Όταν η συζήτηση έρχεται στα συμπληρώματα διατροφής, οι διαφορετικές απόψεις δίνουν και παίρνουν. Διότι κάποιοι θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα σκευάσματα μας δίνουν φτερά, ενώ άλλοι ότι είναι απλώς χάσιμο χρόνου.
Ωστόσο, ο κορυφαίος ειδικός στα συμπληρώματα διατροφής στις ΗΠΑ, Στέφαν Πασιάκος, θεωρεί ότι καμία από αυτές τις απόψεις δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα από αντικειμενική σκοπιά και να αφήσουμε τα στοιχεία να μιλήσουν από μόνα τους», τονίζει ο Πασιάκος. «Γιατί είτε το θέλουμε είτε όχι, τα συμπληρώματα διατροφής, από τις πολυβιταμίνες μέχρι τα προβιοτικά, έχουν κατακτήσει τη θέση τους στα ντουλάπια του μπάνιου μας.
Ενδεικτικά, το 58% των Αμερικανών δηλώνει ότι είχε πάρει κάποιο είδος συμπληρώματος τις τελευταίες 30 ημέρες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το CDC που δημοσιεύθηκαν το 2021» προσθέτει ο ειδικός.
Ωστόσο, o FDA - ο παγκόσμιος οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων - δεν εγκρίνει τα συμπληρώματα πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες δεν χρειάζεται να διεξάγουν πολλαπλές κλινικές δοκιμές για να αποδείξουν ότι τα προϊόντα τους όντως διαθέτουν οφέλη. Και όλη αυτή η ελαστικότητα έχει και μια επιπλέον συνέπεια: Οι ποσότητες των συστατικών δεν αναφέρονται με ακρίβεια, με αποτέλεσμα τα προϊόντα πολλές φορές να περιέχουν αμφιλεγόμενες ουσίες, που δεν αναφέρονται στη συσκευασία.
Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό προτού επιλέξουμε το συμπλήρωμα που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες, να κάνουμε μια σχολαστική έρευνα. Ακόμα όμως κι αν διαλέξουμε σωστά, ο Πασιάκος τονίζει πως υπάρχουν μερικές κοινές παγίδες ως προς τη λήψη των συμπληρωμάτων. Προκειμένου να τις αποφύγουμε ο ειδικός μας υποδεικνύει τις 3 κυρίαρχες και πιο επικίνδυνες.
Τρεις παρανοήσεις που αφορούν τα συμπληρώματα διατροφής και μας ωθούν στο να πετάμε χρόνο και χρήμα
1) Όσο περισσότερα συμπληρώματα, τόσο το καλύτερο
Οι άνθρωποι συχνά πιστεύουμε ότι επειδή κάτι είναι «φυσικό» και ευεργετικό, μπορούμε να το καταναλώσουμε δίχως μέτρο. Αλλά αυτό φυσικά και δεν ισχύει. Διότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κατανάλωση ενός σκευάσματος πέρα από τα συνιστώμενα όρια είναι επικίνδυνη.
Όταν το παρακάνουμε με τα συμπληρώματα διατροφής οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές. Τον Μάιο του 2023 για παράδειγμα, ένας άνδρας πέθανε αφού έπαιρνε υπερβολικά πολλά συμπληρώματα βιταμίνης D επί εννέα συνεχόμενους μήνες.
Ακόμη, η υπερδοσολογία μαγνησίου, ενδέχεται σε ακραίες περιπτώσεις να προκαλέσει παράλυση και θάνατο, ενώ η υπερβολική πρόσληψη βιταμίνης C να προκαλέσει προβλήματα στα νεφρά και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα.
Ως εκ τούτου, τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να λαμβάνονται στις ποσότητες που προτείνει ο γιατρός, ο φαρμακοποιός και ο κατασκευαστής του προϊόντος.
2) Τα συμπληρώματα είναι «μολυσμένα και νοθευμένα»
Όπως είπαμε και προηγουμένως, σε ό,τι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, οι άνθρωποι τείνουμε να χωριζόμαστε σε δύο στρατόπεδα:
Σε εκείνους που πιστεύουμε ότι όλα τα συμπληρώματα είναι «σατανικά και νοθευμένα»
Και σε αυτούς που πιστεύουμε ότι όλα είναι εξίσου αποτελεσματικά και «θαυματουργά»
Αλλά το να απορρίπτουμε εντελώς τη λήψη συμπληρωμάτων είναι εξίσου απόλυτο με το να «κουμπώνουμε» τα χάπια με τις χούφτες. Γιατί μπορεί όντως για μια περίοδο, ακόμα και ένας νεανικός και εύρωστος οργανισμός να παρουσιάσει έλλειψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης. Και τότε, ακόμα κι αν τα κάνουμε όλα σωστά - άσκηση, διατροφή διαλογισμό, ποιοτικό ύπνο - , μπορεί σε διάφορα στάδια της ημέρας, να νιώθουμε υπνηλία, κόπωση, αδυναμία και άλλες παρενέργειες στο σώμα μας.
Οπότε, ακόμα κι αν δεν επιθυμούμε το συμπλήρωμα να ενσωματωθεί μόνιμα στη διατροφική μας ρουτίνα, μια ερώτηση στον γιατρό μας δεν πρόκειται να μας βλάψει. Ας μην είμαστε δογματικοί.
3) Τα συμπληρώματα είναι το μαγικό κλειδί της καλής υγείας
Ακούγεται πια κλισέ όμως «τα συμπληρώματα δεν υποκαθιστούν μια ισορροπημένη διατροφή». Στόχος τους είναι, όπως άλλωστε αντιλαμβανόμαστε και από τον όρο «συμπλήρωμα», να καλύψουν τυχόν κενά που μπορεί να υπάρχουν στη δίαιτά μας.
Ναι αλλά, εάν διαπιστώσουμε στο σώμα μας σημάδια κούρασης, πεσμένης ενέργειας, χαμηλής συγκέντρωσης και άλλα ασυνήθιστα συμπτώματα; Τότε το πρώτο που θα πρέπει να εξετάσουμε, είναι αν τον τελευταίο καιρό στερούμαστε κάποιο μακροθρεπτικό συστατικό (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά).
Αν συζητήσουμε με τον γιατρό μας και υποβληθούμε σε γενικές εξετάσεις ίσως ανακαλύψουμε και έλλειψη κάποιας βιταμίνης ή ιχνοστοιχείου. Στην περίπτωση που το στοιχείο που μας λείπει, δεν προσλαμβάνεται σε επαρκείς ποσότητες μέσα από την τροφή, μόνο τότε αξίζει να ερευνήσουμε το ενδεχόμενο ενός συμπληρώματος.
Η μεσογειακή διατροφή είναι τόσο πλούσια στα πάντα. Οπότε, είναι κρίμα να μπαίνουμε σε έξοδα και να βάζουμε τον οργανισμό σε κίνδυνο αν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη.
(Με πληροφορίες από yahoolife).