ΠΌλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αποφασίζουν να επιβάλουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, κλειδώνονας την χώρα για την αντιμετώπιση των ραγδαία αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης από κορονοϊό.
Η Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα γίνει η πρώτη μεταξύ των τεσσάρων εθνών του Ηνωμένου Βασιλείου που θα δοκιμάσει να «κλείσει τον διακόπτη». Προβλέπεται το κλείσιμο των παμπ και των εστιατορίων εκτός από εκείνα που φιλοξενούν και κατ΄οίκον, κλείσιμο όλων των σχολείων και περιορισμός στην λειτουργία πολλών ακόμα επιχειρήσεων, με σκοπό να περιοριστούν οι λοιμώξεις.
Το Ισραήλ έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επέβαλε σε εθνικό επίπεδο δεύτερο lockdown για να σταματήσει τις μολύνσεις COVID-19. Διέταξε κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων από τις 18 Σεπτεμβρίων. Η κυβέρνηση έχει επεκτείνει τους περιορισμούς για να διαρκέσουν έναν ολόκληρο μήνα, έως τις 18 Οκτωβρίου. Ακολουθούν κι άλλες χώρες.
Την περασμένη εβδομάδα η ισπανική πρωτεύουσα της Μαδρίτης τέθηκε σε επίσημη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, απαγορεύοντας τα μη απαραίτητα ταξίδια μέσα και έξω από την πόλη. Η Ιταλία και η Πολωνία έχουν υποχρεώσει τους ανθρώπους να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους και η Γαλλία έχει θέσει το Παρίσι και πολλές άλλες πόλεις σε επιφυλακή - αναγκάζοντας τα μπαρ και τα γυμναστήρια να κλείσουν ξανά.
Η Γερμανία, η οποία εξακολουθεί να έχει σχετικά χαμηλό εθνικό ποσοστό μόλυνσης σε σύγκριση με τους γείτονές της, ανακοίνωσε επίσης νέους περιορισμούς στις επιχειρήσεις φιλοξενίας σε ορισμένες περιοχές.
Τα υπόλοιπα παραδείγματα
Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία
Στη Βόρεια Ιρλανδία, το κλείσιμο των επιχειρήσεων και οι περιορισμοί θα διαρκέσουν ένα μήνα, ενώ το συνηθισμένο σχολικό διάλειμμα μιας εβδομάδας στα τέλη Οκτωβρίου θα παραταθεί κατά μια άλλη εβδομάδα.
Όλοι οι κάτοικοι θα κληθούν να αποφύγουν περιττά ταξίδια και να εργαστούν από το σπίτι. Τα πανεπιστήμια πρέπει να υιοθετήσουν απομακρυσμένη διδασκαλία στο μέτρο του δυνατού.
Η προσέγγιση της Βόρειας Ιρλανδίας είναι τώρα η πιο επιθετική μεταξύ της Σκωτίας, της Ουαλίας και, κυρίως της Αγγλίας, όπου ζει η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του Ηνωμένου Βασιλείου και όπου τα ποσοστά μόλυνσης είναι υψηλότερα. Οι ημι-αυτόνομες ”αποκεντρωμένες” διοικήσεις στη Σκωτία και την Ουαλία εξετάζουν παρόμοια δράση.
Ολλανδία
Οι Κάτω Χώρες προχώρησαν σε «μερικό κλείδωμα» από το απόγευμα της Τετάρτης για να περιορίσουν μία από τις πιο γρήγορες αυξήσεις κρουσμάτων στην Ευρώπη, με όλα τα μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια να κλείσουν. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η πώληση αλκοόλ και κάνναβης θα απαγορευτεί επίσης μετά τις 8 μ.μ. τοπική ώρα κάθε μέρα σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι κοινωνικές επαφές που οδήγησαν στην αύξηση των περιπτώσεων COVID-19.
Η ολλανδική κυβέρνηση εδώ και μήνες επέλεξε αυτό που ο Ρούτε αποκαλούσε «έξυπνο κλείδωμα» , το οποίο ήταν πολύ πιο χαλαρό από πολλούς ευρωπαίους γείτονές της, αλλά προσπάθησε να ελέγξει το δεύτερο κύμα της νόσου.
Οι Κάτω Χώρες έχουν σήμερα το τρίτο υψηλότερο ποσοστό νέων λοιμώξεων ανά 100.000 άτομα στην Ευρώπη τις τελευταίες 14 ημέρες, πίσω από μόνο την Τσεχία και το Βέλγιο, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.
Τσεχία
Σχολεία, μπαρ και κλαμπ στην Τσεχική Δημοκρατία έχουν κληθεί να κλείσουν τις πόρτες τους. Τα εστιατόρια επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο για παράδοση και παραλαβή, και μόνο μέχρι τις 8 μ.μ.
Οι μάσκες προσώπου είχαν ήδη επιβληθεί σε καταστήματα και σε λεωφορεία και τρένα, αλλά οι Τσέχοι κάτοικοι θα πρέπει επίσης να τις φορούν σε εξωτερικούς σταθμούς τρένων και τραμ, μεταξύ άλλων περιορισμών.
Με πληθυσμό περίπου 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, η Τσεχία επιβεβαίωσε περισσότερους από 1.100 θανάτους COVID-19 από τον Μάρτιο, αλλά είδε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων σε μία μέρα, 55, τη Δευτέρα, και για δεύτερη φορά από τότε. καταγράφηκαν περισσότερες από 8.000 νέες περιπτώσεις.
Η χώρα έχει δει περισσότερες νέες μολύνσεις τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τη γειτονική Γερμανία, που φιλοξενεί οκτώ φορές περισσότερους ανθρώπους.
Πηγή: CBS News