων και συνέβαλαν στην διάδοση της λοίμωξης από την Κίνα, στην Βόρεια Αφρική και από εκεί σε όλη την μεσόγειο.
Πολλοί κατηγορούν την επιδημία για την αποδυνάμωση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο στρατός έχασε την δύναμή του και δεν ήταν πλέον σε θέση να πολεμήσεις τους εισβολείς. Οι αγρότες από την άλλη αρρώστησαν και η γεωργική παραγωγή μειώθηκε. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαιναν καθημερινά λόγω της καταστροφικής πανδημίας.
Μαύρη Πανώλη (Κυρίως Ευρώπη 1348-1353)
Η Μαύρη πανώλη κόστισε την ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Το ξέσπασμα ξεκίνησε στην Ασία, και για άλλη μια φορά, μεταφέρθηκε σε όλο τον πλανήτη μέσω των αρουραίων. Αφού έφτασε στην Ευρώπη, σκόρπισε τον θάνατο και την καταστροφή με αποτέλεσμα να χαθεί το 60% του πληθυσμού της. Τα συμπτώματα της ασθένειας άρχιζαν με οίδημα των λεμφογαγγλίων, είτε στη βουβωνική χώρα, είτε στη μασχάλη ή στο λαιμό. Μετά από 6 έως 10 ημέρες ασθένειας, το 80% των ανθρώπων πεθαίνει. Η πανδημία μεταδιδόταν μέσω του αίματος και σωματιδίων στον αέρα.
Η πανδημία άλλαξε την ιστορία της Ευρώπης. Η έλλειψη κατανόησης της έλευσης της ασθένειας, οδήγησε τον χριστιανικό λαό να κατηγορήσει τους Εβραίους ότι δηλητηριάζουν τα πηγάδια νερού. Πολλοί Εβραίοι πέθαναν εξαιτίας αυτού. Άλλοι θεώρησαν πως η πανδημία ήταν τιμωρία από τον θεό επειδή ζούσα αμαρτωλή ζωή. Μετά το τέλος της Μαύρης Πανώλης, η μείωση ου πληθυσμού είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών και τη φθηνή γη. Η διαθέσιμη έκταση χρησιμοποιήθηκε για την κτηνοτροφία και την κατανάλωση κρέατος σε ολόκληρη την περιοχή.
HIV/ AIDS (Παγκοσμίως, 1960 - μέχρι σήμερα)
Το HIV ξεκίνησε το 1960 και συνεχίζει να μας βασανίζει μέχρι σήμερα. Αν και τα χειρότερα συνέβησαν γύρω στο 1980, όταν ο κόσμος έμαθε για την ύπαρξή του, μέχρι σήμερα έχει κοστίσει την ζωή σε 39 εκατομμύρια ανθρώπους.
Οι σπάνιες λοιμώξεις των πνευμόνων, οι ταχέως αναπτυσσόμενοι καρκίνοι και οι ανεξήγητες ανοσολογικές ανεπάρκειες ήταν ανεξέλεγκτες μεταξύ των ομοφυλόφιλων με αποτέλεσμα οι γιατροί να θεωρήσουν πως ο ιός προκλήθηκε από την σεξουαλική ενέργεια μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
Κρούσματα αναφέρθηκαν και σε Ευρώπη και στην Αφρική. Το 1983 ανακαλύφθηκε πως ο ιός μεταδίδεται και μέσω σεξουαλικής ενέργειας μεταξύ ατόμων διαφορετικού φύλου. Από την άλλη φαρμακευτική αγωγή για τους ασθενείς δεν ήταν διαθέσιμη μέχρι και το 1987.
Σήμερα, πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν ως φορείς του HΙV. Όσοι έχουν πρόσβαση σε φάρμακα, το όριο ζωής τους έχει μεγαλώσει. Αυτήν την στιγμή, ο ιός είναι ιδιαίτερα επιθετικός στην υποσαχάρια Αφρική, όπου διαπιστώνεται τουλάχιστον το 68% όλων των παγκόσμιων λοιμώξεων από τον ιό HIV / AIDS. Οι λόγοι για αυτό είναι πολλοί, αλλά οφείλονται κυρίως σε κακές οικονομικές συνθήκες και σε ελάχιστη ή καθόλου σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.
Άλλες επιδημίες
Άλλες πανδημίες που έχουν προκαλέσει αμέτρητες απώλειες, είναι: Ισπανική γρίπη, 1918 (20 εκατ. θάνατοι), Βουβωνική πανώλη, 1984-1903 (10 εκατ. θάνατοι), Πανδημία γρίπης (influenza), 1957-1958 ( 2 εκατ. θάνατοι), 6η πανδημία χολέρας, 1899-1923 ( 1.5 εκατ θάνατοι), Ρωσική γρίπη, 1889-1890 (1 εκατ. θάνατοι), η γρίπη του Χονγκ Κονγκ, 1968-1969 (1 εκατ. θάνατοι) και η πέμπτη πανδημία χολέρας, 1881-1896 (981,899)
Μελλοντικές επιδημίες
Η επόμενη παγκόσμια επιδημία είναι ο φόβος πολλών επαγγελματιών της δημόσιας υγείας. Δεδομένης της ευκολίας κινητικότητας και της απόλυτης παγκοσμιοποίησης σήμερα, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς πόσο εύκολα μπορεί να μεταδοθεί ένας ιός σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ήδη, το ζούμε.
πηγή: worldatlas