Εξαιτίας της κρίσης, αρκετοί ανάμεσά μας έχουμε σκεφτεί το ενδεχόμενο να εργαστούμε στο εξωτερικό. Ωστόσο, πού θα μπορούσαμε να πάμε; Πού βρίσκονται οι πιο φιλόξενες πόλεις στον κόσμο και μάλιστα σε χώρες που θα λαχταρούσαμε να εξερευνήσουμε; Πρόσφατες μελέτες μας δίνουν την απάντηση.
Ο παγκόσμιος δείκτης βιωσιμότητας του Economist Intelligence Unit (EIU) βαθμολόγησε τις συνθήκες διαβίωσης σε 172 πόλεις με βάση περισσότερους από 30 παράγοντες, ομαδοποιημένους σε πέντε κατηγορίες: σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και περιβάλλον, εκπαίδευση και υποδομές.
Σημασία δόθηκε και σε παράγοντες όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η εγκληματικότητα και ο τρόπος με τον οποίο οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης της πόλης αντιμετώπισαν τον Covid-19.
Οι πιο βιώσιμες πόλεις του κόσμου
Στον Παγκόσμιο Δείκτη Βιωσιμότητας του Economist Intelligence Unit (EIU) για το 2022, οι πόλεις της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, βρέθηκαν αρκετά ψηλά. Ωστόσο, δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι οι κινεζικές πόλεις, εξαιτίας της πανδημίας, έπεσαν αρκετά χαμηλά. Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρέασε με καθοριστικό τρόπο τα ζητήματα βιωσιμότητας της ίδιας της χώρας, όπως και της Ρωσίας , και των γειτονικών εθνών.
Στην πρώτη δεκάδα, δεν συναντάμε αμερικανικές πόλεις
Τη δέκατη θέση κατέλαβε η Οσάκα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ιαπωνίας, γνωστή και ως το καταφύγιο των καλοφαγάδων.
Η Μελβούρνη, η πόλη που «στριμώχνει τέσσερις εποχές μέσα σε μια μέρα» και αναδείχθηκε η νούμερο ένα, επί επτά συναπτά έτη, φέτος, βρέθηκε μαζί με την Οσάκα στη δέκατη θέση.
Το πανέμορφο Άμστερνταμ, στην ένατη θέση, ξεχώρισε το φυσικό κάλλος και την εξαιρετική υγειονομική περίθαλψη.
Το Τορόντο, ήρθε όγδοο χάρις στα εξαιρετικά συστήματα μεταφορών, την όμορφη θέα και την άριστη υγειονομική περίθαλψη.
Η Φρανκφούρτη, σκαρφάλωσε στην έβδομη θέση, καθώς προσφέρει αξιόλογες επαγγελματικές ευκαιρίες, ενώ αποτελεί σημαντικό κόμβο για τις διεθνείς πτήσεις.
Στην έκτη θέση, βλέπουμε τη Γενεύη, με κριτήριο την υγειονομική περίθαλψη και τις θρυλικές υποδομές της. Εκτός αυτού, παρόλο που αποτελεί μία από τις πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο, η φυσική ομορφιά της συγκλονίζει.
Το Βανκούβερ, παρέχοντας αξιόπιστη υγειονομική περίθαλψη, σε συνδυασμό με την κοσμοπολίτικη και φιλική ατμόσφαιρα κατέκτησε την έκτη θέση.
Τέταρτο ήρθε το Κάλγκαρι του Καναδά, όπου πολιτισμός και φύση περπατάνε χέρι-χέρι.
Η Ζυρίχη, πληρώντας όλες τις αξιώσεις υγειονομικής περίθαλψης, φύσης και πολιτισμού κατέλαβε την τρίτη θέση.
Πλησιάζοντας στην κορυφή, περνάμε από τη δεύτερη θέση, με την Κοπεγχάγη να αποθεώνεται για τις γκαλερί, τους άνετους ποδηλατοδρόμους και την οικολογική μετακίνηση, τον πολιτισμό, την ιστορία και την υγειονομική περίθαλψη.
Στο νούμερο ένα συναντάμε τη Βιέννη, λόγω της σταθερότητας, του πολιτισμού, της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της φυσικής ομορφιάς.
Οι πιο όμορφες χώρες στον κόσμο
Οι χώρες στις οποίες υπάγονται τέσσερις από τις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη βιωσιμότητα και συγκεκριμένα η Μελβούρνη, το Τορόντο, το Βανκούβερ και το Κάλγκαρι, βρίσκονται στη δεύτερη και την τρίτη θέση στη λίστα της Telegraph, με τις πιο όμορφες του κόσμου. Πρόκειται για την Αυστραλία και τον Καναδά.
Στη συγκεκριμένη λίστα, τη δέκατη θέση καταλαμβάνει το Περού, με τα αρχαία ερείπια, τις κορυφές των Άνδεων και την τεράστια βιοποικιλότητα στις ζούγκλες και τα τροπικά δάση του.
Ένατη έρχεται χάρις στις ονειρικές ακτές της και τα αρχαία μνημεία της η Ιταλία.
Τα χρώματα, η χλωρίδα, η πανίδα, τα παλάτια, οι πλωτές οδοί και οι ιστορικοί ναοί ανέδειξαν την Ινδία στην όγδοη θέση.
Έβδομη ήρθε η Νέα Ζηλανδία, με την άγρια ομορφιά και τη σπάνια βιοποικιλότητά της.
Η Νορβηγία ψηφίστηκε στην έκτη θέση για τα ψηλά βουνά, τα 47 εθνικά πάρκα, τα βαθιά φιόρδ και τα ατελείωτα δάση κωνοφόρων της.
Το Μεξικό, αναδείχθηκε πέμπτο, με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη χώρα στην πρώτη δεκάδα, τα τοπία με τους σπάνιους κάκτους, τις ατελείωτες παραλίες, τον πολιτισμό και τη γαστρονομική του παράδοση.
Η Ιαπωνία με τα περίφημα βουνά, τις θερμές πηγές, το ηφαιστειακό έδαφος, καθώς και τον πολιτισμό της, κατέκτησε την τέταρτη θέση.
Τρίτος ήθρε ο Καναδάς, με τα πανέμορφα λιβάδια, τα θαλάσσια τοπία και τη θέα στο Βόρειο Σέλας.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Αυστραλία, για το φως, την τέχνη και την ιστορία των αυτόχθονων κατοίκων, τις παραλίες, τα δάση και τους υφάλους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα βουνά, τα νησιά, οι λίμνες, οι έρημοι, οι παγετώνες, τα λιβάδια και τα φαράγγια της, όπως ενώνονται συνθέτοντας το «πιο ένδοξο από όλα τα γεωγραφικά παζλ», οδήγησαν την Αμερική στην κορυφή της λίστας.
Πηγή: forbes.com