Οι άνθρωποι ψάχνουν στο Google τι είναι η αγάπη και οι ειδικοί αποφάσισαν να τους δώσουν την απάντηση

Μπορεί κανείς να δώσει απάντηση στο ερώτημα που έχει απασχολήσει γενιές και γενιές;
gruizza

Καθημερινά εκατομμύρια άνθρωποι ρωτούν το Google τι σημαίνει αγάπη προσπαθώντας να βρουν την απάντηση σε μια ρητορική ερώτηση. Σίγουρα πρόκειται για ένα έντονο συναίσθημα που δίνει νόημα στη ζωή, αποτελεί πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και δημιουργούς ενώ άλλες φορές πληγώνει και ραγίζει καρδιές. Ο Guardian σε δημοσίευμά του προσπαθεί να προσεγγίσει την έννοια της αγάπης μέσα από τη ματιά επιστημόνων και άλλων ειδικών.

Η ανθρωπολόγος, Anna Machin σημειώνει πως οι άνθρωποι μέσω της αγάπης έχουν την ευκαιρία να εξελίσσονται και να συνεργάζονται. «Πρέπει να συνεργαστούμε για να επιβιώσουμε, να μάθουμε νέα πράγματα, να κάνουμε παιδιά και να τα μεγαλώσουμε. Η ρομαντική και γονεϊκή αγάπη είναι ουσιαστικά ένα είδος βιολογικής δωροδοκίας από τη φύση», σημειώνει η ίδια.

Η Machin ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει αγάπη με την πρώτη ματιά, αντίθετα κατά τις πρώτες φορές της επαφής γεννιέται η λαχτάρα. Όταν κάποιος βρίσκεται στη φάση αυτή, ο εγκέφαλος του απελευθερώνει ουσίες όπως είναι η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη. Η ντοπαμίνη ευθύνεται για το συναίσθημά μας χάρη στο οποίο αισθανόμαστε όμορφα και θέλουμε να σχετιστούμε. Η οξυτοκίνη λειτουργεί για να μειώνει τις αναστολές μας στη διαμόρφωση μιας σχέσης.

Οι νευροχημικές διεργασίες της αγάπης είναι περίπλοκες και διαρκούν περισσότερο από τη σφοδρή επιθυμία. Κατά τη διαδικασία της αγάπης ενεργοποιείται και το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου χάρη στο οποίο βιώνουμε την εμπιστοσύνη και την ενσυναίσθηση. Όταν αγαπάμε κάποιον παράγεται επίσης η «βήτα-ενδορφίνη», η οποία είναι εθιστική και προκαλεί συναισθήματα χαράς, γι′ αυτό και για παράδειγμα μετά από ένα χωρισμό ένας άνθρωπος νιώθει συνήθως τεράστιο πόνο.

Ο κοινωνιολόγος Jess Carbino που εργάζεται για το dating app «Bumble» λέει από την πλευρά του πως ο τρόπος που αναζητούμε την αγάπη είναι ένας «ρομαντικός μύθος» που θεωρούμε τυχαίο, όμως οι άνθρωποι κινούνται πολύ εσκεμμένα στην εύρεση του άλλου τους μισού. Ο Carbino θεωρεί πως ανέκαθεν υπήρχε η αγορά των ερωτικών ραντεβού, σήμερα απλά έγινε πιο ορατή με την εμφάνιση των online εφαρμογών. Εξηγεί παράλληλα πως πλέον οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πιο εύκολα και άμεσα ένα ταίρι χάρη στις εφαρμογές.

Δεν υπάρχει κάποιος αλγόριθμος για την αγάπη αν και οι εμπειρίες μας για τη γενετική επηρεάζουν τις προτιμήσεις μας για κάποιο σύντροφο, γράφει στο βιβλίο της «Η ανατομία της αγάπης» η ανθρωπολόγος, Helen Fisher μιλώντας για το χάρτη της αγάπης. Όπως αναφέρει «όσο μεγαλώνουμε δημιουργούμε στο ασυνείδητο μια λίστα με χαρακτηριστικά που θα θέλαμε να έχει ο σύντροφός μας».

Η Kathrine Bejanyan, σύμβουλος σχέσεων σημειώνει πως οι διαφορετικές προσδοκίες για την αγάπη είναι αυτές που καμιά φορά μπορούν να οδηγήσουν στην αποτυχία μιας σχέσης. Εξηγεί πως οι προσδοκίες αυτές προκύπτουν από την ανατροφή μας, γι′ αυτό και ο καθένας αντιλαμβάνεται το συναίσθημα αυτό διαφορετικά.

Από θεολογική άποψη ο Werner Jeanrond, θεολόγος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επισημαίνει πως «η αγάπη μας προκαλεί να αντιληφθούμε τη ζωή πολύ βαθύτερα και όχι επιφανειακά. Ο Jeanrond υποστηρίζει ότι η αγάπη συνεπάγεται την ενασχόληση με την διαφορετικότητα τουλάχιστον με τέσσερις τρόπους. «Υπάρχει ο άνθρωπος και η αγάπη του σε σχέση με τον κόσμο, το σύμπαν και τη φύση. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αγαπήσουμε όμως τον εαυτό μας. Μπορείτε να τα καταφέρετε;»

Δημοφιλή