Εξομολoγούμαι: Είμαι 34 ετών και εξακολουθώ να μισώ τα πρωινά όσο όταν ήμουν γκρινιάρα, γεμάτη ορμόνες έφηβη... Δεν είναι ότι είμαι γκρινιάρα το πρωί, δεν έχω κούπες με το σύνθημα «μην μου μιλάς πριν από τον καφέ» ή κάτι τέτοιο. Δεν δαγκώνω, το υπόσχομαι. Απλά... δεν είμαι και εντελώς ξύπνια. Κάπου εκεί τα είχα παρατήσει, για να είμαι ειλικρινής. Κάποιοι άνθρωποι είναι πρωινοί, κάποιοι προτιμούν τη γαλήνη της βραδιάς. Όλοι έχουμε χτιστεί διαφορετικά, σωστά;
Σωστά, αλλά σύμφωνα με την δρ Μισέλ Λίνο, μια εξουσιοδοτημένη ψυχολόγο, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που πιθανώς κάνουν τα πρωινά να είναι χειρότερα για εμένα και για ανθρώπους σαν εμένα
Οι συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψουμε αν θέλουμε να γίνουμε πρωινοί τύποι
Το να μηρυκάζουμε τι έγινε την προηγούμενη
Εάν πιάνουμε τον εαυτό μας να ξυπνάει και να σκεφτόμαστε τι πήγε στραβά την προηγούμενη μέρα, η δρ Λίνο λέει ότι πρέπει να αντισταθούμε στην παρόρμηση να το συζητήσουμε. Μιλώντας στη New York Post, παραδέχτηκε ότι παλεύει με αυτό και είπε: «Είναι πολύ, πολύ δύσκολο. Ό,τι κι αν είναι, καταναλώνουμε τον εαυτό μας σε αυτό.
«Συμβουλεύει ότι αν αυτές οι σκέψεις μας έρχονται ως το πρώτο πράγμα που μας συμβαίνει το πρωί, να προσπαθήσουμε να τις ανακατευθύνουμε αμέσως.
Το να ξυπνάμε με τον ήχο ενός δυνατού, αντιπαθητικού ξυπνητηριού
Γέλασα δυνατά όταν το είδα γιατί ναι, φυσικά! Αφού μισώ τα πρωινά ήδη, γιατί ένας συναγερμός που χτυπάει στα κουρασμένα αυτιά μου θα βοηθούσε σε κάτι;! Η δρ. Λϊνο αναφέρει «Αυτός ο δυνατός ήχος που μας ξυπνά μπορεί να προκαλέσει πολύ άγχος... Ας μάθουμε, λοιπόν, τι είναι πιο καταπραϋντικό, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μας προκαλούν άγχος στον κόσμο».
Λοιπόν, ακούγεται δίκαιο!
Το να προσπαθούμε να λύσουμε το πρόβλημά μας μόλις ξυπνήσουμε
Είτε πρόκειται για το να ανακαλύψουμε κάτι που πήγε στραβά το προηγούμενο βράδυ είτε κάνουμε σχέδια για το επόμενο βράδυ, η επίλυση προβλημάτων είναι μια συνταγή για καταστροφή. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να βυθιστεί στη μέρα για λίγο πριν το βάλουμε σε δράση.
Το να ελέγχουμε το κινητό μας
Όλοι το γνωρίζουμε αυτό και όλοι κοιτάμε τα τηλέφωνά μας και τα email μας ούτως ή άλλως. Μπορώ να πω ολόψυχα ότι δεν έχω διαβάσει ποτέ κάτι με θολά πρωινά μάτια που δεν θα μπορούσα να περιμένω μέχρι να πιώ τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό (για να το κάνω). Μιλώντας στην HuffPost UK πέρυσι, ο βρετανός ψυχολόγος και ειδικός ευεξίας Λι Τσέιμπερς είπε ότι όταν ξεκινάμε την ημέρα μας με το τηλέφωνό μας: «”Τραβάμε” στην ατζέντα των άλλων, καταναλώνοντας αιτήματα άλλων, ειδήσεις και κοινωνικά μηνύματα, τα οποία μπορεί να μας κάνουν αντιδραστικούς και όχι δημιουργικούς».
Ο υγιεινός τρόπος να ξεκινήσουμε την ημέρα μας
Σύμφωνα με την Bupa Global Health, το να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα θα σας βοηθήσει να νιώσουμε λίγο καλύτερα τα πρωινά:
- Να ξυπνήσουμε την ίδια ώρα κάθε μέρα
- Να ανοίξουμε τις κουρτίνες πρώτα για να μπει φυσικό φως
- Να ασκηθούμε - το πρώτο πράγμα μέσα στην ημέρα
- Να αποφύγουμε τις οθόνες
- Να πιούμε νερό
- Να διατηρήσουμε τη ρουτίνα μας όσο το δυνατόν περισσότερο όταν ταξιδεύουμε.
Σωστά, λοιπόν. Δεν είναι πολύ αργά για να γίνει το 2024 η χρονιά που γίναμε πρωινοί τύποι!