Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποχωρεί από τη συνθήκη για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς (INF).
Τη συμφωνία είχαν υπογράψει το 1987 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρίγκαν και ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στην Ουάσινγκτον. Απαγόρευε την παραγωγή και την ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα, καθώς και των εκτοξευτήρων τους.
Η Ουάσινγκτον και η Μόσχα όμως αλληλοκατηγορούνται εδώ και χρόνια για παραβιάσεις της συνθήκης ωστόσο η υπογραφή της ΙΝF έβαλε τέλος στην κρίση που είχε προκαλέσει τη δεκαετία του 1980 η ανάπτυξη των σοβιετικών SS-20 οι οποίοι στόχευαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, η Ουάσινγκτον έχει ενημερώσει τους συμμάχους της στο NATO για τις προθέσεις της, κατά τις πληροφορίες αυτές. Το Ατλαντικό Σύμφωνο σκοπεύει να εκφράσει την υποστήριξή του στην αμερικανική απόφαση με μια διακήρυξη, μόλις ανακοινωθεί.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα).
Δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που να επιβεβαιώνει ότι το θέμα της συνέντευξης θα είναι η INF, αλλά στελέχη του αμερικανικού ΥΠΕΞ κατέστησαν σαφές την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον εννοεί να σταματήσει άμεσα να τηρεί τη διμερή συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς.
Η συνέντευξη Τύπου εξάλλου θα δοθεί μία ημέρα μετά την προσπάθεια της ενδέκατης ώρας να σωθεί η συμφωνία, η οποία απέτυχε. Ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα δεν βλέπει «ουδεμία πρόοδο» στις προσπάθειες για να περισωθεί η συνθήκη που υπεγράφη πριν από 30 και πλέον χρόνια.
«Η θέση των ΗΠΑ παραμένει μάλλον σκληρή», βασίζεται στο «τελεσίγραφο» που έχει απευθύνει στη Μόσχα η Ουάσινγκτον, τόνισε ο Ριάμπκοφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μετά τη συνάντησή του με την Άντρεα Τόμπσον, την αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την διεθνή ασφάλεια, στο Πεκίνο.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε τον περασμένο Οκτώβριο ότι θα αποχωρήσει από τη διμερή συνθήκη εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί προς αυτήν εντός 60 ημερών, ορίζοντας τη 2α Φεβρουαρίου ― την αυριανή ημέρα ― ως την προθεσμία για αυτό.
Οι ΗΠΑ ερίζουν ότι οι ρωσικοί πύραυλοι M729 παραβιάζουν την INF. Η Ουάσινγκτον λέει ότι οι πύραυλοι αυτοί έχουν ακτίνα δράσης εντός του απαγορευμένου δραστικού βεληνεκούς (500 ως 5.000 χιλιόμετρα) και απαιτεί από τη Μόσχα να τους καταστρέψει αμέσως.
Η Ρωσία αρνείται την κατηγορία αυτή και προειδοποιεί πως η κατάργηση της συνθήκης θα θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)