
Ο Max Genecov είναι υποψήφιος διδάκτορας κλινικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, πατέρας και ιδιοκτήτης λούτρινων ζώων. Όπως λέει, είχε πάντα στην παιδική του ηλικία και τους έδινε μεγάλη αξία. «Πάντα είχα, και θυμάμαι υπέροχες στιγμές μαζί τους όταν ήμουν παιδί», εξηγεί. «Θεωρώ ότι είναι ωραία να τα έχεις κοντά σου».
Ακόμη και σήμερα, κρατάει ένα χνουδωτό ρακούν από την παιδική του ηλικία, φτιάχνει πλεκτά για τα μωρά των φίλων και της οικογένειάς του και κάποιες φορές χρησιμοποιεί τα λούτρινα ζωάκια του για να κοιμηθεί ή για να τα αγκαλιάσει.
Αν και μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο, είναι πραγματικά τόσο παράξενο;
Η ζήτηση για λούτρινα ( σ.σ. παιχνίδια ραμμένο από ένα κλωστοϋφαντουργικό προϊόν και γεμισμένο με ένα μαλακό υλικό) αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 και το 2024, το 21% των αγοραστών ήταν ενήλικες άνω των 18 ετών, σύμφωνα με την Juli Lennett, σύμβουλο της βιομηχανίας παιχνιδιών στην εταιρεία Circana, που ασχολείται με έρευνες αγοράς στο Σικάγο.
Τα λούτρινα ζωάκια κατέχουν ιδιαίτερη αξία για τους νέους ενήλικες και τους μεγαλύτερους σε ηλικία ως ένα μέσο ψυχαγωγίας, συλλογής και παρηγοριάς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνει η Juli.
Η Build-A-Bear διαθέτει ακόμα και μια ειδική ενότητα στον ιστότοπό της για προϊόντα που απευθύνονται σε ενήλικες. Σύμφωνα με έρευνα που ανέθεσε η εταιρεία, πάνω από το μισό των ανθρώπων έχουν ένα λούτρινο ζωάκι από την παιδική τους ηλικία, και περίπου το 40% εξομολογείται ότι κοιμάται μαζί του.
Η Dr. Jade Wu, ψυχολόγος ύπνου και ιδρύτρια της Thrive Sleep Clinic στο Durham της Βόρειας Καρολίνας, αναρωτιέται αν η ανάγκη για περισσότερη παρηγοριά σε καιρούς αβεβαιότητας μπορεί να ενισχύει την τάση αυτή. Και ειδικά για εκείνους που ζουν μόνοι, η ανάγκη για κάτι να αγκαλιάσουν το βράδυ φαίνεται φυσική.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό στο να έχει κάποιος ενήλικας λούτρινο ζωάκι ή να το χρησιμοποιεί για να βελτιώσει τον ύπνο του. Αντιθέτως, υπάρχουν πολλοί λόγοι που το καθιστούν θετικό.
Τα λούτρινα ζωάκια είναι για οποιονδήποτε
Η Dr. Jessica Lamar, θεραπεύτρια ψυχικής υγείας στο Σιάτλ, χρησιμοποιεί λούτρινα ζωάκια για να βοηθήσει ενήλικες με τραύματα από την παιδική τους ηλικία. Συχνά τους προτείνει να επισκεφθούν το Build-A-Bear και να φτιάξουν ένα αρκουδάκι που θα αντιπροσωπεύει το παιδί μέσα τους ή μια πιο νεαρή εκδοχή του εαυτού τους, ώστε να μπορέσουν να επεξεργαστούν και να θεραπεύσουν τα τραύματα που έχουν υποστεί όταν ήταν παιδιά.
Η ιδέα είναι να δώσουν στους ασθενείς την παρηγοριά, την αγάπη και τη συμπόνια που ίσως δεν είχαν λάβει όταν ήταν μικροί, κάτι που αποδεικνύεται πολύ βοηθητικό για τη διαδικασία της θεραπείας, αναφέρει το CNN.
Ωστόσο, τα λούτρινα ζωάκια δεν περιορίζονται μόνο σε άτομα που αντιμετωπίζουν τραύματα. Ο καθένας μπορεί να ωφεληθεί από την απαλότητα και την ανακουφιστική αίσθηση που προσφέρει ένα χαριτωμένο, χνουδωτό αντικείμενο, λέει ο Max Genecov.
Η Lamar συμφωνεί με αυτή την άποψη, προσθέτοντας ότι ένα λούτρινο ζωάκι που έχει κάποιος από την παιδική του ηλικία μπορεί να ξυπνήσει νοσταλγία και να δημιουργήσει μια αίσθηση σύνδεσης με την οικογένεια ή τους φίλους του, ειδικά όταν βρίσκονται μακριά. Επίσης, μπορεί να αποτελεί μια πηγή ευχάριστων αναμνήσεων.
«Μπορεί να είναι πολύ ευχάριστο, χαλαρωτικό και ανακουφιστικό», δήλωσε η Dr. Wu. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο οι ενήλικες δεν θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα οφέλη που προσφέρουν τα λούτρινα ζωάκια, όπως τα παιδιά».
