Στα χέρια των ειδικών δυνάμεων του στρατού που υποστηρίζουν πως έχουν πάρει τον έλεγχο της χώρας είναι ο πρόεδρος της Γουϊνέας ενώ οι εμφανιζόμενοι ως πραξικοπηματίες αναφέρουν πως διέλυσαν τη Βουλή και ανέστειλαν την ισχύ του Συντάγματος.
Εδώ και μήνες, η Γουινέα, μεταξύ των φτωχότερων χωρών του κόσμου παρά τον ορυκτό και υδρολογικό της πλούτο, βρίσκεται σε οξεία οικονομική και πολιτική κρίση, η οποία έχει επιδεινωθεί από την πανδημία της Covid-19.
Αρχικά, επικράτησε σύγχυση καθώς παρά το βίντεο που ανάρτησαν οι πραξικοπηματίες, με πλάνα και του αιχμάλωτου προέδρου, για αρκετή ώρα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριζε η επίθεση των ανδρών των ειδικών δυνάμεων στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κονακρί, απωθήθηκε
Καθώς όμως οι ώρες κυλούσαν κατέστη σαφές πως οι αναφορές του υπουργού ήταν εσφαλμένες αν και δεν είναι απολύτως βέβαια εάν ελέγχουν πράγματι το μεγαλύτερο μέρος της χώρας ή έστω την πρωτεύουσα. Ωστόσο πυροβολισμοί ακούγονταν στην πόλη όλη τη νύχτα.
Στο βίντεο που έχουν αναρτήσει οι πραξικοπηματίες εμφανίζεται ο αιχμάλωτος πρόεδρος της χώρα Άλφα Κοντέ ενώ ο διοικητής των ειδικών δυνάμεων δηλώνει: «Αποφασίσαμε αφού συλλάβαμε τον πρόεδρο, ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή μαζί μας (...) να καταργήσουμε το ισχύον Σύνταγμα, να καταργήσουμε τους θεσμούς· αποφασίσαμε επίσης να διαλύσουμε την κυβέρνηση και να κλείσουμε τα σύνορα, στο έδαφος και στον αέρα».
Οι πραξικοπηματίες εμφανίζονται να ρωτούν τον πρόεδρο, ο οποίος κάθεται σε έναν καναπέ, εάν υπέστη κακομεταχείριση άλλα εκείνος δεν απαντά.
Το βίντεο αρχικά αναρτήθηκε στα social media και στη συνέχεια προβλήθηκε στην τηλεόραση ενώ ακολούθησε και σχετικό τηλεοπτικό μήνυμα των πραξικοπηματιών και ανακοινώθηκε και απαγόρευση κυκλοφορίας.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε με δριμύτητα την κατάληψη της εξουσίας στην Γουινέα «με την ισχύ των όπλων» και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Αλφα Κοντέ, 83 ετών.
Η Γαλλία «καταδίκασε την απόπειρα κατάληψης της εξουσίας δια της βίας» στην Γουινέα και ζήτησε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου Κοντέ», με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την κατάληψη της εξουσίας καταδίκασε επίσης η Αφρικανική Ενωση και η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής , ζητώντας την απελευθέρωση του προέδρου Κοντέ και την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.
Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