Οι έξι μεγάλες διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού και πώς θα τις αποφύγουμε

Δυστυχώς, ή ευτυχώς το καλοκαίρι ευνοεί την χαλάρωση σε όλα τα επίπεδα...
Τους καλοκαιρινούς μήνες είμαστε πιο επιρρεπείς στις απολαύσεις.
miljko via Getty Images
Τους καλοκαιρινούς μήνες είμαστε πιο επιρρεπείς στις απολαύσεις.

Ποιος θα διαφωνήσει ότι το καλοκαίρι είναι η περίοδος χαλάρωσης;

Ο ήλιος, η θάλασσα και η καλή παρέα είναι παράγοντες που ευνοούν την αύξηση των εξόδων μας από το σπίτι. Αυτό με την σειρά του έχει ως συνέπεια αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, περισσότερες επισκέψεις σε ταβέρνες και γρήγορο φαγητό. Και φυσικά όλα αυτά αργά το βράδυ.

Ας δούμε όμως ποιες διατροφικές παγίδες μας επιφυλάσσει το καλοκαίρι και πως μπορούμε να τις αποφύγουμε…

Μένουμε νηστικοί σχεδόν όλη μέρα

Πηγαίνουμε στη θάλασσα χωρίς να πάρουμε μαζί μας τίποτα. Αν και δεν είναι και η καλύτερη επιλογή, μπορούμε σίγουρα να βρούμε κάτι στην παραλία.

Μην επιλέγουμε τρόφιμα γεμάτα λιπαρά και θερμίδες όμως. Ας προτιμήσουμε φυσικούς χυμούς, μπαγκέτες ολικής με γαλοπούλα, τυρί και ντομάτα.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε την κατανάλωση στο κυρίως γεύμα και δεν θα φορτωθούμε με περιττές θερμίδες.

Χάνουμε το μέτρημα με τα ποτά

Οι διακοπές είναι ίσως η καλύτερη δικαιολογία για να πιούμε. Ας πιούμε με μέτρο. Ας επιλέξουμε μπίρα και κρασί, μιας και έχουν τις λιγότερες θερμίδες σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.

Η μπίρα έχει 43 kcal/100 ml και το κρασί 84 kcal/100 ml. Οινοπνευματώδη ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 40-50% έχουν περίπου 280-300 kcal/100 ml.

Χάνουμε το μέτρο με τα γλυκά/παγωτά

Όλοι στις διακοπές μας αφήνουμε τον εαυτό μας ελεύθερο στις λιγούρες. Εννοείται καλοκαίρι είναι και δεν χρειάζεται να καταπιεστούμε.

Για να μην το μετανιώσουμε όμως μετά, μπορούμε απλά να επιλέξουμε μια πιο light εκδοχή, όπως τα παγωτά χωρίς προσθήκη ζάχαρης, που περιέχουν γλυκαντικά από το φυτό στέβια ή τις γρανίτες ή το παγωμένο γιαούρτι χωρίς να το εμπλουτίσεις με σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και σιρόπι.

Παραλία δεν σημαίνει μόνο ηλιοθεραπεία

Σίγουρα θέλουμε να χαλαρώσουμε και να ξεκουραστούμε, ποιος δεν θέλει άλλωστε; Λίγη δραστηριότητα όμως θα ήταν ιδανική.

Μπορούμε να κάνουμε απλά έναν περίπατο στην άμμο, να παίξουμε ρακέτες και το πιο απλό να κολυμπήσουμε. Ας Προσπαθήσουμε να ασκηθούμε με κάθε ευκαιρία.

Κοκτέιλ

Είναι πιθανόν η πιο συχνή παγίδα που «πέφτουν» οι γυναίκες! Τα περισσότερα κοκτέιλ αποδίδουν πολλές θερμίδες που μπορεί να επιβαρύνουν τη σιλουέτα σας, λόγω αυξημένης περιεκτικότητας σε αλκοόλ και ζάχαρη.

Ας σκεφτούμε ότι ένα κοκτέιλ ανάλογα την παρασκευή του και το ποτήρι μπορεί να φτάσει και τις 400 θερμίδες. Και φυσικά, ας αποφύγουμε τα τσιπς και τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς που προσφέρουν συνήθως με το αλκοόλ κι ας προτιμήσουμε στικς αγγουριού – καρότου ή φρούτα.

Πέφτουμε με τα μούτρα στο βραδινό

Πολύ συχνά στις διακοπές μας τσιμπολογάμε όλη την ημέρα για να φάμε μια και καλή το βράδυ. Αυτό ίσως να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σφάλματα.

