Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου ζήτησαν την Κυριακή από τη Ρωσία να «δώσει εξηγήσεις για τον ρόλο της» και να «συνεργαστεί πλήρως στη διαδικασία για να εξακριβωθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα της πτήσης MH17», του αεροσκάφους που καταρρίφθηκε από πύραυλο ενώ πετούσε πάνω από την Ουκρανία το 2014.
Με κοινή ανακοίνωσή τους ενόψει της επετείου της συντριβής του αεροσκάφος της Malaysia Airlines τη 17η Ιουλίου 2014, οι υπουργοί χαρακτηρίζουν «πειστικά, σημαντικά και βαθιά ανησυχητικά» τα συμπεράσματα της κοινής ομάδας έρευνας «ως προς τον ρόλο της Ρωσίας στη συντριβή της πτήσης MH17».
Η διεθνής ομάδα έρευνας συμπέρανε ότι ο πύραυλος Μπουκ που κατέρριψε το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών ανήκε στην 53η ταξιαρχία αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας, που εδρεύει στο Κουρσκ. Η Μόσχα διέψευσε κατηγορηματικά αυτόν τον ισχυρισμό.
«Είμαστε ενωμένοι στην υποστήριξή μας προς την Αυστραλία και την Ολλανδία, που έχουν ζητήσει από τη Ρωσία να δώσει εξηγήσεις για τον ρόλο της σε αυτό το συμβάν και να συνεργαστεί πλήρως στη διαδικασία με σκοπό να εξακριβωθεί η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα της πτήσης MH17 και τους οικείους τους», υπογραμμίζουν οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της Ομάδας των Επτά που δόθηκε στη δημοσιότητα από την διπλωματία του Καναδά, η οποία ασκεί το τρέχον διάστημα την προεδρία της G7.
Οι κυβερνήσεις της Ολλανδίας και της Αυστραλίας, δύο χωρών που θρήνησαν πολλά θύματα μεταξύ των συνολικά 298, θεωρούν υπεύθυνη τη Ρωσία για την ανάπτυξη του πυραύλου και άρα τους θανάτους των πολιτών τους.
Η ανακοίνωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα την ημέρα που ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και μία ημέρα πριν συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Οι υπουργοί των επτά χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι επέμειναν ότι αυτοί που «ευθύνονται για απαράδεκτες ενέργειες όπως η εκτόξευση του πυραύλου Μπουκ» εναντίον επιβατικού αεροσκάφους πρέπει να «λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους» και ότι η Ρωσία πρέπει «να συνεργαστεί άμεσα και με καλή πίστη με την Αυστραλία και την Ολλανδία» και «να δώσει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις για οποιαδήποτε δυνητική παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)