Οι ΗΠΑ πιέζουν για αποκλιμάκωση στην Γάζα - Ζητούν περιορισμένης κλίμακας στοχευμένες επιχειρήσεις

Μέγα θέμα και ο ορίζοντας λήξης του πολέμου. Για μήνες κάνει λόγο το Ισραήλ, τρεις εβδομάδες θέλουν οι ΗΠΑ. 18.700 οι νεκροί άμαχοι στη Γάζα, άνθρωποι ζητιανεύουν για λίγο ψωμί.
Anadolu via Getty Images

Μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ στην προσέγγισή τους για τον πόλεμο στην Λωρίδα της Γάζας, με τις διαφορές να αφορούν όχι μόνο το άκρως πιεστικό ζήτημα της προστασίας των αμάχων αλλά να εκτείνονται πλέον ξεκάθαρα και σε ζητήματα που αφορούν τον χρονικό ορίζοντα του πολέμου αλλά και την επόμενη ημέρα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες, σχολίασε σχετικά με τον εξαιρετικά υψηλό κόστος σε ανθρώπινες ζωές με τους νεκρούς να έχουν φτάσει στον τρομακτικό αριθμό των 18.700. ”Θέλω να εστιάσουν στο πώς θα σώσουν ζωές αμάχων. Όχι να σταματήσουν να κυνηγούν τη Χαμάς, αλλά να είναι πιο προσεκτικοί”, είπε ερωτηθείς για το θέμα ο αμερικανός πρόεδρος.

Ο δε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν που επισκέφθηκε το Ισραήλ-και σήμερα ταξιδεύει στην Δυτική Όχθη- στις συναντήσεις κυρίως με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ αναφέρθηκε επίσης στο θέμα.

Ο Σάλιβαν έθεσε ”δύσκολες ερωτήσεις” στους ισραηλινούς ηγέτες και συζήτησε την πιθανότητα ο ισραηλινός στρατός να προχωρά σε ”επιχειρήσεις πιο χαμηλής έντασης” στο ”εγγύς μέλλον”, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, που δεν έδωσε πάντως κανένα χρονοδιάγραμμα για αυτό.

ΗΠΑ: Αποκλιμακώστε, πάτε σε υψηλής ακρίβειας, στοχευμένες επιχειρήσεις

Όπως είπε ο ίδιος σήμερα, είχε ”εποικοδομητικές συζητήσεις” στο Ισραήλ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διεξάγει τον πόλεμο κατά της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης από τις ”υψηλής έντασης” μάχες σε πιο ”ακριβής” στόχευση των ηγετών της οργάνωσης. Οι επιχειρήσεις θα βασίζονται σε συγκεκριμένες πληροφορίες.

″Οι προϋποθέσεις και ο χρόνος ήταν προφανώς θέμα της συζήτησης που είχα με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου” είπε ο Σάλιβαν αλλά δεν αναφέρθηκε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Πληροφορίες πάντως, αναφέρουν πως ο Σάλιβαν μετέφερε μήνυμα στο Ισραήλ πως οι ΗΠΑ θέλουν να τερματίσει η ευρείας κλίμακας χερσαία εκστρατεία του μέσα σε, περίπου, τρεις βδομάδες και να περάσει αυτή, όπως αναφέρουν οι Νew York Times, σε μια νέα, φάση στοχευμένων επιχειρήσεων κατά της Χαμάς. Αυτή θα περιλαμβάνει τη χρήση μικρότερων ομάδων επίλεκτων ισραηλινών δυνάμεων που θα κινούνται μέσα και έξω από τα πληθυσμιακά κέντρα της Γάζας, εκτελώντας πιο ακριβείς αποστολές για να βρουν και να σκοτώσουν ηγέτες της Χαμάς, να διασώσουν ομήρους και να καταστρέψουν σήραγγες. διευκρινίζοντας πως το Ισραήλ εκτιμά πως θα χρειασθούν μήνες για την επίτευξη των στόχων του.

Anadolu via Getty Images

Επίσης ο Σάλιβαν απέφυγε να απαντήσει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παρακρατήσουν την στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ αν ο πόλεμος δεν περάσει σε χαμηλότερης έντασης πολεμικές επιχειρήσεις με λιγότερες απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Το Ισραήλ πάντως δεν φαίνεται ακόμη έτοιμο να περάσει στην νέα φάσή, χαμηλής έντασης επιχειρήσεων.

Η Χαμάς έχει δημιουργήσει ”υπόγειες υποδομές” που ”δεν είναι εύκολο να καταστραφούν. Αυτό θα πάρει χρόνο —περισσότερο από μερικούς μήνες— αλλά θα νικήσουμε και θα καταστρέψουμε τη Χαμάς”, διαβεβαίωσε ο Γκάλαντ. Οι εκτιμήσεις του Ισραήλ κάνουν λόγο για περίπου τρεις ακόμη μήνες πολέμου.

Παράλληλα, οι διαφωνίες του Ισραήλ για πολιτική λύση και κυρίως στην βάση της δημιουργίας δύο κρατών που επιθυμούν ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΕ εκφράζονται όλο και πιο ξεκάθαρα. Μετά από δηλώσεις πρέσβεων, υπουργών, και του ίδιου του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν και η σειρά του προέδρου της χώρας που ωστόσο δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός όσο οι προηγούμενοι.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του το Ισραήλ βιώνει ένα τραύμα και επομένως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να συζητηθεί η λύση των δύο κρατών στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, είπε ο Ισαάκ Χέρτζογκ.

