Οι Ευρωβουλευτές ψηφίζουν τη νέα ηγεσία της ΕΕ: Η Μέτσολα και πάλι πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου

Πρώτες δηλώσεις για μια ισχυρή Ευρώπη αλλά και για επίλυση του Κυπριακού.
16 Ιουλίου 2024 Η Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
16 Ιουλίου 2024 Η Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
via Associated Press

Ανταπόκριση Στρασβούργο

Η 45χρονη Μαλτέζα πολιτικός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ρομπέρτα Μέτσολα εξελέγη στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ρ. Μέτσολα επανεξελέγη Πρόεδρος με το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απευθυνόμενη στην ολομέλεια αμέσως μετά την εκλογή της, η πρόεδρος Μέτσολα είπε: «Στις μέρες μας, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας για την πολιτική της ελπίδας, για το όνειρο που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Θέλω οι πολίτες να ανακτήσουν το αίσθημα της πίστης και του ενθουσιασμού για το εγχείρημά μας. Πίστη στο ότι μπορούμε να κάνουμε τον κοινό μας τόπο ασφαλέστερο, δικαιότερο, με περισσότερη ισότητα. Πίστη ότι ενωμένοι είμαστε καλύτεροι και δυνατότεροι. Πίστη ότι η δική μας Ευρώπη είναι για όλους.».

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Ρομπέρτα Μέτσολα έκανε λόγο για ένα ισχυρό κοινοβούλιο, που σημαίνει μια ισχυρή Ευρώπη, καταδίκασε την πολιτική βία και υπογράμμισε ότι «πρέπει να χτίσουμε και όχι να καταστρέψουμε. Πρέπει να εργαστούμε για το κοινό καλό».

Σημαντική ήταν και η αναφορά της στο Κυπριακό επισημαίνοντας πως 50 χρόνια είναι πολλά και ότι όσο η Κύπρος είναι διχοτομημένη τότε και η ΕΕ δεν είναι ενωμένη, ενώ ανέφερε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρχει και σχετική ανακοίνωση.

«Σήμερα τιμούμε τη θλιβερή επέτειο από την τουρκική εισβολή...Η Ευρώπη δεν μπορεί ποτέ να είναι ενωμένη, όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη είπε και πρόσθεσε πως αύριο η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου αναμένεται να προβεί σε μία δήλωση για την Κύπρο που θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να παίξει τον ρόλο του στην επίλυση του Κυπριακού και παράλληλα θα τονίζει την ανάγκη να παίξουν το ρόλο τους όλες οι πλευρές.

«Πρέπει να είμαστε η γενιά που θα μπορέσει να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ...πρέπει επιτέλους να καλυφθεί αυτό το σκοτεινό κενό στην ιστορία της Ευρώπης με μια βιώσιμη λύση σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις ευρωπαϊκές μας αξίες» τόνισε η ίδια.

Η Μέτσολα στην ομιλία της μετά την εκλογή της μίλησε για μια σειρά θεμάτων που θα απασχολήσει τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου όπως την προστασία των συνόρων και τον περιορισμό της μετανάστευσης αλλά και για την πολιτική των επιστροφών «με ανθρώπινη προσέγγιση», για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας και την μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ αναφέρθηκε και στην προστασία των ατομικών ελευθεριών σε όλη την Ένωση και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Φυσικά η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, εκφράζοντας τη στήριξή της στο Κίεβο και καταδικάζοντας κάθε μόρφη απολυταρχικών πολιτευμάτων.

