Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές ποικιλίες σε ελιές, σε όλες όμως κατά την διάρκεια της ωρίμανσης τους οι καρποί αλλάζουν χρώμα, έτσι από πράσινο μετατρέπονται σε βιολετί και τέλος σε μαύρο. Το μέγεθος τους ποικίλει επίσης,. Μπορούμε να βρούμε μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες ελιές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθος αλλά και την χρήση τους.
Αναλυτικότερα λοιπόν οι ελιές διακρίνονται…
Ανάλογα με το μέγεθος τους σε:
- Μικρόκαρπες (μικρότερες των 2,6 γραμμαρίων) όπως Κορωνέικη, Κουτσουρελιά, Λαδολιά
- Μεσόκαρπες (από 2,7 ως 4,2γραμμάρια) όπως Θρούμπα, Μεγαρείτικη, Βαλανολιά, Μυρτολιά
- Μεγαλόκαρπες (μεγαλύτερες των 4,3 γραμμαρίων) όπως Καλαμών, Χαλκιδικής (Γαϊδουρελιά)
Ανάλογα με την χρήση τους σε:
- Ελαιοποιήσιμες, όπως Κορωνέικη, Λαδολιά, Βαλανολιά, Αθηνολιά
- Επιτραπέζιες, όπως Αμφίσσης, Καλαμών
- Διπλής χρήσης, όπως Μεγαρείτικης, Καλαμών, Χαλκιδικής, Μανάκι, Θρουμποελιά
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες:
- Η πιο δημοφιλής ποικιλία στην Ελλάδα που αποτελεί το 60% της συνολικής ελληνικής παραγωγής είναι η Κορωνέικη.
- Ενώ η πιο διάσημη επιτραπέζια ελιά σε όλο τον κόσμο είναι η Καλαμών και συλλέγεται όταν έχει υποστεί πλήρη αλλαγή χρώματος (μαύρη).
Διατροφική αξία και θερμίδες
Ανά 1 ελιά πράσινη (4γρ)
Θερμίδες (kcal) 5,8
Λιπαρά (γρ) 0,6
Πρωτεΐνη (γρ) 0,04
Υδατάνθρακες (γρ) 0,1
Φυτικές Ίνες (γρ) 0,1
Αξίζει να σημειώσουμε:
Περίπου 5 μεγάλες ή 10 μικρές ελιές αντιστοιχούν σε 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Αν επιθυμήσουμε, λοιπόν, την επόμενη φορά να προσθέσουμε ελιές στην σαλάτα μας και δεν θέλουμε να ξεφύγουμε σε θερμίδες, ας θυμηθούμε να κάνουμε τις σωστές κινήσεις.
Οι ελιές επιπλέον αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε και χαλκού. Ενώ περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, ασβεστίου αλλά και σιδήρου. Τέλος, μπορεί να περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου εάν συντηρούνται σε άλμη.
Οφέλη στην υγεία
Οι ελιές συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία κυρίως για την υγεία της καρδιάς. Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά.
Υποστηρίζουν την καλή λειτουργία της καρδιάς
Οι ελιές περιέχουν κυρίως μονοακόρεστα και σε πολύ μικρότερα ποσοστά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ενώ τα κορεσμένα (“κακά”) λιπαρά είναι ελάχιστα. Η κατανάλωση λοιπόν των μονοακόρεστων λιπαρών στις ελιές (όπως και στο ελαιόλαδο), σχετίζεται με χαμηλότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία, καθώς και με χαμηλότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα, καρδιαγγειακά επεισόδια αλλά και εγκεφαλικό.
Αντιοξειδωτική δράση
Οι ελιές είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, με οφέλη για την υγεία που κυμαίνονται από την καταπολέμηση της φλεγμονής έως τη μείωση της ανάπτυξης μικροοργανισμών.
Τρόποι κατανάλωσης
Πρόκειται για ένα τρόφιμο εύκολο στην μεταφορά και στην κατανάλωση του. Δεν αλλοιώνεται και ταιριάζει σε όλα τα γεύματα. Συνήθως δεν καταναλώνονται φρέσκες αλλά μετά την συγκομιδή τους καθαρίζονται και υποβάλλονται σε κατάλληλη επεξεργασία εκπίκρανσης (ξεπίκρισμα) και στη συνέχεια διατηρούνται με αλάτισμα ή σε άλμη ή σε ξύδι ή σε ελαιόλαδο.
Οι τρόποι που μπορούμε να τις απολαύσουμε είναι αρκετοί ανάλογα με την επιθυμία μας κάθε στιγμή. Μπορούμε να καταναλώσουμε τις ελιές ως έχουν, σαν συνοδευτικό στα όσπρια, λαδερά και φυσικά στις σαλάτες. Αποτελούν επίσης ένα νόστιμο συστατικό για την πίτσα, την ομελέτα ή ακόμη σε μακαρονοσαλάτες και στα σάντουιτς. Επιπλέον μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε και σαν σνακ με την μορφή πάστα ελιάς μαζί με κράκερ ολικής άλεσης ή πολύσπορα κριτσίνια και διάφορα λαχανικά.
Ενώ τέλος στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε και μεγάλες ελιές, όπως η Χαλκιδικής, γεμιστές με πιπεριές, τυρί φέτα ή και αμύγδαλα αποτελώντας από μόνες τους ένα έτοιμο νόστιμο σνακ.
Συμπερασματικά
Η ελιά αποτελεί ένα παρεξηγημένο τρόφιμο λόγω του θερμιδικού της φορτίου. Ωστόσο δεν πρόκειται για τρόφιμο με υψηλή θερμιδική αξία. Αντίθετα οι ελιές, αλλά και το ελαιόλαδο, αποτελούν σημαντικά στοιχεία της Μεσογειακής διατροφής, ένα μοντέλο διατροφής που αποδεδειγμένα συνάδει με την καλή υγεία και ποιότητα ζωής. Συνεπώς, ας μην διστάσουμε, κι ας επιλέξουμε αυτές που μας αρέσουν, πράσινες, μαύρες, μικρές ή μεγάλες ελιές, πάντα με μέτρο, κι ας τις προσθέσουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
ΠΗΓΗ: fmh.gr