″Αυτό που θέλω να προτρέψω είναι ενάντια στο να λέμε απλώς λύση δύο κρατών” δήλωσε ο Χέρτζογκ. ”Γιατί; Επειδή υπάρχει ένα συναισθηματικό κεφάλαιο εδώ που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Το έθνος μου θρηνεί. Το έθνος μου είναι τραυματισμένο... Για να επανέλθουμε στην ιδέα της διαίρεσης της γης, της διαπραγμάτευσης της ειρήνης ή της συνομιλίας με τους Παλαιστίνιους κ.λπ. πρέπει πρώτα και κύρια να αντιμετωπίσουμε το συναισθηματικό τραύμα που περνάμε και την ανάγκη και την απαίτηση για ένα πλήρες αίσθημα ασφάλειας για όλους τους ανθρώπους”.

Anadolu via Getty Images

Ανάκτηση σορού ομήρου της Χαμάς από τον ισραηλινό στρατό

Η σορός του απαχθέντος απο τη Χαμάς 28χρονου Γαλλοϊσραηλινού Ελιά Τολεντανό εντοπίστηκε από τους ισραηλινούς στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας και επαναπατρίστηκε.

Ο νεαρός απήχθη το πρωί της 7ης Οκτωβρίου οπότε εξαπέλυσε την επίθεση της η Χαμάς σε διάφορες περιοχές εντός του Ισραήλ. Ήταν ένας από τους πολλους νέους που είχαν πάει στο φεστιβάλ μουσικής Tribe of Nova, ενώ μαζί του ήταν και η φίλη του Μία Σεμ, επίσης Γαλλοϊσραηλινή η οποία αφέθηκε ελεύθερη στο πλαίσιο ανταλλαγής ομήρων της Χαμάς με κρατούμενους Παλαιστίνιους σε ισραηλινές φυλακές.

Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε τον «τεράστιο πόνο» της για τον θάνατο του Τολεντανό.

Ακόμη 135 άτομα κρατούνται όμηροι από την Χαμάς ενώ 105 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Νοικοκύρηδες που έγιναν ζητιάνοι για μια μπουκιά ψωμί

Στο πεδίο των μαχών το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτος τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην Λωρίδα της Γάζας σπέρνοντας θάνατο και απόγνωση τόσο με τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές όσο και με τις συνεχώς επεκτεινόμενες χερσαίες επιχειρήσεις που αναγκάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εκκενώνουν καθημερινά την μια ή την άλλη περιοχή.

Επίσης, για μια ακόμη φορά μέσα στην νύχτα κόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο εξαιτίας ”της συνεχιζόμενης επίθεσης”, σύμφωνα με την εταιρεία PalTel. Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών περιπλέκει το έργο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, έρευνας και διάσωσης και κατά κανόνα οδηγεί στην ”αύξηση του αριθμού” κατά την διάρκεια των ισραηλινών επιθέσεων.

Στο μεταξύ οι άμαχοι εάν είναι ”τυχεροί” ζουν σε σκηνές ή κατά δεκάδες στοιβάζονται σε ένα δωμάτιο ενώ οι περισσότεροι ζουν απλά στο δρόμο, πολλοί με ρούχα φθινοπωρινά που φορούσαν όταν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους ενώ τώρα στην Γάζα επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες με πολύ κρύο και βροχές.

RAFAH, GAZA - DECEMBER 14: (EDITORS NOTE: Image depicts graphic content) Palestinians receive medical treatment at Mohammed Yousef El-Najar Hospital after getting injured in Israeli attacks in Rafah, Gaza on December 14, 2023. (Photo by Ali Jadallah/Anadolu via Getty Images)
RAFAH, GAZA - DECEMBER 14: (EDITORS NOTE: Image depicts graphic content) Palestinians receive medical treatment at Mohammed Yousef El-Najar Hospital after getting injured in Israeli attacks in Rafah, Gaza on December 14, 2023. (Photo by Ali Jadallah/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Όλοι πασχίζουν πρωτίστως να εξασφαλίσουν λίγο ψωμί, που είναι σπάνιο. Πολλοί ζητιανεύουν ενώ όσοι έχουν ακόμη χρήματα πληρώνουν ένα καρβέλι ακόμη και δεκάδες φορές πάνω από την αρχική του τιμή.

Άλλοι αρπάζουν κάποια τρόφιμα από αυτά που μεταφέρουν φορτηγά οργανώσεων και οι περισσότεροι είναι τόσο πεινασμένοι που τα καταναλώνουν επι τόπου.

Το φάντασμα του λιμού απλώνεται όλο και περισσότερο στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς ο ΟΗΕ αδυνατεί να κάνει παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας σχεδόν στο σύνολο αυτού με μόνη εξαίρεση την Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο που δεν μαίνονται μάχες και οι βομβαρδισμοί δεν είναι τόσο συχνοί.

Πηγές: BBC, New York Times, Reuters, AFP

Δημοφιλή