Πού θα πρέπει να μετακομίσουν οι νέοι ώστε να λαμβάνουν τον υψηλότερο κατώτατο μισθό; Η απάντηση είναι στην Αυστραλία ή το Λουξεμβούργο, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού Ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI), το οποίο συνέκρινε τις αμοιβές σε διάφορες χώρες του κόσμου καταλήγοντας στα εν λόγω συμπεράσματα.
Στην 14η θέση μάλιστα βρίσκεται και η Ελλάδα ενώ ακολουθεί η Βραζιλία και η Ρωσία. Η στήριξη των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων άλλωστε αποτελεί βασικό στόχο όλων των κυβερνήσεων πόσο μάλλον μετά την επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων που προκάλεσε η χρηματοπιστωτική κρίση.
Πρόσφατα το παράδειγμα της Ελλάδας -που αύξησε τον κατώτατο μισθό- αποφάσισε να ακολουθήσει και η Ισπανία, η κυβέρνηση της οποίας δήλωσε πως ο κατώτατος μισθός της θα κινηθεί ανοδικά κατά 22% το 2019. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση που έχει σημειωθεί εδώ και σαράντα χρόνια.
Αύξηση του κατώτατου μισθού έχει προαναγγείλει και ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν, ενώ τις προάλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε πως κάθε εργασία αξίζει έναν δίκαιο μισθό και για το λόγο αυτό υποστηρίζει μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τους κατώτατους μισθούς. «Ο κατώτατος μισθός πρέπει να γίνει μια βασική αρχή της ευρωπαϊκής πολιτικής», διευκρίνισε.
Οι υπέρμαχοι της απόφασης προβάλλουν το επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις έχουν την ευθύνη να πληρώνουν ικανοποιητικά τους εργαζομένους, ενώ αυτοί που είναι αντίθετοι επισημαίνουν πως ένας υψηλός κατώτατος μισθός καταστρέφει τις θέσεις εργασίας και εμποδίζει την επιχειρηματικότητα.
Το κόστος ζωής βέβαια παίζει σημαντικό ρόλο στο αν ένας υψηλότερος μισθός γενικά θα έχει αντίκρισμα στη ζωή των εργαζομένων. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ ενώ οι αμοιβές των πολιτών έχουν γενικά αυξηθεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, οι άνθρωποι γίνονται φτωχότεροι γιατί οι αυξήσεις αυτές δεν συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό.