Από τον Πόντο στην Κατερίνη
«Αποσπασθέντες από βωμών και εστιών της γενεθλίου χώρας, εξερρίφθημεν μακράν. Εφύγομεν από τα πάτρια εδάφη μας εν απογνώσει, εγκαταλίποντες παν ό, τι απ’ αιώνων είχομεν αποκτήσει, και εβαίνομεν απέλπιδες προς την εξορίαν, εις βέβαιον θάνατον. Πλην δόξα τω Αγίω Θεώ, ιδού ζώμεν. Η μήτηρ Ελλάς μας υπεδέχθη με ανοικτάς αγκάλας και οι αδελφοί Έλληνες μας επεριποιήθησαν με πάσαν θυσίαν.”
Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Ιατρού Χαράλαμπου Δ. Σιδηρόπουλου, Προέδρου του Πρεσβυτερίου της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης στο λόγο που εκφώνησε, την ημέρα των εγκαινίων της Εκκλησίας στις 9 Μαΐου 1926 και ημέρα Κυριακή.
Μόλις τρία χρόνια πριν, το 1923 κατέφυγαν στην Κατερίνη εκατοντάδες οικογένειες Ελλήνων Ευαγγελικών από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Μέχρι τότε, η Κατερίνη ήταν μία πόλη μόλις 5.000 κατοίκων η οποία υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκαλιές τον ερχομό των Ελλήνων Ευαγγελικών. 100 περίπου οικογένειες εγκαταστάθηκαν στην Κατερίνη με καταγωγή όχι μόνο από Πόντο και Μικρά Ασία αλλά και από Καύκασο, Βουλγαρία και Ρουμανία. Πλέον η Κατερίνη θα γινόταν ο τόπος με την πολυπληθέστερη κοινότητα Ευαγγελικών και με τη μεγαλύτερη οργάνωση. Αμέσως, Έλληνες Ευαγγελικοί και από άλλες μεριές της Ελλάδας κατέφυγαν στην Κατερίνη έτσι ώστε να βρεθούν και να ζήσουν μαζί με τους “αδερφούς” τους.
Η Επιτροπή της Προσφυγικής Ομάδας Ευαγγελικών θα διανείμει γεωργικές εκτάσεις στις οικογένειες των Ευαγγελικών και έτσι θα δημιουργηθεί ο Συνοικισμός των Ευαγγελικών ή αλλιώς τα σημερινά “Ευαγγελικά Κατερίνης”. Παράλληλα, θα τους παραχωρηθεί χώρος έτσι ώστε να προχωρήσουν στην ανέγερση του Ναού τους και του Σχολείου τους.
Οι σχέσεις Ορθοδόξων και Ευαγγελικών ήταν από την αρχή εξαιρετικές. Την ημέρα των εγκαινίων της Εκκλησίας, ήταν παρόντες εκπρόσωποι από την Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και από όλες τις τοπικές αρχές. Άλλωστε αρκετά χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις δεκαετίες ’50 και ’60, Ευαγγελικοί ξεκίνησαν να παραχωρούν προς πώληση τις γεωργικές εκτάσεις τους και τα οικόπεδα τους στο Συνοικισμό, σε ορθόδοξους συμπολίτες τους. Πλέον, η πλειονότητα των κατοίκων στα Ευαγγελικά είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το μόνο μελανό σημείο στην ιστορία της Εκκλησίας είναι ο εμπρησμός του 1930. Ο Ναός καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά αλλά μετά από ένα χρόνο ξαναχτίστηκε με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Μέσα στις επόμενες δεκαετίες οι οικογένειες Ευαγγελικών θα αυξηθούν σε 500. Η πνευματική και κοινωνική ζωή της Ευαγγελικής Κοινότητας είναι πλούσια και η συνεισφορά στην εμπορική ζωή της πόλης εξαιρετικά σημαντική.
Οι Ευαγγελικοί του Σήμερα
Μέχρι και σήμερα, η κοινότητα των Ευαγγελικών αποτελεί την πολυπληθέστερη στην Ελλάδα.850 περίπου άτομα απαρτίζουν την κοινότητα και συμμετέχουν ενεργά στις κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της.
Ένας από τους πρώτους θεσμούς που δημιουργήθηκε ήταν αυτός του “Κυριακού Σχολείου”, δηλαδή του Κατηχητικού. Ήδη από το 1923, τα παιδιά της Ευαγγελικής Κοινότητας συγκεντρώνονταν κάθε Κυριακή πρωί στην Εκκλησία έτσι ώστε να μελετήσουν και να προσευχηθούν μαζί με τους δασκάλους τους. Σήμερα, τα παιδιά του Κυριακού Σχολείου οργανώνουν δραστηριότητες έτσι ώστε να συνεισφέρουν πίσω στην τοπική κοινωνία όπως το Χριστουγεννιάτικο Bazaar.
Μέσα στη δεκαετία του 1930, οι γυναίκες της Κοινότητας δημιούργησαν τον Όμιλο Κυριών και Δεσποινίδων. Μέχρι και σήμερα, ο Όμιλος συνεχίζει να έχει δράση και ζωή κάθε Τρίτη. Το 1950 ξεκίνησε και η λειτουργία Ορφανοτροφείου η οποία θα διαρκέσει μέχρι και το 1980. Αρκετές δεκαετίες αργότερα, το 1980 θα δημιουργηθεί ένας ακόμα θεσμός: ο Όμιλος Νεαρών Ζευγαριών έτσι ώστε να βοηθήσει τα ζευγάρια στην αρχή της νέας τους ζωής. Κυρίαρχο ρόλο στη ζωή της κοινότητας θα παίξει η και η δημιουργία της Κατασκήνωσης στη Λεπτοκαρυά Πιερίας. Κάθε καλοκαίρι δέχεται εκατοντάδες παιδιά από όλες τις Ευαγγελικές Κοινότητες Ελλάδας αλλά και αρκετά από Ορθόδοξες οικογένειες.Από το 2005 θα μπει και σε λειτουργία η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων “Ο Καλός Σαμαρείτης”.
Το παντοπωλείο και το προσφυγικό.
«Πείνασα και μου δώσατε να φάω, δίψασα και μου δώσατε να πιώ, ήμουν ξένος και με περιμαζέψατε, γυμνός και με ντύσατε, άρρωστος και μ ’επισκεφθήκατε, φυλακισμένος κι ήρθατε να με δείτε… σας βεβαιώνω πως αφού τα κάνατε αυτά για έναν από τους άσημους αδερφούς μου, τα κάνατε για ’μένα».
Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο 25:35
Το 2012, η Ευαγγελική Εκκλησία δημιούργησε το Κοινωνικό Παντοπωλείο με σκοπό να βοηθήσει την κοινωνία της Κατερίνης και τα στρώματα τα οποία πλήττονταν. Μέχρι σήμερα προσφέρει δωρεάν τρόφιμα, είδη ρουχισμού και καθαρισμού καθώς και παιχνίδια σε παιδιά. Όπως αναφέρουν και στην ιστοσελίδα τους “Κάθε μήνα το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Ε.Ε.Κ. υποστηρίζει πάνω από 300 ενήλικες και 420 παιδιά σε σύνολο 160 οικογενειών”.
Πρόσφυγες και οι ίδιοι, δε θα μπορούσαν να μείνουν ασυγκίνητοι και άπραγοι στην προσφυγική κρίση και στις προσφυγικές ροές που βρέθηκαν στην Ελλάδα. Στην προσπάθεια τους να προσφέρουν βοήθεια, ίδρυσαν τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση “ΠΕΡΙΧΩΡΗΣΙΣ” με έδρα την Κατερίνη το 2016. Βασικό τους μέλημα η παροχή στέγασης σε οικογένειες προσφύγων. Αμέσως συνεργάστηκαν με τη DORCAS International Aid και τη Tearfund όπου χρηματοδότησαν ένα πιλοτικό μοντέλο για τη στέγαση των οικογενειών με 13 σπίτια. Καθώς οι ανάγκες αυξάνονταν, η Περιχώρησις κατάφερε να εξασφαλίσει τη συνεργασία οργανισμών όπως Gustav Adolf Werk, UNHCR, Diakonie Katastrophenhilfe και RefuAid. Μέχρι σήμερα 1700 πρόσφυγεςέχουν ωφεληθεί από αυτή τη δράση. Μέσα στα μελλοντικά σχέδια του οργανισμού είναι και η δημιουργία ενός κέντρου ασυνόδευτων παιδιών και ενός Κέντρου Θεολογικών Σπουδών.
“Σύμφωνα με το μήνυμα του Ευαγγελίου, όραμά μας είναι να ζήσουμε συμφιλιωμένοι με τον Θεό και μεταξύ μας διά του ενσαρκωμένου Υιού του Θεού, του Κυρίου Ιησού Χριστού. Η κοινότητα αυτή της βασιλείας του Χριστού είναι ανοιχτή προς όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από την εθνική, θρησκευτική ή κοινωνική τους προέλευση. Οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου είναι πολλές και σε πολλά επίπεδα και είναι ευθύνη μας να τις αντιμετωπίσουμε φέρνοντας στο περιβάλλον μας το φως και την θεραπεία του Αγίου Πνεύματος του Χριστού”. Πάρις Παπαγεωργίου, (λαϊκός) πρεσβύτερος της Ελληνικής Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης, Πρόεδρος του Σωματείου Περιχώρησις
Εάν ποτέ σας βγάλει ο δρόμος στην Κατερίνη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, μπείτε μία Κυριακή στην Ευαγγελική Εκκλησία. Από το 1977 και κάθε Κυριακή για έναν μήνα μέχρι τα Χριστούγεννα η Κατερίνη απολαμβάνει το γερμανικό έθιμο των Advents όπου η χορωδία δίνει κονσέρτα και ψέλνει ύμνους στο χριστουγεννιάτικο πνεύμα.
Το μεγαλύτερο μέρος των πληροφοριών αντλήθηκε από τις ιστοσελίδες της Ευαγγελικής Εκκλησίας Κατερίνης. Μπορείτε να ακολουθείτε τα νέα και τις δράσεις τους στις ακόλουθες διευθύνσεις: http://www.eeek.gec.gr/ και Facebook: https://www.facebook.com/EllinikiEvaggelikiEkklisiaKaterinis/ενώ στο τοπικό κανάλι DION TV προβάλλεται από το Σεπτέμβριο του 2010, η εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή της Ευαγγελικής Εκκλησίας “ Στα ίχνη Του”. Επίσης, για όσους ενδιαφέρονται να αντλήσουν περισσότερες πληροφορίες για τον Συνοικισμό των Ευαγγελικών, μπορούν να μελετήσουν το βιβλίο “Ο ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ (1923–2000)ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΕΩΝ των συγγραφέων Παπαγεωργίου και Κάλφα.