Δεν είναι ανώριμο να αγκαλιαζόμαστε με ένα λούτρινο
Αλλά το πρόβλημα είναι ότι μπορεί να σκεφτόμαστε ότι τα λούτρινα ζωάκια είναι για παιδιά.
«Αν το σκεφτούμε από τη σκοπιά του να είμαστε υγιείς, ισορροπημένοι ενήλικες, πραγματικά πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμο να πούμε, “Ναι, είμαι αυτός ο ενήλικας που πηγαίνει στο κολέγιο και εξακολουθώ να έχω αυτή την υγιή σύνδεση με την παιδική μου ηλικία”», αναφέρει η Lamar. «Είναι πραγματικά υπέροχο να μπορώ να λέω: “Αυτό είναι ένα κομμάτι του εαυτού μου όταν ήμουν παιδί με το οποίο θέλω να μείνω συνδεδεμένος”».
Ίσως θα υπήρχε πρόβλημα εάν κάποιος στενοχωριόταν πολύ ή δεν μπορούσε να κοιμηθεί χωρίς το λούτρινο ζωάκι του, λέει η Lamar. Θα μπορούσε επίσης να είναι πρόβλημα εάν οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα λούτρινα για να αποφύγουν άλλα προβλήματα, προσθέτει η Dr. Barbara Greenberg, κλινική ψυχολόγος στο Weston του Κονέκτικατ.
Αλλά και οι δύο ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ κάτι τέτοιο.
Στην πραγματικότητα, η χρήση ενός λούτρινου για να νιώσουμε καλύτερα θα μπορούσε να είναι καλό παράδειγμα για τα παιδιά μας, υποστηρίζει η Greenberg.
«Αυτός είναι ένας από τους τρόπους για να ηρεμούμε. Παίρνουμε ένα ψεύτικο ζωάκι στο κρεβάτι μας, είναι ανακουφιστικό», λέει. «Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά όταν είναι μικρά, τον αυτοέλεγχο και πώς να ηρεμούν».
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να αφήνουμε τα αγόρια να κρατούν τα λούτρινα ζωάκια τους – χρειάζονται και αυτά αυτοανακούφιση, υπογραμμίζει η Greenberg.
Ένας κολλητός για τον ύπνο
Ένα λούτρινο ζωάκι στο κρεβάτι μας τη νύχτα μπορεί να καλύπτει τις εξελικτικές μας ανάγκες, αναφέρει η Wu.
«Εξελιχθήκαμε για να ζούμε σε φυλές και να έχουμε μια κοινωνία», προσθέτει.
«Κοιμόμαστε καλύτερα όταν νιώθουμε ασφάλεια, οπότε όταν νιώθουμε ευάλωτοι… θέλουμε αυτήν τη σωματική επαφή. Ο κοινωνικός ύπνος μάς κάνει να νιώθουμε πιο ασφαλείς και να κοιμόμαστε καλύτερα. Έτσι, ένα λούτρινο ζώο μπορεί να είναι μια καλή εναλλακτική από το να κοιμάται κάποιος άλλος μαζί σας».
Στην πορεία της ζωής, είναι λογικό να χρειαζόμαστε επαφή όταν κοιμόμαστε, προσθέτει η Lamar. «Η μήτρα είναι ένας πολύ ασφαλής χώρος και στη συνέχεια ως μωρά, οι άνθρωποι φασκιώνονται για να κοιμηθούν».
«Καθώς μεγαλώνουμε, αυτό γίνεται προφανώς μικρότερη ανάγκη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει», συμπλήρωσε.
Μερικά λούτρινα ζωάκια είναι μάλιστα ακόμα και πιο βαριά επίτηδες για επιπλέον πίεση όταν τα αγκαλιάζουμε.
«Υπάρχει έρευνα που δείχνει ότι οι κουβέρτες βαρύτητας, τουλάχιστον, μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσουν το μυαλό και το σώμα», σημειώνει η Wu. «Μπορούσα σίγουρα να δω κάποια λούτρινα να έχουν παρόμοια επίδραση με μια κουβέρτα βαρύτητας».
Αν μη τι άλλο, τα λούτρινα ζωάκια μπορούν να βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα, παρέχοντας ένα σήμα στον εγκέφαλο ότι ήρθε η ώρα να χαλαρώσει, πρόσθεσε η Wu.
«Η αίσθηση του, η μυρωδιά του, η εικόνα του, μπορεί να συσχετιστεί με τον ύπνο, και έτσι βοηθά να ξέρεις ότι ο ύπνος έρχεται».
Όπως και να χρησιμοποιούμε το αγαπημένο μας λούτρινο ζωάκι - να ”κάθεται” σε ένα ράφι, μέσα σε μια ντουλάπα ή στο κρεβάτι το βράδυ - είναι υπέροχο αν μπορεί να αποτελεί τρόπο για να κοιμηθούμε καλύτερα, καταλήγει η Greenberg.
«Αν μας βοηθάει με τη διαχείριση του άγχους μας, είναι μια πολύ καλύτερη εναλλακτική από το να πάρουμε ένα ηρεμιστικό ή να πιούμε ένα ποτήρι κρασί. Δεν βλάπτει κανέναν».
Πηγή: CNN