Σε περίπτωση που οι εφιάλτες σας δεν είναι επαρκώς γεμάτοι από τρομακτικά αληθινά πλάσματα, ορίστε άλλος ένας για εσάς: υπάρχει ένα άγριο και δηλητηριώδες σκουλήκι του οποίου οι τέσσερις τρομακτικοί κυνόδοντες είναι κατασκευασμένοι από χαλκό.
Τα μεταλλικά δόντια των αιματοσκώληκων χρησιμοποιούνται τόσο για το δάγκωμα του θηράματος όσο και για τη μάχη με αντιπάλους, αλλά χρειάστηκαν είκοσι χρόνια έρευνας για να αποκαλυφθεί η βιοχημεία που το καθιστά δυνατό.
Οι γνάθοι του αιματοσκώληκα (μέλη του γένους Glycera), που αποτελούνται από 10% κρυστάλλους χαλκού, είναι τόσο ανθεκτικές που ένα σετ διαρκεί κατά μέσο όρο μια πενταετία χωρίς να χρειάζεται να ανανεώνεται συνεχώς. Μπορούν να δαγκώσουν μέσω ενός εξωσκελετού και να εγχύσουν δηλητήριο στο θήραμά τους, παραλύοντάς τους. Τα χάλκινα δόντια τους μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως καταλύτης, ενισχύοντας την ταχύτητα με την οποία δρα το δηλητήριο του αιματοσκώληκα.
Παρόλα αυτά, πολύ λίγα ζώα έχουν εκμεταλλευτεί τη δύναμη του συμπαγούς μετάλλου, τόσο λόγω της δυσκολίας απόκτησης επαρκούς ποσότητας όσο και λόγω των προκλήσεων που συνεπάγεται η ενσωμάτωση του μετάλλου στη γνάθο. Οι αιματοσκώληκες είναι γνωστό από καιρό ότι απορροφούν αρκετό χαλκό από τα παλίρροια ιζήματα στα οποία ζουν για να αντιμετωπίσουν το πρώτο πρόβλημα, και τώρα μια νέα δημοσίευση στο Matter οι επιστήμονες αποκάλυψαν πώς διαχειρίζονται το δεύτερο.
Την απάντηση έδωσε ο καθηγητής Χέρμπερτ Γουέιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα και οι συνεργάτες του. Η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που αποκαλούν MTP (πρωτεΐνη πολλαπλών εργασιών), η οποία έχει έξι ξεχωριστούς και ουσιαστικούς ρόλους στη δημιουργία αυτών των τρομακτικών σιαγόνων. «Ποτέ δεν περιμέναμε μια πρωτεΐνη με τόσο απλή σύνθεση, δηλαδή κυρίως γλυκίνη και ιστιδίνη, να εκτελεί τόσες πολλές λειτουργίες και άσχετες δραστηριότητες», είπε ο Γουέιτ.
Δεδομένου ότι οι αιμοσκώληκες είναι εγγενείς στο αλμυρό νερό, μπορείτε να τους βρείτε μόνο κατά μήκος των ακτών των ωκεανών. Περιμένετε μέχρι την άμπωτη όταν το νερό υποχωρήσει και αφήσει πυκνά λασπωμένα διαμερίσματα κατά μήκος της ακτής. Θα βρείτε τα σκουλήκια τρυπημένα στη λάσπη για να μην στεγνώσουν.
Το χρώμα του αιματοσκώληκα Midge Fly προέρχεται από μια πρωτεΐνη (κόκκινο σίδηρο-πορφυρίνη) που βρίσκεται στο αίμα τους και είναι γνωστό ότι είναι σε θέση να επιβιώνουν σε νερά με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου και επίσης σε νερά με υψηλά επίπεδα ρύπανσης.
Το δάγκωμα ενός αιματοσκώληκα παρέχει δηλητήριο που προκαλεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Οι επιστήμονες που μελετούν το δηλητήριο για πρώτη φορά ανακάλυψαν γιατί προκαλεί μια αντίδραση παρόμοια με αυτή του τσιμπήματος μέλισσας.