Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να μην αποφασίσουν για τον κορονοϊό

Οι «σκληροπυρηνικοί» επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων ακόμα και τώρα.
aprott via Getty Images

Η συνήθης πρακτική των καθυστερήσεων επικρατεί για ακόμα μια φορά στα όργανα αποφάσεων της Ευρωζώνης. Αυτή τη φορά στο επίκεντρο βρίσκονται οι αποφάσεις για την στήριξη των οικονομιών από τα προβλήματα που προκαλεί η εξάπλωση του κορονοϊου. Παρά το γεγονός ότι οι αγορές δείχνουν σημάδια πανικού εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων και οι πρώιμοι δείκτες προβλέπουν επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν... να μην αποφασίσουν!

Αδυνατώντας ακόμα μια φορά να βρούμε κοινό βηματισμό, οι υπουργοί μοιάζουν να υποχωρούν στις πιέσεις των «σκληροπυρηνικών», οι οποίοι επιμένουν στην σκληρή τήρηση των δημοσιονομικών δεσμεύσεων ακόμα και τώρα.

Τόσο η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της περασμένης Τετάρτης, όσο και η χθεσινή συνεδρίαση του Euro Working Group αποκάλυψαν την απρόθυμη στάση των υπουργών οικονομικών προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα. Είναι ενδεικτικό ότι οι υπουργοί στην τηλεδιάσκεψη μετέθεσαν τη λήψη αποφάσεων για την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου.

Στο ίδιο κλίμα και οι εκπρόσωποι τους στη συνεδρίαση του Euro Working Group καθώς αποφάσισαν να παρακολουθήσουν στενά τις εξελίξεις προκειμένου να ετοιμάσουν ένα πλαίσιο δράσεων. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο οι υπουργοί οικονομικών θα συζητήσουν και θα αποφασίσουν εάν θα λάβουν αποφάσεις.

Μέχρι τότε οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης καλούνται να βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων θωράκισης, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Τα κράτη-μέλη καλούνται στο επόμενο δεκαήμερο να προετοιμάσουν δράσεις και πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης με σκοπό να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή ομπρέλα των μέτρων, τα οποία θα συζητηθούν στις 16 Μαρτίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα η οποία θα συζητήσει στις 12 Μαρτίου «πιθανές απαντήσεις στους κινδύνους που θέτει η εξέλιξη του νέου κορονοϊού για την οικονομία».

Σχέδιο δράσης

Στην Αθήνα το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται όλα τα πιθανά σενάρια. Πρωταρχικός στόχος είναι να στηριχθούν οι κλάδοι οι οποίοι θα υποστούν τις μεγαλύτερες ζημιές. Αν και ακόμα είναι νωρίς ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα, τουρισμός, μεταφορές και μεταποίηση μοιάζουν να βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα. Παράγοντες της αγοράς συνιστούν ψυχραιμία μέχρι τουλάχιστον οι επιστήμονες να καταλήξουν στη διάρκεια που θα έχει η εξάπλωση του ιού. Το στοιχείο αυτό θα παίξει καθοριστικό ρόλο κυρίως στην πορεία του τουρισμού.

Με αυτά τα δεδομένα στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει πακέτο δημοσιονομικών παρεμβάσεων το οποίο θα εφαρμοστεί, εφόσον χρειαστεί. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρέχει στήριξη στους κλάδους οι οποίοι θα πληγούν, ώστε να υπάρξει το μικρότερο αρνητικό αποτέλεσμα στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ταυτόχρονα, η Ελλάδα με συμμάχους την Ιταλία και την Γαλλία θα διεκδικήσει τα μέτρα στήριξης να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σαφή απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα, καθώς οι Θεσμοί θέλουν πρώτα να έχουν πλήρη εικόνα των συνεπειών από την εξάπλωση του κορονοϊου και μετά να λάβουν τις οριστικές αποφάσεις.

Δημοφιλή