Όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στην μάχη κατά του κορονοϊού- από τους υγειονομικούς υπαλλήλους στους δημόσιους υπαλλήλους- δικαίως χειροκροτούνται για την γενναία και ακούραστη δουλειά τους.
Αλλά η κρίση έχει φέρει στην επιφάνεια και κάποιους «αφανείς ήρωες» σε όλο τον πλανήτη που με την εφευρετικότητά τους και το πνεύμα αλληλεγγύης κάνουν τα πάντα για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης που κατακλύζει τον κόσμο.
Σεφ
Στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, μια ομάδα εθελοντών ξεκίνησε μια δωρεάν υπηρεσία παράδοσης φαγητού στο σπίτι με στόχο να παραδώσει 1.000 σπιτικά γεύματα σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα στο σπίτι τους, σύμφωνα με την Daily Mail.
Στο Σόμερσετ της Αγγλίας, ο σεφ Τζόνι Μπουρνέτ, μαγειρεύει και παραδίδει γεύματα σε ανθρώπους που βρίσκονται στα σπίτια τους ή σε ανθρώπους που δεν έχουν. Μάλιστα του προσφέρθηκε ελεύθερος χώρος στην τοπική παμπ για να μπορέσει να προετοιμάσει τα γεύματα.
«Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι αυτές τις μέρες βρίσκονται απομονωμένοι στα σπίτια τους έτσι είπα στον αφεντικό μου ”θα κλέψω λίγο χρόνο από τις ώρες εργασίας μου, χωρίς να πληρώνομαι” για να ταΐσω όσους περισσότερο μπορώ», δήλωσε ο σεφ στο Weston Mercury.
Καθαρίστριες
Οι καθαρίστριες που εργάζονται στο κοινοβούλιο της Ισπανίας δέχτηκαν πολλά συγχαρητήρια στο twitter για το άγρυπνο έργο τους και την προστασία των πολιτικών της χώρας κατά την διάρκεια της κρίσης.
Το προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης έχει αναδείξει πολλές φορές το σημαντικό έργο των καθαριστριών στα νοσοκομεία που εργάζονται μέρα και νύχτα ώστε να διατηρήσουν τους χώρους που υποβάλλονται σε θεραπεία οι ασθενείς του COVID-19, καθαρούς.
Οι ταμίες στα καταστήματα
Χάρη στους ταμίες μπορούμε όλοι εμείς να πηγαίνουμε να αγοράσουμε τρόφιμα. Οι ταμίες, δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι από τους εργαζόμενους που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι και πρέπει να συνεχίσουν να μετακινούνται σε κλειστούς χώρους.
Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι, είναι η κατηγορία των ανθρώπων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς έρχονται σε επαφή με χιλιάδες άτομα καθημερινά.
Στην Ιρλανδία υπάρχουν αναφορές για καταστήματα που βάζουν προστατευτικά τζάμια στα ταμεία σε μια προσπάθεια να προστατέψουν τους υπαλλήλους τους.
Τα παιδιά
Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από φωτογραφίες με παιδιά στην Ιταλία που τοποθετούν στις γειτονιές τους ζωγραφιές στις οποίες γράφουν μηνύματα αισιοδοξίας, βάζοντας ένα χαμόγελο στους κατοίκους.
Οι μουσικοί
Οι πολιτιστικοί χώροι, από τις όπερες έως τις αίθουσες συναυλιών, παίζουν τις παραστάσεις τους στο online για να ψυχαγωγήσουν το κοινό τους.
Tο περίφημο Θέατρο Γκλόουμπ (Globe Theatre) στο Λονδίνο, το οποίο παραμένει κλειστό λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, προσφέρει στο κοινό παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ μέσω streaming.
Μεταξύ των παραστάσεων που έχει καταγεγραμμένες στο αρχείο του από την τελευταία δεκαετία, είναι η «Δωδέκατη Νύχτα» με τον Στίβεν Φράι, μία εκδοχή του έργου «Κοριολανός» από τον ιαπωνικό θεατρικό θίασο Motoi Miura, μια γυναικεία παραγωγή του «Άμλετ» και «Ο έμπορος της Βενετίας» με τον Τζόναθαν Πράις.
Η Μπίλι Άιλις, η Μαράια Κάρεϊ, η Αλίσια Κις και οι Backstreet Boys, είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο «The iHeartRadio Living Room Concert for America», το ειδικό πρόγραμμα που θα μεταδοθεί πανεθνικά στις ΗΠΑ την Κυριακή 29 Μαρτίου, από το Fox και το δίκτυο ραδιοφωνικών σταθμών iHeart, με συντονιστή και οικοδεσπότη τον σερ Έλτον Τζον.
