Η ποπ κουλτούρα εξακολουθεί να λατρεύει τις οικογένειες – δυναστείες, όπου τα μέλη τους κυβερνούν για πολλές γενιές. Ενώ υπάρχουν πολλοί ρομαντικοί μύθοι γύρω από τις δυναστείες, στην πραγματικότητα η πλειονότητα ήταν νεποτιστική, φεουδαρχική και συχνά δεσποτική.
Στη σύγχρονη εποχή, πολλές από τις κάτωθι οικογένειες έχουν συμβολικούς ρόλους και συμπεριφέρονται καλύτερα συγκριτικά με το παρελθόν, μόνο και μόνο επειδή αποτελεί απαίτηση των πολιτών. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου επικρατεί η απόλυτη μοναρχία
Αγγλία
Ο Οίκος των Γουίντσορ
Ιδρύθηκε πριν από 102 χρόνια όταν ο γιος της Βασίλισσας Βικτωρίας, Γιώργος Β, ανέλαβε το θρόνο. Λόγω του υψηλού αντι-γερμανικού αισθήματος κατά τη διάρκεια του Α ’Παγκοσμίου Πολέμου, η οικογένεια άλλαξε το όνομά της σε Windsor. Η συνταγματική μοναρχία, που σήμερα υπηρετείται από τη Βασίλισσα Ελισάβετ, είναι ως επί το πλείστον συμβολική. Ακόμη και σήμερα παραμένει αμείωτο το ενδιαφέρον για τη βασιλική οικογένεια, κυρίως από τον κίτρινο τύπο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νέο μέλος της οικογένειας,η ηθοποιός Μέγκαν Μάρκλ.
Μονακό
Ο Οίκος των Γκριμάλντι
Η συνταγματική μοναρχία του Μονακό ιδρύθηκε το 1160 υπηρετείται από τον βασιλιά Αλβέρτο Β‘, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντα του θρόνου από τον πατέρα του, Ρενιέ Γ’, τον Απρίλιο του 2005. Η οικογένεια είναι γνωστή ως επί το πλείστον στη σύγχρονη εποχή για τις κωμικοτραγικές τους ιστορίες: ο προκάτοχος του θρόνου, όντας ακόμη πρίγκιπας, παντρεύτηκε την Αμερικανίδα ηθοποιό Γκρέις Κέλλυ, η οποία σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα. Ακόμη, η κόρη τους κάποια στιγμή είχε φύγει άγρια κόρη τους Στεφανία κάποτε έφυγε για να συμμετάσχει σε ένα τσίρκο, ενώ ο δημόσιος βίος του Αλβέρτου ήταν πολυτάραχος ως εργένης πριν παντρευτεί τη σύζυγό του, Σαρλίν Γουίτστοκ.
Μαρόκο
Η Δυναστεία των Αλαουιτών
Η συγκεκριμένη δυναστεία της Δυτικής Αφρικής βρίσκεται στο θρόνο από το 1631. Μετά τη δυναστεία των Σαάντι, ανέκαμψαν οι Άραβες με τους Αλαουίτες. Το Μαρόκο δεχόταν επιθετικές ενέργειες από την Ισπανία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κινούνταν προς τα δυτικά, αλλά οι Αλαουίτες σταθεροποίησαν τη θέση τους και διατήρησαν τον πλούτο του βασιλείου, παρότι ήταν μικρότερο από προηγούμενες περιόδους. Το 1684, στο Μαρόκο προσαρτήθηκε η Ταγγέρη. Ο σημερινός ηγέτης, ο βασιλιάς Μωχάμεθ Β, ίδρυσε μια κοινοβουλευτική συνταγματική μοναρχία το 2011.
Σουαζιλάνδη
Ο Οίκος των Ντλαμίνι
Η Οικία των Ντλαμίνι διακυβερνά τη Σουαζιλάνδη από τον 18ο αιώνα. Ο σημερινός βασιλιάς, Μσουάτι Γ’, είναι ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης στην Αφρική έχοντας 15 συζύγους. Είναι καλοί φίλοι με τον Πρίγκιπα Χάρι της Αγγλίας, ενώ τόσο ο χλιδάτος τρόπος ζωής του όσο και τα αρνητικά του ρεκόρ ενάντια στα ανθρώοπινα δικαιώματα έχουν προκαλέσει κατά καιρούς αντιδράσεις.
