Οι δασμοί των ΗΠΑ επισκιάζουν τη σύνοδο των G20. Ποιος ο στόχος του Τραμπ και η τεστ αντοχής στην Αργεντινή

Οι δασμοί των ΗΠΑ επισκιάζουν τη σύνοδο των G20. Ποιος ο στόχος του Τραμπ και η τεστ αντοχής στην Αργεντινή
joxxxxjo via Getty Images

Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις σε εμπορικό επίπεδο, εξαιτίας της επιθετικότητας της Ουάσινγκτον η οποία κορυφώθηκε με την επιβολή δασμών δισεκατομμυρίων δολαρίων, ρίχνει βαριά της σκιά της αυτό το Σαββατοκύριακο στη Σύνοδο των G20 στην Αργεντινή.

Στην ατζέντα της Συνόδου είναι το μέλλον της εργασίας σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κόσμο και τα νέα εργαλεία προσέλκυσης διεθνών ιδιωτών επενδυτών για βελτίωση των υποδομών.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle η εμπορική αναμέτρηση των ΗΠΑ με Κίνα, ΕΕ, Καναδά, Μεξικό κερδίζει το ενδιαφέρον. Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ και το Πεκίνο έχουν ήδη επιβάλει εκατέρωθεν δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων αξίας 34 δις δολαρίων. Ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ απειλεί μάλιστα με νέα κλιμάκωση –με δασμούς σε εισαγωγές προϊόντων αξίας άνω των 500 δις δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με την αξία του συνόλου των εξαγωγών της Κίνας στις ΗΠΑ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ τηρεί σκληρή στάση και απέναντι στην ΕΕ. Από την 1η Ιουνίου ισχύουν αμερικανικοί δασμοί σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη. Η ΕΕ απάντησε την προηγούμενη Πέμπτη, επιβάλλοντας και αυτή πρόσθετους προστατευτικούς δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα, ενώ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιβολής υψηλότερων δασμών από την Ουάσιγκτον στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, γεγονός που θα έπληττε κυρίως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία» γράφει η DW.

Στο μεταξύ όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο, εκτιμά ότι επιδίωξη του αμερικανού προέδρου είναι να διχάσει. «Φοβάμαι ότι ο στόχος του Ντόναλντ Τραμπ είναι ακριβώς να διχάσει την Ευρώπη, να προκαλέσει ρήγμα ανάμεσα σε Γερμανία και Γαλλία. Για παράδειγμα, με τους δασμούς στα αυτοκίνητα, που θα έπλητταν εξαιρετικά τη Γερμανία αλλά όχι τόσο τη Γαλλία. Θέλει επίσης να προκαλέσει διχασμό ανάμεσα σε Ευρώπη και Κίνα, κάτι που μάλλον θα πετύχει επειδή η Ευρώπη θέλει να προστατευθεί από κινεζικές εξαγωγές με όρους ντάμπινγκ. Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι ο Τραμπ δεν προκαλεί απλώς διμερείς διαμάχες, αλλά κάτι που μπορεί να οδηγήσει πραγματικά σε έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, κι αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αποτραπεί».

Η σκληρή γραμμή του Ντόναλντ Τραμπ στο εμπορικό πεδίο οδήγησε την ΕΕ να υπογράψει προ ημερών διμερή εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία. Κατά τον Μαρσέλ Φράτσερ η στρατηγική αυτή δεν είναι ενδεδειγμένη. «Επί της αρχής η συμφωνία είναι καλή και σωστή, αλλά πρόκειται πάλι για μια διμερή συμφωνία. Η Ευρώπη θα πρέπει να επιδιώξει μια παγκόσμια, πολυμερή συμφωνία, η οποία να δίνει πρόσβαση στην αγορά και σε ασθενείς χώρες στην Αφρική και την Ασία. Αυτή θα ήταν μια πραγματικά ισχυρή απάντηση στον Τραμπ. Οι διμερείς συμφωνίες που κλείνει τώρα η Ευρώπη σίγουρα δεν είναι».

Πηγή: Deutsche Welle

Δημοφιλή