Αν και οι ΗΠΑ επί εβδομάδες κλιμακώνουν την ρητορική τους περί πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, από την Παρασκευή η πεποίθηση αυτή φαίνεται να είναι όλο και πιο ισχυρή στην Ουάσιγκτον. Εξ ου και οι αποφάσεις για απομάκρυνση του μη απαραίτητου προσωπικού της πρεσβείας στο Κίεβο και η μεταφορά ενός μικρού αριθμού εργαζομένων ανατολικότερα, στο Λβιβ αλλά και το κάλεσμα σε πολίτες να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός 48 ωρών, κάλεσμα που έχει απευθύνει σειρά δυτικών χωρών.
Συγκεκριμένα, οι μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν πως μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει εντός ημερών ακόμη και πριν το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο, στις 20 Φεβρουαρίου αν και προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν πως ο ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν θα περίμενε τη ολοκλήρωση τους. Η δε επικοινωνία Μπάιντν-Πούτιν, δεν φάνηκε να κατευνάζει τους φόβους των ΗΠΑ.
Το Κρεμλίνο πάντως αρνείται τα σενάρια περί εισβολής και κατηγορεί τις ΗΠΑ πως προσπαθούν να προκαλέσουν μια σύρραξη. Η κυβέρνηση του Κιέβου αντιδρά στην ρητορική των ΗΠΑ περί εισβολής τονίζοντας πως σπέρνουν το πανικό ”που είναι ο καλύτερος φίλος του εχθρού μας” και ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει: «Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε την μας!». Το δε Παρίσι μετά την συνομιλία Εμμανουέλ Μακρόν με Πούτιν δηλώνει πως δεν διέκρινε καμία πρόθεση εισβολής στα λεγόμενά του.
Οι Βρυξέλλες πάλι ακολουθούν πιο ήπιους τόνους ενώ πολλές ευρωπαϊκές και άλλες χώρες ζητούν από τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σε ό,τι αφορά τις πρεσβείες χωρών της ΕΕ η Αυστρία ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της στο Κίεβο με την παράλληλη απομάκρυνση του προσωπικό της και την μεταφορά των δραστηριοτήτων της στο Λβιβ κοντά τη Πολωνία, όπως και οι ΗΠΑ. Η Γερμανία μειώνει το προσωπικό αλλά διατηρεί ανοιχτή την πρεσβεία ενώ εντός της ημέρας αναμένονται αποφάσεις και από άλλες χώρες. Το Σάββατο κυριακή πάντως, ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωνε πως οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ θα παραμείνουν ανοιχτές.
Σε 48 ώρες στο Κίεβο
Στα αμερικανικά ΜΜΕ η αναπαραγωγή σεναρίων ρωσικής εισβολής είναι συνεχής με κορυφαίο το ρεπορτάζ του NBC News για το πώς ο ρωσικός στρατός θα μπορούσε να φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο εντός 48 ωρών.
Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλείται έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ενώ όπως τονίζεται, είναι πιθανό οι ρωσικές δυνάμεις να ακολουθήσουν εννέα διαφορετικές διαδρομές για να μπουν στη χώρα - και έως και 50.000 άμαχοι θα μπορούσαν να σκοτωθούν ή να τραυματιστούν.
Στην έκθεση, σύμφωνα με το ΝΒC, αναφέρεται πως η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει σχεδόν 100 από τις 168 τακτικές ομάδες τάγματος του στρατού της, που αποτελούνται από 800 έως 900 στρατιώτες η καθεμία, με περισσότερους να προστίθενται καθημερινά. Εχει σταλεί επίσης προσωπικό και εξοπλισμός από έξι από τις επτά ρωσικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων (Spetsnaz) με κάθε μονάδα αποτελείται από 250 έως 300 επίλεκτους μαχητές.
Η έκθεση αναφέρει ότι βάσει των δύο πιο επεξεργασμένων σενάριων πιθανής εισβολής, αυτή θα περιλάμβανε μια ταυτόχρονη επίθεση από πολλές πλευρές - έναν ελιγμό που είναι γνωστός ως “pincer movement” ή “double envelopment”.
Σε ένα από τα σενάρια, ο ρωσικός στρατός θα καταλάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της ουκρανικής επικράτειας ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, που περιλαμβάνει περίπου το 50% των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των πιο ικανών μονάδων τους.
Τα ρωσικά τανκς και οι μηχανοκίνητες μονάδες θα περνούσαν τα σύνορα από τη Ρωσία και θα κινούνταν προς την Πολτάβα και το Χάρκοβο, περικυκλώνοντας τις πόλεις καθώς θα κινούνταν προς τον ποταμό.
