Αίσθηση και αντιδράσεις έχει προκαλέσει άρθρο του Τζον Ράτκλιφ, διευθυντή των Εθνικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (Director of National Intelligence) την ΗΠΑ, στη Wall Street Journal, όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι η Λαϊκή Δημοκρατία έχει πραγματοποιήσει πειράματα με σκοπό τη δημιουργία βιολογικά βελτιωμένων «υπερστρατιωτών».
Στο σχετικό άρθρο ο Ράτκλιφ υποστηρίζει ότι η Κίνα είναι η «μεγαλύτερη απειλή για την Αμερική σήμερα, και η μεγαλύτερη απειλή στη δημοκρατία και την ελευθερία παγκοσμίως από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».
Ο Ράτκλιφ γράφει ότι το Πεκίνο σκοπεύει να «κυριαρχήσει επί των ΗΠΑ και του υπόλοιπου πλανήτη οικονομικά, στρατιωτικά και τεχνολογικά», και ότι πολλές από τις μεγάλες δημόσιες δραστηριότητές της και εταιρείες της απλά καλύπτουν δραστηριότητες του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος. «Αποκαλώ αυτή την προσέγγιση οικονομικής κατασκοπείας “κλοπή, αντιγραφή και αντικατάσταση”. Η Κίνα κλέβει πνευματική ιδιοκτησία από αμερικανικές εταιρείες, αντιγράφει την τεχνολογία και μετά αντικαθιστά τις αμερικανικές εταιρείες στην παγκόσμια αγορά».
Αναφερόμενος στις κινεζικές πρακτικές για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι, υποστηρίζει πως, μεταξύ άλλων, πληροφορίες των αμερικανικών υπηρεσιών δείχνουν ότι «η Κίνα έχει πραγματοποιήσει ακόμα και δοκιμές σε ανθρώπους, σε μέλη του στρατού της, ελπίζοντας να αναπτύξει στρατιώτες με βιολογικά βελτιωμένες δυνατότητες...δεν υπάρχουν ηθικοί φραγμοί στο κυνήγι του Πεκίνου για δύναμη».
Ο Ράτκλιφ είπε πως είχε δρομολογήσει πόρους από τον προϋπολογισμό των υπηρεσιών πληροφοριών για να εστιάσουν στην Κίνα, υπογραμμίζοντας πως, αν και πολλοί είναι αυτοί που εστιάζουν στη Ρωσία και τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες, «πρέπει να δούμε τα δεδομένα μπροστά μας, που καθιστούν σαφές πως η Κίνα θα έπρεπε να είναι ο πρωτεύων στόχος εθνικής ασφαλείας από εδώ και πέρα».
Ο Ράτκλιφ θα παραμείνει στη θέση του για λίγες μόνο εβδομάδες ακόμα, εν όψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, και τα καθήκοντά του θα αναλάβει η Αβρίλ Χέινς.
Το θέμα του «βελτιωμένου» στρατιώτη έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην επιστημονική φαντασία (και ειδικότερα στην υποκατηγορία του cyberpunk), με χαρακτηριστική περίπτωση την ταινία «Παγκόσμιος Στρατιώτης» με τον Ζαν Κλοντ Βαν Νταμ και τον Ντολφ Λούντγκρεν. Επίσης, στο «Robocop» ένας αστυνομικός που έχει σκοτωθεί από εγκληματίες χρησιμοποιείται ως βάση για τη δημιουργία ενός «cyborg» αστυνομικού, μισού ανθρώπου και μισού ρομπότ- ενώ «υπερστρατιώτης» ήταν και ο διάσημος ήρωας των κόμικ της Marvel, «Κάπτεν Αμέρικα».
