Ναι, είναι γεγονός! Η κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης μουσικής που ονομάζεται Brian Eno και ο αδελφός του, ο λιγότερο γνωστός αλλά όχι και μικρότερης αξίας Roger Eno, θα βρεθούν για πρώτη φορά μαζί στη σκηνή του Ωδείου Ηρώδου Αττικού την Τετάρτη 4 Αυγούστου σε αυτήν που δεν είναι απλά «η συναυλία του καλοκαιριού» αλλά πιθανότατα η σημαντικότερη συναυλία τουλάχιστον των τελευταίων πέντε ετών στην χώρα μας!
Ο εβδομηντατριάχρονος Βρετανός Brian Eno είναι μια σχεδόν μυθική φυσιογνωμία της σύγχρονης μουσικής.
Ενας άνθρωπος που ξεκίνησε σπουδάζοντας εικαστικά και έγινε σχεδόν κατά τύχη μουσικός («ποτέ δεν έμαθα πραγματικά να παίζω ένα όργανο», λέει με χιούμορ) αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει πρωτοπόρος της χρήσης των synthesizers ως μέλος των Roxy Music του Bryan Ferry στους οποίους άρχισε την επαγγελματική μουσική διαδρομή του και μετά την αποχώρηση του να κυκλοφορήσει μια σειρά από πολύ ενδιαφέροντες και αρκούντως πειραματικούς προσωπικούς δίσκους ώσπου με την – επίσης συγκυριακή – ανακάλυψη του ιδιώματος που ονομάστηκε ambient άνοιξε ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στην ηλεκτρονική μουσική.
Παράλληλα όμως με τις προσωπικές δραστηριότητες του υπάρχει και η διαδρομή του ως παραγωγού εξαιρετικά σημαινόντων ονομάτων όπως των David Bowie, Talking Heads και U2, για να αναφέρουμε με χρονολογική σειρά τα τρία κυριότερα.
Ο Brian Eno είναι ένας αληθινός σημερινός μύστης του ήχου με πολύ πλούσιο όχι μόνο πρακτικό αλλά και θεωρητικό έργο που όχι απλά έχει επηρεάσει σε ανυπολόγιστο βαθμό τις εξελίξεις της σύγχρονης μουσικής αλλά και το πως την ακούμε και γενικότερα το πως αντιλαμβανόμαστε ηχητικά τον κόσμο εντός του οποίου ζούμε.
Αντίθετα με εκείνον ο κατά έντεκα χρόνια νεότερος αδελφός του Roger Eno ασχολήθηκε συνειδητά με την μουσική από πολύ μικρός, υπήρξε μέλος σχολικής μπάντας παίζοντας ευφώνιο, στη συνέχεια σπούδασε μουσική και εργάστηκε για κάποιο διάστημα ως μουσικός θεραπευτής ώσπου άρχισε να δημιουργεί την δική του μουσική με βασικό όργανο του το πιάνο αλλά επίσης και τραγουδώντας αρκετά συχνά.
Ισως καθόλου συμπτωματικά το δισκογραφικό ντεμπούτο του έγινε σε συνεργασία με τον αδελφό του και τον Αμερικανό κιθαρίστα Daniel Lanois στο «Apollo» του 1983, δηλαδή το soundtrack του ντοκιμαντέρ «For All Mankind» που είχε ως θέμα του την προσελήνωση του προγράμματος Apollo της NASA.
Ακολούθησαν βέβαια αρκετές προσωπικές εργασίες του, ουκ ολίγες από αυτές soundtracks αλλά και εκλεκτές συνεργασίες. Συνεργάστηκαν επίσης πολλές ακόμα φορές με τον Brian με πιο πρόσφατη το album τους «Mixing Colours» που κυκλοφόρησε πέρυσι σχεδόν ταυτόχρονα με την αρχή της διεθνούς καραντίνας.
Παρά όμως τις τόσο συχνές δισκογραφικές συνυπάρξεις τους η εμφάνιση τους τους στο Ηρώδειο στις 4 Αυγούστου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Και Επιδαύρου είναι η πρώτη κοινή τους, κάτι που προσδίδει στο γεγονός μια ιστορική σχεδόν σημασία. Αυτή επιτείνεται και από το ότι οι συναυλίες του Brian Eno είναι εξαιρετικά σπάνιες, αυτή θα είναι μόλις η ένατη σε τριάντα χρόνια!
Στην διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησαν πριν λίγες ημέρες σε δημοσιογράφους και εκπροσώπους ΜΜΕ από την Ελλάδα ήταν φανερή καταρχήν η πολύ καλή σχέση και η εξαιρετικά θετική διάθεση που υπάρχει ανάμεσα στους δύο αδελφούς με τον μικρότερο Roger ως «πειραχτήρι» να αστειεύεται σχεδόν συνεχώς με τον Brian («στην πραγματικότητα δεν είμαστε αδέλφια αλλά γείτονες που έχουν το ίδιο επώνυμο»!) και εκείνος, παρά την σοβαρότητα που πάντα τον διακρίνει, να απαντά με ανάλογο εύθυμο τρόπο.
