Οι ασιατικές αγορές σε «λουτρό αίματος» - Γιατί υποφέρουν περισσότερο από τους δασμούς Τραμπ

Αναλυτές εξηγούν την σοκαριστική σημερινή «ελεύθερη πτώση» δεικτών στα χρηματιστήρια. Τι τις καθιστά πιο ευάλωτες.
H πτώση του δείκτη Hang Seng Index καταγράφεται σε γιγαντοοθόνη στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ (7 Απριλίου 2025)
H πτώση του δείκτη Hang Seng Index καταγράφεται σε γιγαντοοθόνη στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ (7 Απριλίου 2025)
NurPhoto via Getty Images

Ημέρα κατάρρευσης η Δευτέρα για τα ασιατικά χρηματιστήρια -με τα ευρωπαϊκά να καταγράφουν επίσης μεγάλες απώλειες- καθώς τα ωστικά κύματα που προκάλεσαν οι δασμοί που επέβαλλε την περασμένη εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ πλήττουν βάναυσα τις αγορές σε όλο τον κόσμο.

Οι σημαντικοί δείκτες στην Ασία, από τη Σαγκάη έως το Τόκιο και το Σίδνεϊ έως το Χονγκ Κονγκ σημείωσαν μεγάλες απώλειες υποχωρώντας κάποια στιγμή ακόμη και κατά 12,5% και με αναλυτές, όπως του BBC, να κάνουν λόγο για «λουτρό αίματος.

Η Ασία, ως μια περιοχή που κατασκευάζει πλήθος προϊόντων που πωλούνται παγκοσμίως πλήττονται άμεσα και καίρια από τους δασμούς Τραμπ ενώ είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτες στον αντίκτυπο των φόβων που υπάρχει ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει επιβράδυνση ή ακόμα και ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 7,8%, ο ASX 200 στην Αυστραλία έχασε 4,2% και ο Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε 5,6% χαμηλότερα. Η πτώση στην ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν εντάθηκε καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν τις μεγάλες πτώσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλες αγορές την Παρασκευή, καθώς ήταν κλειστές λόγω αργιών. Ο Shanghai Composite έκλεισε με πτώση 7,3% και ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν έχασε 9,7%. Ο Hang Seng υποχώρησε κατά 12,5% στις απογευματινές (τοπική ώρα) συναλλαγές.

«Οι δασμοί τροφοδοτούν τις αρνητικές προβλέψεις σχετικά με τον πληθωρισμό και την ύφεση», σχολίασε η Τζούλια Λι, επικεφαλής κάλυψης πελατών της FTSE Russell, θυγατρικής του Ομίλου Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Η Goldman Sachs εκτιμά τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα 45% οι ΗΠΑ να πέσουν σε ύφεση τους επόμενους 12 μήνες - από προηγούμενη εκτίμηση 35% - καθώς ο κολοσσός της επενδυτικής τραπεζικής υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Άλλες εταιρείες της Wall Street έχουν επίσης αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για την ύφεση μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ. Η JPMorgan βλέπει τώρα 60% πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Μια σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις ασιατικές εξαγωγές, καθώς οι ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντική αγορά για τα αγαθά που παράγονται σε πολλές χώρες της ηπείρου.

«Η Ασία επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης των δασμών στις ΗΠΑ. Ενώ θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο περιθώριο διαπραγμάτευσης, το νέο καθεστώς υψηλότερων δασμών είναι εδώ για να μείνει», σχλιάζει ο Τζιάν Γουάντκ , επικεφαλής οικονομολόγος Asia Pacific στην επενδυτική εταιρεία Vanguard. «Αυτό είναι αρνητικό για την παγκόσμια και την ασιατική οικονομία, ειδικά για τις μικρές ανοιχτές οικονομίες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».

Χώρες από το Βιετνάμ μέχρι το Μπαγκλαντές είναι εξαιρετικά εξαρτημένες από τις ΗΠΑ ως εξαγωγική αγορά και οι ανακοινώσεις του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα περιελάμβαναν δασμούς 46% στο Βιετνάμ και 37% στο Μπαγκλαντές.

Αρκετές μεγάλα αμερικανικά brands παράγουν προϊόντα στο Βιετνάμ, συμπεριλαμβανομένων των Nike και Lululemon.

Το Μπαγκλαντές εξάγει 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια ενδύματα ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό του Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association. «Η Ασία είναι πιθανό να αισθανθεί δυσανάλογα το βάρος αυτής της αναταραχής επειδή στέλνει περισσότερες εξαγωγές στις ΗΠΑ παρά σε άλλες αγορές», σχολίασε ο ο Φρανκ Λαβίν, πρώην υφυπουργός διεθνούς εμπορίου στο Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή, η παγκόσμια χρηματιστηριακή αναταραχή εντάθηκε, αφού η Κίνα ανταπέδωσε τους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ. Και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ υποχώρησαν κατά περισσότερο από 5%, με τον S&P 500 να υποχωρεί σχεδόν 6%, σημειώνοντας τη χειρότερη εβδομάδα για το αμερικανικό χρηματιστήριο από το 2020. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο FTSE 100 σημείωσε βουτιά σχεδόν 5% - τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και πέντε χρόνια, ενώ τα χρηματιστήρια στη Γερμανία και τη Γαλλία αντιμετώπισαν παρόμοια πτώση.

Δημοφιλή