«Θα εργάζομαι καθημερινά προκειμένόυ να σας εκπροσωπώ όλους...Θέλουμε μια πιο ασφαλή, πιο δίκαιη, και με ίσες ευκαιρίες Ευρώπη... Το Ευρωκοινοβούλιο είναι το σύμβολο της συμφιλίωσης. Για να θυμόμαστε το παρελθόν και να χτίσουμε το μέλλον» είπε μεταξύ άλλων η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Υπενθυμίζεται ότι η Μέτσολα εξελέγη για πρώτη φορά στη θέση αυτή τον Ιανουάριο του 2022 και έπειτα από τη σημερινή ψηφοφορία θα παραμείνει στη θέση αυτή για 2,5 χρόνια καθώς συγκέντρωσε την υποστήριξη της πλειοψηφίας (562 ψήφους) των νεοεκλεγέντων 720 μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Μέτσολα ήταν αναμενόμενο ότι θα εκλεγεί καθώς στην ουσία δεν είχε αντίπαλο και μόνο η ομάδα της Αριστεράς (GUE) πρότεινε ως υποψήφια για Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Ιρένε Μοντέρο από την Ισπανία (Podemos) για να την ανταγωνιστεί και η οποία έλαβε 61 ψήφους.

Σημειώνεται ότι θα ακολουθήσει η εκλογή προεδρείου του Κοινοβουλίου: 14 αντιπρόεδροι και 5 κοσμήτορες, ενώ φέτος δεν υπάρχει Έλληνας υποψήφιος.

Η εκλογή των 14 αντιπροέδρων θα δοκιμάσει το cordon sanitaire, την υγειονομική ζώνη δηλαδή κατά των ακραίων φωνών, καθώς οι ακροδεξιοί οι Ευρωπαίοι Πατριώτες διεκδικούν θέση. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι Ευρωβουλευτές αρνήθηκαν στον Ορμπάν, η χώρα του οποίου έχει την προεδρία της ΕΕ για το επόμενο εξάμηνο, να μιλήσει στη συνέλευση της Ολομέλειας.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές αναμένεται να είναι η ψηφοφορία στις 19 Ιουλίου για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διεκδικεί μια δεύτερη πενταετία ως επικεφαλής της Κομισιόν.

Η εκλογή της δεν είναι δεδομένη καθώς δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα λάβει τις απαραίτητες ψήφους. Εκτιμάται ότι θα υπάρχουν απώλειες ακόμη και από το δικό της κόμμα το ΕΛΚ. Όλο αυτό το διάστημα η φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους της, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους οι οποίοι ωστόσο εκτός από ανταλλάγματα θέτουν και όρους όπως να μην συνεργαστεί με το ECR της Μελόνι, γι΄αυτό και η υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν «φλερτάρει» και με τους 53 ευρωβουλευτές των Πρασίνων.

Εάν η φον ντερ Λάιεν δεν εκλεγεί τότε θα προκύπτει πολιτική κρίση και οι ηγέτες θα πρέπει να προτείνουν άλλον υποψήφιο.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των πολιτικών ομάδων είναι ότι ο Αντόνιο Κόστα θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Εσθονή Μάγια Κάλας να αναλάβει Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Κατά τη δέκατη νομοθετική περίοδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει 720 έδρες, 15 περισσότερες σε σύγκριση με το τέλος της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η Μέτσολα είναι η νεότερη σε ηλικία πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει την Προεδρία μετά τη Σιμόν Βέιλ (1979-1982) και τη Νικόλ Φοντέν (1999-2002).

Το 54% των ευρωβουλευτών είναι νεοεκλεγέντες (το 2019 το ποσοστό των νεοεισερχομένων ήταν 61%) και το ποσοστό των γυναικών είναι 39% (40% το 2019).

Η 23 ετών Lena Schilling (Πράσινοι, Αυστρία) είναι η νεότερη ευρωβουλευτής, ενώ ο Leoluca Orlando (Πράσινοι, Ιταλία) από την Ιταλία (77 ετών) είναι ο γηραιότερος.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ευρωβουλευτών είναι τα 50 έτη.

Στην αρχή της δέκατης κοινοβουλευτικής περιόδου έχουν συσταθεί οκτώ πολιτικές ομάδες, μία περισσότερη από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.

33 ευρωβουλευτές παραμένουν μη εγγεγραμμένοι.

Περισσότερα σε λίγο...

Δημοφιλή