Όπως είπαν η ιδέα για την κοινή εμφάνιση τους προέκυψε από το «Mixing Colours», έναν δίσκο που στο μεγαλύτερο μέρος του δημιούργησαν δουλεύοντας χωριστά, καθένας στο προσωπικό στούντιο του. Όπως όμως προσέθεσε ο Brian Eno ένας επιπλέον λόγος είναι «η Ακρόπολη καθώς είναι πολύ δύσκολο να της αντισταθείς.
«Δεν δίνω πολλές συναυλίες και νιώθω πολύ χαρούμενος που μία από αυτές θα δοθεί στην Ελλάδα και ειδικά στους πρόποδες της Ακρόπολης. Είναι το ιδανικό μέρος για τη μουσική που σχεδιάζουμε να παίξουμε». Αυτή, εκτός φυσικά από το «Mixing Colours» στην ολοκληρία του, θα είναι αποσπάσματα από προσωπικές εργασίες τους αλλά και μερικές καινούριες συνθέσεις του Brian Eno που θα ακουστούν για πρώτη φορά στο Ηρώδειο όπου θα τους συνοδεύουν άλλοι τρεις μουσικοί.
Η τελική διαμόρφωση όμως του προγράμματος τους θα γίνει από τον ίδιο τον χώρο, την ιστορική σημασία της Ακρόπολης και την αίσθηση που αποπνέει.
«Έχω παίξει σε μερικά πολύ ασυνήθιστα μέρη και, εάν διαθέτεις έστω και λίγη ευαισθησία, επιτρέπεις στο περιβάλλον να επηρεάσει την ατμόσφαιρα που δημιουργείς», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Roger Eno. Ο αδελφός του επισήμανε επίσης στην πολύ ιδιαίτερη ηχητική του Ηρωδείου καθώς όταν κατασκευάστηκε είχε οροφή που βέβαια δεν υπάρχει πλέον, κάτι που αλλάζει πάρα πολύ τις αντηχήσεις αλλά και τις αρμονικές συχνότητες του χώρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις οι αδελφοί Eno, κατά κύριο λόγο βέβαια ο Brian αλλά με τον Roger να συμπληρώνει πολύ συγκροτημένα και εύστοχα, μίλησαν και για πολλά άλλα. Αναφέρθηκαν στην καραντίνα που για εκείνους ήταν μια ευκαιρία για τους ανθρώπους να προσέξουν και να εστιάσουν στην βαθύτερη αλήθεια τους και στις ουσιώδεις προτεραιότητες τους αλλά απογοητεύτηκαν όταν είδαν ότι αυτό ίσχυσε για πολύ λίγους και λίγες.
Σε ερώτηση για την σημασία που έχει σήμερα το πρόγραμμα εξερεύνησης του διαστήματος απάντησαν ότι υπάρχουν τόσα προβλήματα στον πλανήτη μας, από το τεράστιο και επιτακτικό περιβαλλοντικό μέχρι την έλλειψη φυσικών πόρων αλλά και την άδικη κατανομή του πλούτου με αποτέλεσμα την φτωχοποίηση ενός όλου και μεγαλύτερου μέρος του πληθυσμού της γης, ώστε είναι το λιγότερο αστείο, αν όχι προσβλητικό για την ανθρωπότητα, να δαπανούνται τεράστια ποσά για κάτι τέτοιο. «Νομίζω ότι ο Eton Musk ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο διάστημα ακριβώς για να γλιτώσει το τομάρι του», παρατήρησε σαρκαστικά και με τυπικό βρετανικό φλέγμα ο Brian Eno.
Τέλος μίλησαν και για την χώρα τους την οποία, όπως είπαν, ευχαρίστως θα αντάλλασσαν για να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας!
«Η Αγγλία έχει γίνει πλέον μια φρικτή χώρα, μισαλλοδοξία, σοβινισμός, ρατσισμός, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον είναι μια από τις χειρότερες που είχαμε ποτέ κάνοντας μεγαλύτερες τις κοινωνικές ανισότητες και με τη φτώχεια να επικρατεί όλο και περισσότερο. To Βρεχιτ είχε ήδη επιδεινώσει πολύ τα πράγματα και το άσχημο είναι ότι, αν κερδίσουμε το Euro, θα θεωρηθεί επιβράβευση τέτοιων πολιτικών και νοοτροπιών», είπε ο Brian Eno για να καταλήξει σηκώνοντας κωμικά τα χέρια του στον ουρανό «Ιταλία σώσε μας»! Λίγες ημέρες αργότερα λοιπόν πρέπει να ήταν ένας από τους μετρημένους στα δάχτυλα Αγγλους που χαμογελούσαν ικανοποιημένοι για αυτό που συνέβη στο Γουέμπλεϊ…