Οι νέοι αλλοδαποί φοιτητές δεν θα μπορούν να εισέρχονται στις ΗΠΑ, αν τα μαθήματα στο πανεπιστήμιό τους γίνονται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου, κάτι που έχουν ανακοινώσει πολλά αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε η αμερικανική υπηρεσία Μετανάστευσης (ICE).
Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία διατηρεί σκληρή γραμμή απέναντι στη μετανάστευση και με αφορμή την πανδημία έχει αναστείλει την παροχή διάφορων τύπων βίζας, είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουλίου ότι δεν θα επιτρέψει στους αλλοδαπούς φοιτητές που βρίσκονται ήδη στις ΗΠΑ να παραμείνουν στη χώρα, αν τα μαθήματά τους στο πανεπιστήμιο γίνουν αποκλειστικά μέσω διαδικτύου το χειμερινό εξάμηνο.
Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν ―με τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και MIT να προσφεύγουν αμέσως στη δικαιοσύνη κατά της απόφασης αυτή― η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε ένα βήμα πίσω επιτρέποντας σε όσους είχαν ήδη λάβει φοιτητική βίζα για το εαρινό εξάμηνο να παραμείνουν στη χώρα.
Όμως «οι φοιτητές που αιτήθηκαν να λάβουν φοιτητική βίζα μετά τις 9 Μαρτίου δεν θα μπορέσουν να εισέλθουν στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσουν μαθήματα σε αμερικανική σχολή, εφόσον το πρόγραμμα προσφέρεται 100% μέσω διαδικτύου», εξήγησε χθες Παρασκευή η ICE.
Ήδη πριν την πανδημία οι φοιτητές που παρακολουθούσαν μαθήματα αποκλειστικά μέσω διαδικτύου δεν μπορούσαν να λαμβάνουν φοιτητική βίζα.
Την περίοδο 2018-19 σπούδαζαν στις ΗΠΑ περίπου 1,1 εκατομμύριο αλλοδαποί φοιτητές, ενώ το 2018 συνεισέφεραν 45 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)