Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Οι υψηλές θερμοκρασίες ρίχνουν τις τιμές αλλά όχι τα επιτόκια

Ότι δεν κατάφεραν οι αποφάσεις της ΕΕ για το φυσικό αέριο, το κάνουν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

«Οι ειδήσεις τσέπης είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Ο καιρός σύμμαχος απέναντι στην ακριβή ενέργεια

Ότι δεν κατάφεραν οι αποφάσεις της ΕΕ για το φυσικό αέριο, το κάνουν οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, ο ζεστός Οκτώβριος είναι ο καταλυτικός παράγοντας για την μεγάλη πτώση της τιμής του φυσικού αερίου πάνω από 12%, για παραδόσεις Νοεμβρίου στην ολλανδική αγορά (TTF).

Μετά από πολλούς μήνες εξοντωτικής για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανόδου, η τιμή το φυσικού αερίου υποχωρεί οριακά κοντά στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, από 143 ευρώ που είχε φτάσει τον Αύγουστο.

Μια σημαντική μείωση 70% από τότε, που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις καλές καιρικές συνθήκες που κρατούν τους ευρωπαίους μαριά από την μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.

Γαλλία, Γερμανία, και Ισπανία καταγράφουν ανοιξιάτικες θερμοκρασίες κοντά στους 25 βαθμούς κελσίου με την Βρετανία να ζεί ένα παρατεταμένο καλοκαίρι.
Παρά την μεγάλη μείωση οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι και τριπλάσιες από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.

«Η Ευρώπη βρίσκεται σε μία άνετη θέση τώρα αναφορικά με τις προμήθειες.Οι κίνδυνοι για μπλακ άουτ και διανομή με δελτίο υποχωρούν, αλλά το πραγματικό τεστ θα είναι όταν ο καιρός δεν θα είναι πλέον σύμμαχος», δήλωσε αναλυτής της Wood Mackenzie.

Σε κοινή πορεία ΕΚΤ και ΔΝΤ για την αύξηση επιτοκίων

Μπροστά σε μια νέα γενναία (κατά πολλούς) αύξηση των επιτοκίων βρίσκεται η ΕΚΤ σε μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκρατήσει τον καλπάζοντα πληθωρισμός.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η νέα αύξηση στις 27 Οκτωβρίου θα είναι κατά 75 μονάδες βάσης ανεβάζοντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% και το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 2,00% .

Σε αυτό συμφωνεί και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Άλφρεντ Κάμερ, ο οποίος έκανε λόγο για ένα «τοξικό μείγμα αδύναμης ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού» στο οποίο βρίσκεται εκτεθειμένη η Ευρώπη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ τίθεται υπέρ της συνέχισης της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και της αυστηροποίησης των μακροοικονομικών πολιτικών της ΕΕ για να μειώσουν τον πληθωρισμό, βοηθώντας τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.

Επικαλούμενος τις τελευταίες προβλέψεις του World Economic Outlook, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης θα δουν ανάπτυξη μόλις κατά 0,6% το 2023, ενώ οι αναδυόμενες οικονομίες (εκτός Τουρκίας, Λευκορωσίας, Ρωσίας και Ουκρανίας) θα έχουν ανάπτυξη κατά 1,7%.

Οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί από τον Ιούλιο που έβλεπαν ανάπτυξη κατά 0,7% και 1,1% αντίστοιχα.

Πρόβλεψη του ΔΝΤ

Όπως αναφέρει το CNBC, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για τον χειμώνα, είναι οτι περισσότερες από τις μισές χώρες της Ευρωζώνης θα βρεθούν σε τεχνική ύφεση, που σημαίνει τουλάχιστον δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης του ΑΕΠ.

Σε αυτές τις χώρες το ΑΕΠ θα μειωθεί, κατά μέσο όρο, κατά περίπου 1,5% από το ανώτατο επίπεδο.

Η Κροατία, η Πολωνία και η Ρουμανία θα βιώσουν επίσης τεχνική ύφεση, με μέση μείωση της παραγωγής άνω του 3%. Το επόμενο έτος, η παραγωγή και το εισόδημα της Ευρώπης θα είναι σχεδόν μισό τρισ. ευρώ χαμηλότερα σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ πριν από την έναρξη του πολέμου..

Αντίθετα, συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η πρόβλεψη για την μείωση του πληθωρισμού το 2023 στις χώρες της ΕΕ, σε περίπου 6% στις ισχυρές οικονομίες και 12% στις αναδυόμενες. Παρόλα αυτά παραμένει πολύ μακριά από το στόχο του 2%.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ για την Ευρώπη, καθώς θεωρεί ότι τόσο η πανδημία όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενδέχεται να έχουν αλλάξει ριζικά τη διαδικασία διαμόρφωσης του πληθωρισμού.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερη οικονομική χαλάρωση και μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις.

Πηγές: Bloomberg, CNBC

Δημοφιλή