Μια συσχέτιση μεταξύ ναρκωτικών και νεκρών που ισχύει από την δεκαετία του 1960 βρήκαν οι επιστήμονες μετά την ανακάλυψη κάνναβης σε τάφους στα βουνά Παμίρ, στην δυτική Κίνα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, τα υπολείμματα που βρέθηκαν περιείχαν υψηλά επίπεδα τετραϋδροκανναβινόλης (THC), το πιο ψυχοτρόπο συνθετικό του φυτού και όπως διαπιστώθηκε το χρησιμοποιούσαν σε αρχαίες τελετουργίες ταφής.
Κοτσάνια και σπόροι κάνναβης είχαν βρεθεί και στο παρελθόν σε ταφικές τοποθεσίες γύρω από την Ευρασία (μάζα γης που συντίθεται από τις ηπείρους της Ευρώπης και της Ασίας.
Τα στοιχεία όμως που βρέθηκαν στο στο νεκροταφείο Παμίρ, επιβεβαιωμένα μέσω μιας προηγμένης επιστημονικής τεχνολογίας, δείχνουν μια ακόμη πιο άμεση σχέση μεταξύ του φυτού και πρώιμων ιεροτελεστιών . Τα νέα ευρήματα διευρύνουν το γεωγραφικό εύρος χρήσης κάνναβης στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ασίας, σύμφωνα με τον Μαρκ Μέρλιν, καθηγητή βοτανικής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Μανόα.
«Πιθανότατα την χρησιμοποιούσαν για να χαλαρώσουν και να ”διευκολύνουν” την επικοινωνία τους με τον κόσμο των πνευμάτων».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances. Η ερευνητική ομάδα περιελάμβανε αρχαιολόγους και χημικούς από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών στο Πεκίνο.
Οι αρχαίοι πένθιμοι , απ′ ότι φαίνεται, δημιουργούσαν καπνό τοποθετώντας καυτές πέτρες πάνω σε ξύλινα δοχεία που τοποθετούσαν φλεγόμενα αντικείμενα και τα τοποθετούσαν πάνω σε φύλλα κάνναβης.
Οι τάφοι που βρέθηκαν με τα υπολείμματα κάνναβης, διέφεραν τόσο στο μέγεθος όσο και στον αριθμό των σωμάτων που βρίσκονταν εκεί, γεγονός που ώθησε τους ερευνητές να αναρωτηθούν αν η τελετουργική χρήση κάνναβης για ιεροτελεστίες είχε εξαπλωθεί στην γενικότερη χρήση της από όλη την φυλή και όχι μόνο από τους ηγέτες της.
Πηγή: The New York Times