To άρθρο του Ράτκλιφ προκάλεσε αίσθηση στη Δύση: Αναφορά σε αυτό γίνεται και σε σχετικό άρθρο των The Times, όπου σημειώνεται ότι θεωρείται πως ο Ράτκλιφ αναφερόταν στην τεχνολογία Crispr, για την τροποποίηση γονιδίων, και σχολιάζεται ότι κάτι τέτοιο φαίνεται να κινείται περισσότερο στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Πάντως, συμπληρώνεται πως η Κίνα έχει όντως κάνει δοκιμές εξωσκελετών ινών άνθρακα, οι πρώτοι εκ των οποίων παραδόθηκαν τον προηγούμενο μήνα από την κρατική China Aerospace Science and Industry Corporation, ζυγίζουν περίπου 5 κιλά και βοηθούν τον στρατιώτη να εξοικονομεί 5%-10% ενέργεια όταν βαδίζει, σκαρφαλώνει και μεταφέρει εξοπλισμό. Σύμφωνα με το Jane’s Defence Weekly, ενδεχομένως να προορίζονται για χρήση στα Ιμαλάια. Αντίστοιχες τεχνολογίες διερευνά και το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.
Οι ισχυρισμοί του Ράτκλιφ δεν έμειναν ασχολίαστοι από την κινεζική πλευρά: Σε σχετικό δημοσίευμα των Global Times – ημερήσια ταμπλόιντ που υπάγεται στη «Λαϊκή Ημερησία» (People’s Daily) του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος, γίνεται λόγος για «αβάσιμες κατηγορίες» από πλευράς του Ράτκλιφ και των Times, υποστηρίζοντας πως «η Κίνα έχει σημειώσει τεράστια επιτεύγματα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης και ισχυρής δύναμης εθνικής άμυνας. Είναι δύσκολο για κάποιους στη Δύση, ειδικά στις ΗΠΑ, να κατανοήσουν και να δεχτούν την ταχεία πρόοδο των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων. Ως αντίδραση, δεν λυπούνται τις προσπάθειες να δυσφημίσουν τον κινεζικό στρατό με κουτσομπολιά και φήμες».
Στο εν λόγω δημοσίευμα σημειώνεται πως δεν παρέχονται στοιχεία για τους ισχυρισμούς αυτούς και σχολιάζεται πως θυμίζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας του Χόλιγουντ. «Στην Κίνα συχνά βλέπουμε τους Κινέζους στρατιώτες να επιχειρούν σε προσπάθειες αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, σε πλημμύρες ή σεισμούς. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο πνεύμα ανιδιοτέλειας για υπηρεσία προς τον λαό. Δεν έχει τίποτα να κάνει με αποκαλούμενες προηγμένες βιονικές τεχνολογίες. Σύμφωνα με τις δυτικές αξίες, το πνεύμα της αυτοθυσίας και της ανιδιοτελούς αφοσίωσης θα είναι δύσκολο στην κατανόηση, και πάει πέρα από αυτό που αντιλαμβάνονται για τους στρατιώτες».
Το δημοσίευμα συνεχίζει, λέγοντας πως η Δύση επιχειρεί να παρουσιάσει την Κίνα ως «διαβολική» και γίνεται επίσης αναφορά στον κορονοϊό και τις θεωρίες περί προέλευσής του από κινεζικό εργαστήριο στη Γουχάν. Σε αυτό το πλαίσιο, συμπληρώνεται πως η Ουάσινγκτον «κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», και πως αμερικανικά εργαστήρια έχουν κάνει έρευνες σε ιούς και βιολογικά όπλα. «Ειρωνικά, οι ΗΠΑ αμαυρώνουν τη στρατιωτική ανάπτυξη της Κίνας σε μια προσπάθεια να βάλουν “ταμπέλες κακού” στη χώρα. Μέσω μέτρων που στιγματίζουντην Κίνα, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να τρομάξουν τις γειτονικές της χώρες..απώτερος στόχος των ΗΠΑ με αυτές τις κινήσεις είναι να αναπτύξουν σε καλύτερες θέσεις τον στρατό τους και να ελέγξουν καλύτερα τους συμμάχους τους».