Οι 7 αγαπημένες του Νίκου Περάκη

Ανανεωτής της ελληνικής κωμωδίας, με έμφαση στην καυστική πολιτική σάτιρα και στην απεικόνιση του κοινωνικού παραλόγου, ο σκηνοθέτης θα δώσει το «παρών» στο αφιέρωμα.
Νίκος Περάκης
Νίκος Περάκης

Bomber & Paganini, Ιδού η Μήλος, Άρπα Colla, Λούφα και Παραλλαγή, Bίοs και Πολιτεία , Προστάτης οικογενείας, Ψυχραιμία.

Με 7 ταινίες, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τιμά το Νίκο Περάκη, ένα σπουδαίο δημιουργό με ιδιαίτερο χιούμορ και ξεχωριστή κινηματογραφική γραφή. Μια σπάνια ευκαιρία να δούμε στη μεγάλη οθόνη μερικές από τις πιο αγαπημένες ταινίες του, παρέα με τον ίδιο, φίλους και συνεργάτες του.

Το αφιέρωμα, με τίτλο «Οι 7 αγαπημένες μου», θα πραγματοποιηθεί στις 19-22 Σεπτεμβρίου, στην ταράτσα του Θερινού Κινηματογράφου Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Επτά ταινίες που αγάπησε -και αγαπήσαμε- έρχονται στην Αθήνα, μετά τον Χρυσό Αλέξανδρο που του απονεμήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και εκλεκτοί προσκεκλημένοι που θα προλογίσουν τις ταινίες του και θα παρευρεθούν στις προβολές.

Mια από τις πιο ξεχωριστές και τολμηρές φωνές του σύγχρονου ελληνικού σινεμά

Ο Νίκος Περάκης αποτελεί μια από τις πιο ξεχωριστές και τολμηρές φωνές του σύγχρονου ελληνικού σινεμά. Το αφιέρωμα αναδεικνύει τη χαρισματική και ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του, αλλά και τη συμβολή του ως production designer σε εμβληματικές ταινίες του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου. Παράλληλα, φέρνει στο προσκήνιο τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα από το προσωπικό του σύμπαν, όπως η υπόγεια ειρωνεία, οι κωμικοτραγικές καταστάσεις και οι αποπροσανατολισμένοι ήρωες που βρίσκονται παγιδευμένοι σε ένα πνιγηρό περιβάλλον.

Ανανεωτής της ελληνικής κωμωδίας, με έμφαση στην καυστική πολιτική σάτιρα και στην απεικόνιση του κοινωνικού παραλόγου, ο Νίκος Περάκης ξεκίνησε την πορεία του στο σινεμά στη δεκαετία του ’60, σπουδάζοντας σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου. Μετά τη στρατιωτική του θητεία στην Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, επέστρεψε στη Γερμανία, όπου άρχισε να εργάζεται ως σκηνογράφος και σχεδιαστής παραγωγής στο σινεμά, στο θέατρο και στην τηλεόραση, κάνοντας παράλληλα και τα πρώτα του σκηνοθετικά βήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στις απαρχές της έκρηξης του Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου.

Παράλληλα με τη σκηνοθετική του πορεία, ο Νίκος Περάκης συνέχισε τη συναρπαστική του διαδρομή ως production designer, συνεργαζόμενος με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού και γερμανικού κινηματογράφου: από τον Φόλκερ Σλέντορφ στο βραβευμένο με Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και Χρυσό Φοίνικα Ταμπούρλο, μέχρι τον Γιώργο Πανουσόπουλο και τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο μέσα από ορισμένες από τις πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

Η έναρξη του αφιερώματος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου με την ταινία Bomber & Paganini την οποία θα προλογίσει ο σκηνοθέτης.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 19/9

20.30 Bomber & Paganini (1976, 104’)

Προλογίζει ο Νίκος Περάκης

Παρασκευή 20/9

20.30 Ιδού η Μήλος/ Milo Milo (1979, 96’)

Προλογίζει ο Πέτρος Τατσόπουλος, συγραφέας

«Ιδού η Μήλος»
«Ιδού η Μήλος»
Νίκος Περάκης

22.30 Άρπα Colla (1982, 98’)

Προλογίζει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος

«Άρπα Colla»
«Άρπα Colla»
Νίκος Περάκης

Σάββατο 21/9

20.30 Λούφα + Παραλλαγή (1984, 96’)

Προλογίζει ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης, κριτικός κινηματογράφου

«Λούφα και Παραλλαγή»
«Λούφα και Παραλλαγή»
Νίκος Περάκης

22.30 Bίοs + Πολιτεία (1987, 101’)

Προλογίζει ο Χρήστος Χωμενίδης, συγγραφέας

Κυριακή 22/9

20.30 Προστάτης οικογενείας (1997, 96’)

Προλογίζει ο Ρένος Χαραλαμπίδης, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός

22.30 Ψυχραιμία (2007, 99’)

Προλογίζει ο Ανδρέας Κωνσταντίνου, ηθοποιός, σκηνοθέτης

«Προστάτης Οικογενενείας»
«Προστάτης Οικογενενείας»
Νίκος Περάκης

Info

Εισιτήρια: 6 ευρώ (γενική είσοδος). Κάρτα 3 προβολών: 12 ευρώ.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας προσφέρει την δυνατότητα online κράτησης εισιτηρίων στη διεύθυνση: https://tickets.tainiothiki.gr/

Στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης www.tainiothiki.gr θα βρείτε σύντομα τα πάντα για το αφιέρωμα.

Δημοφιλή