Οι υψηλές τιμές στην ενέργεια οδηγούν τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας σε «μετανάστευση»

Γερμανικοί κολοσοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη Γερμανία όπου το κόστος της ενέργειας κατατρώει την ανταγωνιστικότητά τους
STR via Getty Images

Το ενδεχόμενο μιας μεγάλης εξόδου μεγάλων γερμανικών βιομηχανιών από τη Γερμανία, που θα σημάνει τη σταδιακή αποβιομηχάνιση της χώρας, καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Σολτς, καθώς οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια και οι πιθανές ελλείψεις ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες προς άλλες αγορές.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκαν τους τελευταίους δύο μήνες, με την ηλεκτρική ενέργεια για το επόμενο έτος να εκτινάσσεται στα ύψη πάνω από τα 540 ευρώ ανά μεγαβατώρα, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν στα 40 ευρώ.

Φόβοι για σταδιακή αποβιομηχάνιση της Γερμανίας

«Ο ενεργειακός πληθωρισμός είναι πολύ πιο ισχυρός στη Γερμανία από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Φοβάμαι μια σταδιακή αποβιομηχάνιση της γερμανικής οικονομίας», δήλωσε ο Ralf Stoffels, διευθύνων σύμβουλος της BIW Isolierstoffe GmbH, κατασκευαστής εξαρτημάτων σιλικόνης που χρησιμοποιούνται στις βιομηχανίες αυτοκινήτων, αεροδιαστημικής και συσκευών.

Η Γερμανία είναι από τις χώρες στην ΕΕ που βασιζόταν στο ρωσικό φυσικό αέριο όσο καμία για να τροφοδοτήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και τα εργοστάσιά της.

Η μείωση στο 20% της μεταφορά ρωσικού αερίου και το ενδεχόμενο διακοπής του, τους επόμενους μήνες, οδηγούν κολοσσούς όπως η BMW AG, η Aurubis AG, και η Delkeskamp Verpackungswerke GmbH να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις στην ενεργειακή ακρίβεια.

Φυσικό αέριο 11 φορές πιο ακριβό

Οι τιμές του φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα διαμορφώθηκε την Πέμπτη (18/8) στο υψηλό ρεκόρ των 241 ευρώ ανά μεγαβατώρα, περίπου 11 φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο άλλων χρόνων την ίδια περίοδο.

Ενώ η κυβέρνηση περιορίζει τις αυξήσεις που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά σε κάποιο βαθμό, οι επιχειρήσεις είναι έρμαιες στις ραγδαία αυξανόμενες τιμές με πολλές να μετακυλούν τις αυξήσεις στους πελάτες ή και να κλείνουν εντελώς.

«Οι τιμές επιβαρύνουν πολλές εταιρείες που χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα», δήλωσε ο Matthias Ruch, εκπρόσωπος της Evonik Industries AG, του δεύτερου μεγαλύτερου παραγωγού χημικών στον κόσμο με εργοστάσια σε 27 χώρες.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να αντικαταστήσει το 40% του φτηνού ρωσικού αερίου με ακριβό LNG και άνθρακα σε μια προσπάθεια να αποφύγει την μετεγκατάσταση των εργοστασίων της εκτός Γερμανίας.

Τα επίσημα στοιχεία της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας ωστόσο το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν είναι αισιόδοξα.

Το διάστημα αυτό ο όγκος των εισαγωγών χημικών αυξήθηκε κατά περίπου 27% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η παραγωγή χημικών μειώθηκε και τον Ιούνιο, μετά από μια κατακόρυφη πτώση σχεδόν 8% από τον Δεκέμβριο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Γερμανία πρόκειται να έχει τη χειρότερη επίδοση στους G7 το 2022, λόγω της εξάρτησης της βιομηχανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Γερμανικοί κολοσοί αναζητούν εναλλακτικές

  • Ο μεγαλύτερος παραγωγός χαλκού της Ευρώπης, η Aurubis AG με έδρα το Αμβούργο, στοχεύει να ελαχιστοποιήσει τη χρήση φυσικού αερίου και να μετακυλήσει το κόστος ενέργειας στους πελάτες της, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ρόλαντ Χάριγκς.

  • Ο γίγαντας συσκευασίας ζάχαρης Suedzucker AG κατέφυγε σε εναλλακτικά σχέδια εξοικονόμησης ενέργειας σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στη Γερμανία. Στο ίδιο κλίμα κινείται και η αυτοκινητοβιομηχανία BMW AG.

  • Ο γερμανικός κολοσσός με έδρα το Μόναχο διαθέτει 37 εργοστάσια που λειτουργούν με φυσικό αέριο από εγκαταστάσεις στη Γερμανία και την Αυστρία ενώ τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

  • Η εταιρεία συσκευασίας Delkeskamp Verpackungswerke GmbH σχεδιάζει να κλείσει μια χαρτοποιία στη βόρεια πόλη Nortrup λόγω του υψηλού κόστους ενέργειας, με 70 εργαζόμενους να χάνουν τις δουλειές τους.

Μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να καταλήξει να μεταμορφώσει το οικονομικό τοπίο της ηπείρου, δήλωσε ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think tank Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
«Ορισμένες βιομηχανίες θα υποστούν σοβαρό πλήγμα και θα πρέπει να επανεξετάσουν την παραγωγή τους στην Ευρώπη» υπογραμμίζει.

Δημοφιλή