Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες: «Πρεμιέρα» για τον νέο Τούρκο υπουργό, Γιασάρ Γκιουλέρ

Πληροφορίες για συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, Αλκιβιάδη Στεφανή.
YVES HERMAN via Reuters

Συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ λαμβάνει χώρα σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του γγ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, αναμένεται συνάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, ο οποίος κάνει την «πρεμιέρα» του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο πλαίσιο της νέας κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο 69χρονοςΓιασάρ Γκιουλέρ έχει υπηρετήσει στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για 49 χρόνια και ήταν επικεφαλής του γενικού επιτελείου από το 2018. Είχε αναλάβει τη θέση αφού ο προκάτοχός του, Χουλουσί Ακάρ, έγινε υπουργός Άμυνας και ήταν «στο τιμόνι» κατά τις τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία το 2019 και το 2020, ενώ επέβλεψε και επιχειρήσεις στο Ιράκ.

Ο νέος υπουργός Άμυνας της γείτονος παραμένει σε μεγάλο βαθμό «ερωτηματικό», δεδομένου ότι επί σειρά ετών παρέμενε στη «σκιά» του προηγούμενου υπουργού Άμυνας (και επίσης πρώην στρατιωτικού) Χουλουσί Ακάρ, η απουσία του οποίου από το νέο κυβερνητικό σχήμα προκάλεσε εντύπωση, δεδομένου ότι επρόκειτο για άτομο που κάποιοι θεωρούσαν και πιθανό «διάδοχο» του Ερντογάν στο μέλλον. Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, σε επίπεδο «εξωστρέφειας» σε διεθνές επίπεδο ο νέος Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν φαίνεται να «υπόσχεται» πολλά, καθώς έχει περιορισμένη γνώση της αγγλικής- χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως, όσον αφορά σε δραστηριότητές του στο παρελθόν σε σχέση με τη Συμμαχία, «πέρασε και δεν ακούμπησε».

Προβληματισμοί για το «Guven» της τουρκικής ακτοφυλακής

Στο μεταξύ, προβληματισμούς προκαλούν οι «βόλτες» του σκάφους «Guven» της τουρκικής ακτοφυλακής στην περιοχή Σάμου και Χίου, οι οποίες φαίνονται να αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των γενικότερων τουρκικών επιδιώξεων όσον αφορά στις δικαιοδοσίες έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Γενικότερα μιλώντας, αν και η τουρκική στρατιωτική δραστηριότητα φαίνεται να παραμένει «υποτονική», υφίστανται ερωτήματα σχετικά με το πόσο αυτό θα συνεχιστεί, ειδικά και σε συνδυασμό με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν μετεκλογικά από τα Κατεχόμενα. Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν πως φαίνεται να τηρείται στάση αναμονής μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία στις 11-12 Ιουλίου, αλλά και δεδομένων όσων προβλέπει το μνημόνιο Παπούλια- Γιλμάζ για την τουριστική περίοδο.

Δημοφιλή