Ιαπωνία
Η Δυναστεία Γιάματο
Η μακροβιότερη δυναστεία στον κόσμο είναι η αυτοκρατορική οικογένεια της Ιαπωνίας, γνωστή και ως δυναστεία Γιαμάτο, η οποία, σύμφωνα με την παράδοση, κυβερνά συνεχώς την Ιαπωνία από το 660 π.Χ. Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο ανέβηκε στο θρόνο στις 1 Μαίου, αφού ο πατέρας του παραιτήθηκε επικαλούμενος λόγους υγείας
Σαουδική Αραβία
Ο Οίκος των Σαούντ
Ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είναι ο αρχηγός κράτους και απόλυτος μονάρχης (δηλ. και Ανώτατος Θρησκευτικός Άρχοντας) της Σαουδικής Αραβίας. Ο τιμητικός τίτλος του είναι Θεματοφύλακας των δύο Ιερών Τζαμιών . Αυτός ο τίτλος σηματοδοτεί τη δικαιοδοσία της χώρας επί των μουσουλμανικών τεμενών Μαστζίντ αλ Χαράμ στη Μέκκα και Μαστζίντ αλ Ναμπάουι στη Μεδίνα. Ο προηγούμενος τίτλος του ήταν ”Αυτού Μεγαλειότης” ( ως το 1986. Το βασίλειο βρίσκεται σε διεθνή κριτική μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου Κασόγκι, καθώς κατηγορούν τον πρίγκιπα Σαλμάν.
Ταϊλάνδη
Ο Οίκος των Τσάκρι
Πρόκειται για μια από τις νεότερες δυναστείες, καθώς βρίσκεται στην εξουσία μόλις 237 χρόνια. Ο βασιλιάς έχει λίγη άμεση δύναμη σύμφωνα με το Σύνταγμα αλλά είναι ο προστάτης του ταϊλανδικού βουδισμού και ένα σύμβολο της εθνικής ταυτότητας και ενότητας. Ο σημερινός μονάρχης είναι δημοφιλής και απολαμβάνει το σεβασμό, ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί για να επιλύσει πολιτικές κρίσεις. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης είναι ο πρωθυπουργός, ο οποίος διορίζεται από το βασιλιά από μεταξύ των μελών του Κοινοβουλίου (Οίκου των Αντιπροσώπων), συνήθως τον ηγέτη του κόμματος που μπορεί να οργανώσει μια κυβέρνηση συνασπισμού πλειοψηφίας. Ο νυν βασιλιάς είναι ο , ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα μετά τον θάνατο του πατέρα του το 2016. Είναι γνωστός για τα πολλά του τατουάζ, τις δημόσιες περιπλανήσεις του και τους πολλούς του γάμου. Στην Ταιλάνδη είναι παράνομο να μιλήσετε στον βασιλιά.
Ινδία
Οικογένεια Νεχρού – Γκάντι
Η οικογένεια Νεχρού - Γκάντι είναι η σημαντικότερη πολιτική δυναστεία της Ινδίας έχοντας αναδείξει τρεις πρωθυπουργούς και πολλούς πολιτικούς. Πολλές φορές συγκρίνεται με αυτή τον Κέννεντυ λόγω της δύναμής της και των δολοφονιών που έχουν σημειωθεί με θύματα μέλη της. Σημαντικότερο μέλος της υπήρξε ο Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, πρώτος πρωθυπουργός της Ινδίας. Ο Ραούλ Γκάντι είναι Ινδός πολιτικός που στις εκλογές του 2014 συμμετείχε ως υποψήφιος πρωθυπουργός του κόμματος του ”Κογκρέσου”.
Ο Μαχάτμα Γκάντι δεν υπήρξε μέλος της οικογένειας αυτής και απλώς πρόκειται για συνωνυμία.
Καναδάς
Οικογένεια Τριντό
Πρόκειται για την νεότερη χρονολογικά δυναστεία, καθώς ο σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, είναι ο γιος ενός πρώην πρωθυπουργού, του Πιερ Τριντό (1968-1984). Παρόλο που είναι ακόμα δημοφιλής στην περιφέρεια του Κεμπέκ, η πολιτική του δημοτικότητα έπεσε πέρυσι εξαιτίας πολιτικού σκανδάλου, οπότε αναμένεται να δούμε πόσο καιρό θα διατηρηθεί αυτή η δυναστεία.
Πηγή: Newsweek