Παράκτιες πόλεις όπως το Μαϊάμι και η Γκουανγκζού αντιμετωπίζουν την προοπτική τεράστιων πλημμυρών καθώς η στάθμη της θάλασσας αυξάνεται. Ωστόσο, ορισμένες πόλεις αντιμετωπίζουν μια ακόμη πιο επείγουσα απειλή πλημμύρας από αυτή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή. Μια νέα μελέτη 99 πόλεων σε όλο τον κόσμο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geophysical Research Letters, αποκαλύπτει ότι ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις του κόσμου βυθίζονται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι η στάθμη της θάλασσας γύρω τους ανεβαίνει.
Σε μια διαδικασία που ονομάζεται καθίζηση, η γη καθιζάνει και συμπυκνώνεται με βάση τις αλλαγές στα υλικά κάτω από την επιφάνεια της γης. Αυτή η καθίζηση έχει προκαλέσει τη γη στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των πόλεων να βυθίζεται κατά πολλά χιλιοστά το χρόνο. Πολλά από αυτά προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η άντληση υπόγειων υδάτων. Καθώς το νερό ρέει έξω, το έδαφος συμπυκνώνεται και οι κατασκευές που είναι χτισμένες στην κορυφή πέφτουν πιο κοντά στο επίπεδο της θάλασσας.
Τουλάχιστον 33 πόλεις πέφτουν κατά περισσότερο από ένα εκατοστό ετησίως, πενταπλάσιο από τον ρυθμό ανόδου της στάθμης της θάλασσας, με βάση πρόσφατες εκτιμήσεις για την παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι πόλεις που βυθίζονται ταχύτερα, συγκεντρωμένες στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, αναγκάζονται να προσαρμοστούν. Η Ινδονησία, για παράδειγμα, μεταφέρει την πρωτεύουσά της από την Τζακάρτα, μια μεγαλούπολη 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων, σε μια νεόκτιστη πόλη στο νησί Βόρνεο, 2.000 χλμ. εν μέρει επειδή η Τζακάρτα βυθίζεται.
Όλα αυτά έχουν επιπτώσεις στα σχέδια των πόλεων να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες παράκτιες πλημμύρες. Εάν η καθίζηση συνεχιστεί με τον τρέχοντα ρυθμό της, προειδοποιούν οι ερευνητές, τα μοντέλα πλημμύρας που αφορούν μόνο την άνοδο της στάθμης της θάλασσας θα είναι ανεπαρκή για να προβλέψουν την ένταση και την ταχύτητα με την οποία θα έρθουν χειρότερες πλημμύρες.
Ουσιαστικά, οι παράκτιες πόλεις αντιμετωπίζουν ένα υδάτινο μέλλον νωρίτερα από ό,τι προβλέπουν τα σημερινά μοντέλα. Τα σχέδια για αντιπλημμυρικές πόλεις στο μέλλον θα πρέπει να περιλαμβάνουν πλημμυρικά τείχη και άλλα είδη μέτρων για να κρατήσουν το νερό έξω, αλλά πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν ρύθμιση για τις δραστηριότητες που βυθίζουν τις πόλεις περαιτέρω στο έδαφος.
Γιατί βυθίζονται οι παραθαλάσσιες πόλεις;
Ορισμένες περιοχές είναι επιρρεπείς σε μια φυσική ποσότητα επιβίωσης, αλλά σε πολλές πόλεις, οι ανθρώπινες δραστηριότητες όπως η άντληση υπόγειων υδάτων, οι γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και η ταχεία κατασκευή το επιταχύνουν. Η Πόλη του Μεξικού, χτισμένη στον πηλό των αρχαίων βυθών λιμνών, βυθίζεται με ρυθμό σχεδόν 50 εκατοστών ετησίως μετά από δεκαετίες αποστράγγισης των υπόγειων υδροφορέων για πόσιμο νερό.
Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης διαπίστωσαν ότι η άντληση των υπόγειων υδάτων είναι η κύρια αιτία καθίζησης στις πόλεις παγκοσμίως. Στις ασιατικές πόλεις με την ταχύτερη καθίζηση, οι περιοχές με υψηλή συγκέντρωση κτιρίων κατοικιών ή βιομηχανική δραστηριότητα έτειναν να βυθίζονται ταχύτερα από τη γύρω ξηρά, υποδηλώνοντας «υπερβολική» εξόρυξη υπόγειων υδάτων.
Ενώ η καθίζηση δεν μπορεί να αντιστραφεί, η μείωση της εξαγωγής μπορεί τουλάχιστον να την επιβραδύνει. Η Τζακάρτα έχει περάσει από βύθιση έως και 28 εκατοστών το χρόνο πριν από περίπου 30 χρόνια σε τρία εκατοστά ετησίως τα τελευταία επτά χρόνια, εν μέρει λόγω των αυστηρότερων κανονισμών από την κυβέρνηση της Ινδονησίας για την εξόρυξη υπόγειων υδάτων. Νωρίτερα το 2022, η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Τζακάρτα απαγόρευσε την εξόρυξη υπόγειων υδάτων στην περιοχή.
Αίσθημα βύθισης
Οι πόλεις βλέπουν ήδη παράκτιες πλημμύρες από συνδυασμό καθίζησης και ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Στα ανοικτά των ακτών της Βιρτζίνια, μια ολόκληρη πόλη στο νησί της Ταγγέρης βυθίζεται κάτω από τα κύματα λόγω της διάβρωσης και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, αναγκάζοντάς τους να εκκενώσουν.
Η Βομβάη, η οποία βυθίζεται έως και 0,8 εκατοστά ετησίως, αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο από πλημμύρες στις ακτές, καθώς και πλημμύρες από πλημμύρες από τις συνεχώς επιδεινούμενες βροχοπτώσεις. Χρόνο με το χρόνο, κατά την περίοδο των μουσώνων, η οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας πλημμυρίζεται από νερό που το σύστημα αποχέτευσης της πόλης δεν μπορεί να διαχειριστεί. Μια πρόσφατη ανάλυση κινδύνου κατονόμασε σχεδόν 2.500 κτίρια στην πόλη που θα μπορούσαν να καταστραφούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά τη διάρκεια της παλίρροιας μέχρι το έτος 2050.
Πολλοί από τους παράγοντες που οδηγούν σε επιδείνωση των πλημμυρών στις πόλεις είναι μη αναστρέψιμοι. Στην καλύτερη περίπτωση, οι τοπικές κυβερνήσεις θα είναι σε θέση να προσαρμοστούν μόνο μέσω ρύθμισης και μερικές φορές, να υποχωρήσουν.
Πηγή: Bigthink