Παρ’ όλα αυτά μπορούμε να το γυρίσουμε υπέρ μας. Αν όλη την ημέρα η επιλογή των σνακ είναι σωστή (φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, γιαούρτι, τοστ), το βράδυ σίγουρα μπορούμε να φάμε ένα κανονικό γεύμα. Ας προτιμήσουμε ψητά ή μαγειρευτά φαγητά και όχι τηγανητά, και φυσικά ας ξεκινήσουμε με σαλάτα.

Όπως είπαμε και στην αρχή, το καλοκαίρι και η καλή παρέα θέλουν και καλό φαγητό. Αυτομάτως λοιπόν ο νους μας πάει στα ταβερνάκια. Ωστόσο, οι παγίδες που κρύβουν είναι πάρα πολλές.

Στα ταβερνάκια, όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχει ποικιλία μεζέδων οι οποίοι σερβίρονται τηγανητοί, γεγονός που τους φορτώνει με πολλές θερμίδες, ενώ συνοδεύονται από αλοιφές που έχουν ακόμα περισσότερο λιπαρά, είναι μία από τις πιο συνηθισμένες διατροφικές παγίδες του καλοκαιριού. Επιπλέον, προσοχή πρέπει να δώσουμε και στο αγαπημένο μας ελληνικό τζατζίκι, το οποίο όμως φτιάχνεται με πολύ λάδι και στραγγιστό γιαούρτι πλήρες, που έχει 10% λιπαρά.

Τι να αποφύγουμε και τι να επιλέξουμε

Τα τηγανητά

Δυστυχώς, με το τηγάνισμα, τα φαγητά απορροφούν πολύ λάδι, αυξάνοντας τα λιπαρά και τις θερμίδες τους. Τι να διαλέξουμε αντί για τηγανητά: Ψητά. Το ψητό φαγητό μπορεί να είναι επίσης τραγανό, χωρίς να απορροφά τόσο λάδι.

Πιάτα αλά κρεμ

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα κοτόπουλο αλά κρεμ; Η κρέμα γάλακτος είναι πλούσια σε γεύση και υφή, πλούσια, όμως, και σε λιπαρά και θερμίδες.

Τι να διαλέξουμε αντί για αλά κρεμ: Ψητά τα οποία μπορούν να συνοδεύονται από σάλτσα γιαουρτιού ή μουστάρδας, θα μας «δώσουν» λιγότερες θερμίδες και θα μας ανταμείψουν σε γεύση.

Ας ρωτήσουμε πώς είναι μαγειρεμένο το φαγητό

Τα περίεργα ονόματα στον κατάλογο παραπλανούν και ενθουσιάζουν. Ας μην ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε πώς είναι μαγειρεμένο ένα φαγητό πριν παραγγείλουμε.

Ας αποφύγουμε ο,τιδήποτε γράφει σωτέ, πανέ, τηγανιτό, αλά κρεμ. Ας προτιμήσουμε πιάτα τα οποία είναι στο γκριλ, ψητά στο φούρνο, στον ατμό ή βραστά.

Ας επιλέξουμε το σωστό μέγεθος μερίδας

Εάν στον κατάλογο υπάρχει η δυνατότητα μεγαλύτερης μερίδας (extra large) καλό θα ήταν να την αποφύγουμε. Ακόμη, εάν δούμε ότι το πιάτο που παραγγείλαμε είναι αρκετά μεγάλο, ας το μοιρασούμε.

Ας προσέξουμε την γαρνιτούρα: Εάν δεν είναι αναλυτικός ο κατάλογος, καλό θα ήταν να ρωτήσουμε με τι συνοδεύεται το πιάτο μας.

Αντί για τηγανητές πατάτες, μπορούμε να ζητήσουμε λαχανικά ή ρύζι. Ακόμη, στην σαλάτα μας μπορούμε να ζητήσουμε χωριστά την σως, ώστε να μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα της.

Στην πιτσαρία: Εάν θέλουμε να προσέξουμε τη σιλουέτα μας αλλά δεν θέλουμε και να στερηθούμε, υπάρχει λύση. Μπορούμε να παραγγείλουμε πίτσα με λεπτή ζύμη και να αποφύγουμε τα πολλά αλλαντικά, ενισχύοντας την με λαχανικά.

Ακόμη, εάν θέλουμε να φάμε μακαρόνια, ας επιλέξουμε ως συνοδευτικό σάλτσα κόκκινη ή θαλασσινών κι ας αποφύγουμε τα τυριά και την κρέμα γάλακτος.

Μαργαρίτα Μπουλούμπαση • Διαιτολόγος – Διατροφολόγος