Με τους επιχειρηματίες ξεκινά την παρουσία του στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο Αλέξης Τσίπρας με τον Μοσκοβισί και την Λαγκάρντ θα την κλείσει. Ωστόσο τα φώτα της δημοσιότητας θα πέσουν φέτος κυρίως στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας συμμετέχουν πάνω από 3.000 άτομα, μεταξύ των οποίων αρκετοί αρχηγοί κρατών και σημαίνοντα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου.
Με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ
Η συνάντηση με τον Ζάεφ χαρακτηρίζεται ως «ιδιαίτερης κρισιμότητας» από κυβερνητικές πηγές. Η Αθήνα αναγνωρίζει ότι ο Ζ. Ζάεφ από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μια διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του. Όμως αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί και στην πράξη, και εν προκειμένω στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Ο Αλ. Τσίπρας θα προσέλθει στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με την εθνική θέση που έχει διαμορφωθεί: σύνθετη ονομασία, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και φυσικά απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Υπό ευρεία έννοια σχετικές με το θέμα της ΠΓΔΜ είναι και άλλες συναντήσεις του Αλ. Τσίπρα στο Νταβός. Με τον Με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Γιοχάνες Χαν θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα δυτικά Βαλκάνια. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα μαζί με την Βουλγαρία πρωταγωνιστούν και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία ο Αλέξης Τσίπρας θα συζητήσει ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος με τον Έντι Ράμα.
Μετά την αξιολόγηση, το χρέος
Όσον αφορά την συνάντηση της Πέμπτης με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί το ζήτημα του χρέους, όπου το ΔΝΤ επανειλημμένως έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του. Η Αθήνα εκτιμά πως είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup ήδη από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το χθεσινό Eurogroup, έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς.
Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει και στο Νταβός την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Οι Βρυξέλλες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την «άψογη» ολοκλήρωση, όπως την έχουν χαρακτηρίσει. Αυτό αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Πλέον η συζήτηση με την Κομισιόν προσανατολίζεται στα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης αλλά και για την ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας.
Την Πέμπτη ο Αλ. Τσίπρας θα συνομιλήσει ακόμη με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας Αρκάντι Ντβόρκοβιτς και με τον Κροάτη πρωθυπουργό Ανγτρέι Πλένκοβιτς. Επίσης την Τετάρτη θα συμμετάσχει στο πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ με τίτλο: «Stabilizing the Mediterranean» (Σταθεροποιώντας την Μεσόγειο). Σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντά επενδυτές και συμμετέχει στο δείπνο της διοργάνωσης του Φόρουμ.