Οι σταρ θα τραγουδήσουν live από το σπίτι τους -με κάμερες, κινητά ή όποιον άλλον εξοπλισμό διαθέτουν- για να τιμήσουν τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και όλους τους επαγγελματίες Υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ οι τηλεθεατές - ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν χρήματα σε δύο ιδρύματα (Feeding America και First Responders Children’s Foundation).
Τεχνικοί
Μια ελάχιστα γνωστή μονάδα στο υπουργείο Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου - που ονομάζεται NHSX - έχει αναλάβει να μετασχηματίσει τις υπηρεσίες της Εθνικής Υπηρεσίας Υγείας της Αγγλίας σε ψηφιακές.
Οι εργαζόμενοι εργάζονται υπερωρίες για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του κοινού, καθώς λόγω καραντίνας όλο και περισσότεροι άνθρωποι εργάζονται σταδιακά από το σπίτι.
Μοδίστρες
Μετά τα αντισηπτικά, την μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως έχουν οι μάσκες. Στην Πολωνία, οι περισσότερες μοδίστρες έχουν αφοσιωθεί στην δημιουργία χειροποίητων μασκών. Στην Ιταλία, που είναι πλέον η πρώτη χώρα σε θανάτους λόγω κορονοϊού, ένα εργοστάσιο παραγωγής ρούχων που είχε κλείσει, επαναλειτούργησε για να φτιάξει μάσκες, παράγοντας 3.000-4.000 την ημέρα.
Μία βελγική εταιρεία, η οποία συνήθως ειδικεύεται σε ρούχα και στολές που προορίζονται για ιατρικό προσωπικό, βοηθάει να δημιουργηθούν επιπλέον μάσκες προσώπου, σύμφωνα με την RTBF.
Σε ένα μικρό κτίριο κοντά στη Μόρια μια ομάδα τεσσάρων Αφγανών γυναικών εθελοντικά έσπευσε να ράψει μάσκες για τον πληθυσμό του καταυλισμού. Η Stand By Me Lesvos, μια ελληνική ΜΚΟ χρησιμοποίησε ραπτομηχανές από ένα προηγούμενο πρότζεκτ ενώ μια μοδίστρα από την Καμπούλ έδειξε στις υπόλοιπες γυναίκες την τεχνική.
Υπάλληλοι καθαριότητας
Οι εργαζόμενοι καθαριότητας του Δήμου δυστυχώς δεν μπορούν να σταματήσουν να εργάζονται καθώς πρέπει να διατηρήσουν καθαρούς τους δρόμους στα αστικά κέντρα. Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε αυτούς τους ανθρώπους.
Εργαζόμενοι στον τομέα παραγωγής των αντισηπτικών
Υπάρχουν δεκάδες αναφορές για αισχροκέρδεια τόσο στα αντισηπτικά όσο και στις μάσκες καθώς τα αποθέματα ήταν λίγα. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που ενέργησαν γρήγορα ώστε να διατηρήσουν την αλυσίδα εφοδιασμού σε κίνηση.
Πλήθος καταγγελιών αλλά και ενημερώσεων από την Interpol και τη Europol έχει λάβει το τελευταίο διάστημα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τη δράση επιτήδειων που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την ανησυχία των πολιτών εξαιτίας του COVID–19 για να κερδίσουν χρήματα μέσα από απάτες.
Αρτοποιία
Οι Γάλλοι ξεκίνησαν να ψήνουν μπαγκέτες πρίν από περίπου 120 χρόνια στο Παρίσι. Εκατομμύρια πολίτες καταναλώνουν δισεκατομμύρια μπαγκέτες κάθε χρόνο.
Η κυβέρνηση έχει κλείσει όλα τα εμπορικά καταστήματα αλλά έχει δώσει ειδική άδεια στα αρτοποιεία να λειτουργούν κάθε μέρα της εβδομάδας, αν το επιθυμούν.
Πολλοί αρτοποιοί αντιλαμβάνονται πλέον την δουλειά τους σαν λειτούργημα, προσφέροντας στους Γάλλους μια διαφυγή από την δύσκολη καθημερινότητά τους, όπως έχει διαμορφωθεί τώρα. «Μια ζωή χωρίς ψωμί, τυρί και κρασί δεν είναι γαλλική» λένε χαρακτηριστικά κάποιοι εξ αυτών.
πηγή: Politico