Οι Αμερικανικές εκλογές κρίνουν το Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο

Προβληματισμός για το ποιος θα βρεθεί στο Λευκό Οίκο.
via Associated Press

Οι αμερικανικές εκλογές όπως πάντα, συγκεντρώνουν τα βλέμματα όλου του πλανήτη καθώς οι Η.Π.Α. ως η μεγαλύτερη διεθνής δύναμη επιρροής, διαδραματίζει ρόλους εντός και εκτός των συνόρων της. Τη δεδομένη χρονική περίοδο οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν τον ουκρανικό αγώνα εναντίον της ρωσικής εισβολής και απέναντι σε μια χώρα όπως τη Ρωσική Δημοκρατία που ανέκαθεν οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές με εξαίρεση κάποιες φάσεις εξομάλυνσης.

Η Ρωσία στα πλαίσια της προσπάθειας ‘’ρωσοποίησης’’ της Ουκρανίας μέσω του ελέγχου των οδών μεταφοράς υδρογονανθράκων, προσπάθεια διακοπής των συνομιλιών με το ΝΑΤΟ αλλά και υπακούοντας στον αναθεωρητισμό του Πούτιν εισέβαλε στο Ουκρανικό έδαφος στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Επρόκειτο για μια εισβολή σε ένα ανεξάρτητο κράτος που ήθελε να ενταχθεί στους Δυτικούς οργανισμούς. Εν μέσω αυτής της κατάστασης, της απείθειας στους διεθνείς κανόνες και της έμμεσης επίθεσης στη Δύση, οι Η.Π.Α πήραν ξεκάθαρη θέση με έμπρακτη στήριξη στην Ουκρανική κυβέρνηση.

Η Αμερικανική κυβέρνηση τη δεδομένη χρονική στιγμή και δια στόματος του προέδρου της αλλά και του υπουργού Άμυνας, θεωρεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα εισβολέα με αυτοκρατορικό χαρακτήρα που καταπατά τις ελευθερίες 40 εκατομμυρίων Ουκρανών και είναι χρέος της να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία του Ουκρανικού κράτους. Επίσης, η τωρινή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θεωρεί πως η Ρωσία αποτελεί απειλή για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια. Με την τελευταία της ανακοίνωση είπε πως δόθηκε πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας σχεδόν 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Από τον Φεβρουάριο του 2022, οι ΗΠΑ έχουν δώσει περισσότερα από 59,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της αεράμυνας, του πυροβολικού, των τεθωρακισμένων οχημάτων και άλλων πυρομαχικών. Σύμφωνα δε, με την ίδια πηγή, οι ρωσικές οικονομικές απώλειες ανέρχονται περί τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αξιωματούχοι της Ουκρανικής κυβέρνησης ευχαριστούν με κάθε τρόπο την ευπρόσδεκτη αμερικανική βοήθεια, παραδεχόμενοι πως αν δεν την είχαν, πιθανότατα οι δικές τους δυνάμεις να μην άντεχαν την πίεση του ρωσικού στρατού.

Κλείνοντας σχεδόν τρία χρόνια πολέμου λοιπόν μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, σε λίγες μέρες έρχονται οι αμερικανικές εκλογές που κουβαλούν συνταρακτικά γεγονότα πολιτικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Ο υποψήφιος των Ρεμπουμπλικανών, Ντόναλτ Τραμπ έχει δεχθεί δύο δολοφονικές επιθέσεις ενώ οι Δημοκρατικοί άλλαξαν υποψήφιο καθώς ο σημερινός Τζο Μπάιντεν παραιτήθηκε και την κούρσα ανέλαβε η Καμάλα Χάρις, δίνοντας ξανά ελπίδα και προοπτική σε μια περίοδο που ο Τραμπ έμοιαζε αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ο πλανήτης παρακολούθησε ένα σκληρό ντιμπέιτ, με άκαμπτες θέσεις των υποψηφίων και ένα ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα. Σελέμπριτις και επιχειρηματίες έχουν πάρει θέση με τους Μπρους Σπρίνγκστιν, Beyonce και Τέιλορ Σουίφτ να είναι μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την εκστρατεία της Χάρις ενώ έτεροι όπως ο Ίλον Μασκ και ο Ντάνα Γουάιτ υποστηρίζουν ανοιχτά τον Τράμπ.

Εν μέσω αυτής της πόλωσης η Ουκρανία παρακολουθεί τις εξελίξεις υπερατλαντικά καθώς αυτή τη στιγμή στηρίζει την άμυνα της στην αμερικανική συνδρομή. Μέχρι στιγμής έχουν σκοτωθεί ένα εκατομμύριο άνθρωποι και από τις δύο πλευρές, έχουν καταστραφεί κρίσιμες υποδομές και δεν υπάρχουν σημάδια λήξης του πολέμου. Όσον αφορά το ζήτημα, ο Ντόναλτ Τραμπ έχει λάβει μια ουδέτερη στάση θεωρώντας πως πρέπει να υπάρχει -ορθώς- παγκόσμια ειρήνη. Φυσικά αυτό προϋποθέτει να σταματήσουν οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή χωρίς ωστόσο να εξηγεί τον τρόπο που θα επιτευχθεί. Επίσης, είναι από τους Δυτικούς πολιτικούς που ο Πούτιν διατηρεί καλές σχέσεις, κάτι που ανησυχεί την Ουκρανική κυβέρνηση. Μάλιστα, είχε επιχειρήσει εξοπλιστική συμφωνία με τη Ρωσία επί της προεδρίας του. Από την άλλη, η Καμάλα Χάρις, κατηγορεί τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, επικρίνει τη στάση Τραμπ για το θέμα και προτίθεται να συνεχίσει το δόγμα της υπεράσπισης της Ουκρανικής, Ευρωπαϊκής και γενικότερα Δυτικής ασφάλειας. Με δήλωση της μάλιστα επισημαίνει πως αν στη θέση του Μπάιντεν, βρισκόταν ο Τράμπ, τώρα ο Πούτιν θα είχε φτάσει στο Κίεβο, δηλώνοντας έτσι ξεκάθαρα τις προθέσεις των Δημοκρατικών.

Δημοφιλή