Οι διαφορές ΔΝΤ-Γερμανίας για το χρέος και τις μετα-μνημονιακές υποχρεώσεις επισκιάζουν το άτυπο Eurogroup της Σόφιας

Στο μεταξύ ο Ε.Τσακαλώτος θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα που ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση προς αντικατάσταση του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας μετά τις 20 Αυγούστου
sooc

Να θερμάνει το ψυχρό κλίμα μεταξύ των θεσμών εξαιτίας των αποκλίσεων που έχουν μεταξύ τους θα επιχειρήσει ο υπουργός Οικονομικών στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης του άτυπου Eurogroup που συνεδριάζει στη Σόφια. Ο κ.Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει «να σπάσει τον πάγο» ενημερώνοντας τους υπουργούς Οικονομικών για την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος, την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, αλλά κυρίως για την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Οι διαφορές μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ στο μέτωπο του χρέους, αλλά και των δεσμεύσεων που θα πρέπει να αναλάβει η Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου δεν επιτρέπει σε αυτή τη φάση να υπάρχει σαφής εικόνα για τη συμφωνία. Οι επαφές στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ ανέδειξαν τις διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών και μάλιστα σε κομβικά σημεία για την τελική συμφωνία.

Είναι προφανές ότι πριν όλες οι πλευρές καταλήξουν στην τελική συμφωνία οι διαπραγματεύσεις «θα περάσουν από σαράντα κύματα». Η επιστροφή της Γερμανίας δυναμικά στις διαπραγματεύσεις ήδη έχει προκαλέσει αναταράξεις, αλλάζοντας το κλίμα. Η επιμονή και του νέου υπουργού Οικονομικών Όλαφ Σόλτς οι Ευρωπαίοι να μην φανούν «γενναιόδωροι» στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους μάζεψε και πάλι σύννεφα πάνω από τη διαπραγμάτευση.

Το μόνο που σίγουρα ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια των επαφών στην Ουάσιγκτον ήταν ότι όλες οι πλευρές δεν είναι διατεθειμένες να υποχωρήσουν εύκολα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. Ως αποτέλεσμα είναι εξαιτίας και του ιδιαίτερα πιεστικού χρονοδιαγράμματος κανείς να μην μπορεί να είναι σίγουρος για την τελική κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Ακόμα περισσότερο κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το χρόνο που θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και οι δανειστές θα καταλήξουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση.

Η συνεδρίαση της Σόφιας

Με αυτά τα δεδομένα η ελληνική πλευρά κρατά μικρό καλάθι για τη σημερινή συνεδρίαση, η οποία ούτως ή άλλως είναι άτυπη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί πάρει επίσημες αποφάσεις. Αυτό που επιθυμεί η ελληνική πλευρά είναι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να διαπιστώσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην τέταρτη αξιολόγηση και να δώσουν εντολή για την επιστροφή των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στα μέσα Μαΐου.

Αντίστοιχα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προτίθεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση και στόχο έχει να αντικαταστήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας αμέσως μετά τις 20 Αυγούστου. Σε αυτό θα συμπεριληφθούν και οι νέες δεσμεύσεις τις οποίες θα αναλάβει η ελληνική πλευρά, τόσο στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, όσο και στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας για το χρέος.

Δημοφιλή