Τα ξένα στρατεύματα υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν σε συντονισμό με την αποχώρηση των ΗΠΑ έως τις 11 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουάσινγκτον την Τετάρτη.
Η δήλωση αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Γερμανίας που είπε ότι θα ακολουθήσει τα αμερικανικά σχέδια για αποχώρηση ύστερα από δύο δεκαετίες πολέμου στην περιοχή.
Τα περίπου 7.000 στρατεύματα κυρίως από χώρες του ΝΑΤΟ, από την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Γεωργία, υπερβαίνουν κατά πολύ τα 2.500 αμερικανικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αλλά εξακολουθούν να βασίζονται στην αεροπορική υποστήριξη, τον σχεδιασμό και την ηγεσία των ΗΠΑ για την εκπαιδευτική τους αποστολή.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνι Μπλίνκεν, είπε από τις Βρυξέλλες ότι ήρθε η ώρα για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να κάνουν πράξη αυτό που έλεγαν: ότι οι σύμμαχοι πήγαν στο Αφγανιστάν μαζί και θα φύγουν μαζί.
«Είμαι εδώ για να συνεργαστώ στενά με τους συμμάχους μας, με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, πάνω στην αρχή που έχουμε καθιερώσει από το ξεκίνημα: Μαζί μπαίνουμε, μαζί προσαρμοζόμαστε, μαζί αποχωρούμε», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε τηλεοπτική δήλωση στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ .
Αναπόσπαστο μέρος της τρέχουσας αποστολής του ΝΑΤΟ (Resolute Support) είναι να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας που πολεμούν τους Ταλιμπάν, οι οποίοι εκδιώχθηκαν από την εξουσία μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν στα τέλη του 2001, η οποία έχει προκαλέσει εξέγερση έκτοτε.
Με τον αριθμό των στρατευμάτων - εξαιρουμένων των αμερικανικών - να φτάνουν τα 40.000 το 2008, η Ευρώπη, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν κινηθεί από κοινού με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια αποστολή που παρέχει μεταξύ άλλων μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν, παρά την αναβίωση της βίας υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν και την μεγάλη διαφθορά των αξιωματούχων στη χώρα.
«Θα εργαστούμε πολύ στενά μαζί τους επόμενους μήνες για μια ασφαλή, εσκεμμένη και συντονισμένη απόσυρση των δυνάμεών μας από το Αφγανιστάν», δήλωσε ο Μπλίνκεν, δίπλα στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Η 11η Σεπτεμβρίου είναι μια εξαιρετικά συμβολική ημερομηνία, καθώς σηματοδοτεί τα 20 χρόνια από τότε που η Αλ Κάιντα επιτέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες με το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, το οποίο πυροδότησε τη στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν.
Μετά την απόσυρσή τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ θα βασίζονται στις αφγανικές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις, τις οποίες έχουν ενισχύσει με δισεκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης, για να διατηρήσουν την ασφάλεια στη χώρα, αν και οι ειρηνευτικές συνομιλίες είναι επίπονες και η εξέγερση αποδεικνύεται ανθεκτική.
Ενας βασικός λόγος για τη συντονισμένη απόσυρση είναι το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ βασίζεται στις δυνατότητες αεροπορικών μεταφορών και στη ναυτιλία των ΗΠΑ για την μεταφορά πολύτιμου εξοπλισμού από το χερσαίο Αφγανιστάν. Το ΝΑΤΟ θέλει επίσης να αποφύγει το ενδεχόμενο οποιοσδήποτε εξοπλισμός να πέσει στα χέρια μαχητών, όπως συνέβη μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Ιράκ.