Υπεροχή και από αέρος
Η έκθεση εκτιμά ότι οι χερσαίες δυνάμεις θα προχωρούσαν στη συνέχεια κατά μήκος τριών γραμμών από το Ντονμπάς, ανατολικά και νότια προς την Κριμαία και ακολουθώντας την ακτογραμμή κατά μήκος της Αζοφικής Θάλασσας.
Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα θα υποστήριζαν ταυτόχρονα μια αεροπορική επίθεση από την Κριμαία. Αυτή η επιλογή θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει μια αμφίβια επίθεση για την κατάληψη της ακτής της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και αεροπορικές και επίγειες μονάδες που θα μετακινούνταν από την Οδησσό για τη δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας.
Τα ρωσικά τανκς και τα στρατιωτικά οχήματα θα μπορούσαν να βρίσκονται στο κατώφλι του Κιέβου τις πρώτες δύο ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση.
″Ο ρωσικός στρατός έχει τοποθετήσει δύο προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-400 στη Λευκορωσία έχοντας έτσι αεροπορική υπεροχή σε μεγάλο μέρος της χώρας αφού έχουν τη δυνατότητα να σταματήσουν αεροσκάφη ή εισερχόμενους πυραύλους”.
Και οι δύο επιθέσεις θα ξεκινούσαν με μια σειρά από χτυπήματα πυροβολικού, βαλλιστικούς πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς και επιθέσεις βομβαρδιστικών - πιθανώς τη νύχτα - που θα στόχευαν αποθήκες πυρομαχικών, σταθμούς ραντάρ, αεροσκάφη και συστήματα αεράμυνας και άλλες κρίσιμες ουκρανικές στρατιωτικές τοποθεσίες.
Η Ρωσία θα προσπαθήσει να αχρηστέψει την δυνατότητα του Κιέβου να αμυνθεί κατά τις ώρες της επιχείρησης διενεργώντας επιθέσεις τόσο στον κυβερνοχώρο και ηλεκτρονικό πόλεμο (εμπλοκή) για να κόψει τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων που σταθμεύουν σε διάφορα μέρη της χώρας.
Ταυτόχρονα, ο ρωσικός στρατός θα επιδιώξει να τους χωρίσει, καταστρέφοντας γέφυρες για να καταλάβουν τις διαβάσεις ποταμών. Η εκτίμηση περιελάμβανε ζοφερά στοιχεία για πιθανές απώλειες αμάχων σε περίπτωση πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής: έως και 50.000 άμαχοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.
Οι θέσεις του ουκρανικού στρατού
Στο μεταξύ στη Μόσχα αναφέρουν πως ο ουκρανικός στρατός έχει παρατάξει περί τις 150.000 άνδρες κατά μήκος της διαχωριστικής γραμμής στο μέτωπο του ουκρανικού εμφυλίου, σύμφωνα με τον Ντενίς Πουσίλιν, επικεφαλής της τοπικής διοίκησης του Ντονιέτσκ, που αντιμετωπίζεται από το Κίεβο ως αποσχιστική και ελεγχόμενη από τη Ρωσία.
«Δεν σταματά η μεταφορά εξοπλισμού στο ελεγχόμενο από το Κίεβο έδαφος και η κατάσταση καθημερινά οξύνεται. Από τη ρητορική της Δύσης και τις πραγματικές ενέργειες του Κιέβου βλέπουμε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επιθετικές κινήσεις, σε στρατιωτική λύση της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ντ.Πουσίλιν στο δίκτυο «Σολοβιόφ-live», που παρουσιάζει ο γνωστότερος ίσως δημοσιογράφος της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης.
Κατά την εκτίμηση του επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονιέτσκ», «η κλιμακούμενη στη Δύση υστερία μπορεί να μαρτυρά ότι η Ουκρανία ετοιμάζει νέες προβοκάτσιες κατά της Ρωσίας» και «έτσι ακριβώς μπορούν μάλλον να αποτιμηθούν αυτές οι ακριβείς προβλέψεις (σ.σ. της υποτιθέμενης ρωσικής επίθεσης), που εκθέτουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και δηλώνονται από κάθε είδους πολιτικούς», σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι».
Ο Πουσίλιν παρατήρησε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει πλήρης διακοπή των πτήσεων πάνω από την Ουκρανία ή εκκένωση με τέτοιους ρυθμούς και μετακίνηση διπλωματικών υπαλλήλων προς την πόλη του Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.